Trendy dlažba pro každou terasu


Výběr vhodných terasových prken vylepší funkční i estetickou stránku zahrady. "Díky široké škále dostupných materiálů a stylů vytvoříte prostor, jež vyhovuje vašim potřebám, a zároveň důmyslně podtrhne vzhled domu,“ hovoří Richard Klička, odborník z oddělení stavebnin v projektových marketech Hornbach.

Univerzální a odolný beton

Beton je všestranným materiálem pro venkovní dlažby. Moderní betonové dlažby dodají zahradě a okolí domu čistý a elegantní vzhled, který doplní současné i tradiční architektonické styly. Pestrá paleta barevných provedení, povrchových úprav a tvarů poskytuje nekonečné možnosti designu, a potěší i ty nejnáročnější. Beton unese maximální zatížení, a proto lze dlažbu použít také na parkovištích či příjezdových cestách. „Betonové dlažby jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, chemickým rozmrazovacím prostředkům a UV záření. To zaručuje dlouhou životnost i v náročných venkovních podmínkách. Bonusem je nenáročná údržba,“ radí specialista.

Péče

Betonová dlažba má opravdu nízké nároky na údržbu. I zde ale platí – čím déle ponecháte povrch znečištěný, tím hůře půjdou skvrny odstranit.  Na vyčištění skvrn z vylitých nápojů, oleje, či mastnoty z grilu není potřeba speciální přípravky. Poradíte si pomocí vody a kartáče. Na silné skvrny použijte zásaditý alkalický čisticí prostředek.

 

Jemná a jedinečná kamenina

Dlažba z kameniny je nenáročná na údržbu a vyniká přírodním vzhledem. Vyrábí se z přírodních materiálů a k dispozici je s glazovaným i neglazovaným povrchem. Vyznačuje se nízkou absorpcí vody a výbornou mrazuvzdorností. Rychlé vypalování při vysokých teplotách (1100 až 1300 °C) jí dodá dobrou mechanickou odolnost vůči oděru a praskání. „Tato metoda výroby umožní rovnoměrné vypálení, což snižuje riziko vzniku trhlin. Díky tomu lze vyrábět i velkoformátové modely s dlouhou životností,“ vysvětluje Richard Klička.

Péče

Ani jemná kameninová dlažba nevyžaduje náročnou údržbu. Prostředky použijte v závislosti od typu znečištění. Na organické skvrny (mach, řasy, oleje) je speciální přípravek. Na znečištění od malty, spárovací hmoty či cementového povlaku použijte hloubkový čistič - prostředek s obsahem rozpouštědla, jež efektivně odstraní silnější

nečistoty bez poškození povrchu. Před prvním použitím přípravky vyzkoušejte na málo viditelné části dlažby.

 

Nadčasová elegance a přirozená krása kamene

K dosažení rustikálního vzhledu je ideální volbou přírodní kámen. Materiály jako žula, břidlice, vápenec či travertin propůjčí okolí nadčasovou eleganci. Každý kámen má jedinečné barvy, vzory a textury, což nabízí rozmanité možnosti designu. Tato dlažba je známá svou výjimečnou trvanlivostí a odolností vůči opotřebování. Pro zachování svého vzhledu a předcházení poškození vlivem počasí vyžaduje správné utěsnění a občasnou údržbu. Nevýhodou je vyšší finanční náročnost.

Péče

Obrovským plusem přírodního kamene je snadná péče, na niž postačí čistá voda a mýdlo. V případě silných skvrn sáhněte po speciálních prostředcích určených na přírodní kámen. Abyste si péči o dlažbu ještě usnadnili, zhruba jednou za dva roky ji naimpregnujte. Frekvence impregnace závisí od zatížení a znečištění.

Snadno a rychle – klik!

Inovativní dlažby s klik systémem se v posledních letech těší popularitě díky snadné instalaci a širokým možnostem využití. Jedinečný mechanizmus umožňuje jejich bezproblémové spojení bez použiti lepidla nebo speciálního nářadí. Krytiny s klik systémem jsou k dispozici v různých materiálech včetně dřeva, dřevoplastových kompozitních materiálů (WPC) a přírodního kamene. Nabízí tak celou řadu designových možností. „Klik dlaždice jsou trvanlivé, odolné vůči praskání a v případě poškození je lze snadno vyměnit. Jejich univerzálnost zaujme zejména kutily, jež hledají řešení pro rychlou instalaci. Klik dlažba vyžaduje pevný a rovný podklad jako je asfalt, beton, dlažbu či litou podlahu,“ dodává odborník z Hornbachu.

Péče

Údržba se odvíjí od vybraného povrchu. Dřevěné klik podlahy nutno pravidelně ošetřovat produkty vhodnými na dřevo. Pokud se krytina ušpiní, skvrny co nejdříve setřete přípravkem s odmašťovací a čisticí funkcí. Tyto čističe jsou obvykle vhodné i pro WPC dlažby, kterým pomohou navrátit zářivé barvy. Na běžné znečištění WPC dlažeb postačí voda se saponátem.


Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada