Jak efektivně zařídit interiér v malém bytě

REKLAMA       Inzerce, 20.10.2023

Domácnost se rozrostla o dalšího člena, jenže váš byt není nafukovací a do většího se stěhovat nechcete. Co v takovém případě dělat? Přinášíme několik tipů, jak si hravě poradit s interiérem, abyste v něm mohli i nadále pohodlně žít.

 

Zdroj: Jed Owen, unsplash.com


Velká, ale praktická

Začněme trochu netradičním tipem – rohovou sedačkou. Mnozí ji při zařizování menšího bytu pro její velikost ihned zavrhnou, dělají však chybu. Vše je o správném výběru a propočítání rozměrů. Kromě toho, že se na ni vejde více lidí, ji můžete také roztáhnout, čímž z ní uděláte postel. Kratší konec pak většinou mívá i úložný prostor, který vám poslouží například k uskladnění úklidových pomůcek či sezonního oblečení.


Vzhůru k výškám


Prostorově efektivní je také stavění do patra. Pokud máte dostatečně vysoké stropy, nebojte se k nim přiblížit. Velmi časté jsou v menších interiérech postele s žebříkem a skříňky, které částečně snižují podhledy. Pod tyto prvky můžete umístit kancelářský stůl, gauč nebo další úložné prostory. Možností je i kuchyňský kout, tam ovšem hrozí, že vám načichne matrace a ložní prádlo nad ním.


Kolik spotřebičů máš, tolik zabíráš prostoru


Spoustu prostoru se dá ušetřit na spotřebičích. Opravdu potřebujete myčku na nádobí? Co takhle místo ní pořídit další skříňku? Nebo třeba pračku a sušičku? Zkuste místo dvou zařízení pořídit jedno, které zvládne obojí – jak prát, tak sušit. I bez mikrovlnné trouby se dá obejít. A varná deska? Ač představuje lehký diskomfort, mnohem skladnější je ta do zásuvky, kterou mnozí pamatují například z kempů či vysokoškolských kolejí.


Cestou minimalismu


Možná je vám jméno Marie Kondo povědomé. Této japonské spisovatelce se ne nadarmo říká královna úklidu. Její kniha Zázračný úklid: Pořádek jednou provždy se stala bestsellerem a mnohé inspirovala k protřídění věcí a vyházení těch nepotřebných. Vše je založeno na minimalismu, kdy si v domácnosti necháte jen to nejpotřebnější. Výsledkem by měl být spokojenější život a – co je v tomto případě nejdůležitější – ušetření prostoru a provzdušnění bytu.


Jestliže žijete v opravdu malém bytě, můžete se inspirovat u východoasijských kultur. Pro Japonce a Korejce není nic neobvyklého žít v extrémně malých bytech, jejichž prostory i přesto využijí na maximum. A pokud se vám ani po důkladném vytřídění některé věci domů nevejdou, za uváženou stojí pronájem sklepu nebo jiných prostor, které vám poslouží jako sklad pro méně potřebné položky.


Kateřina Houšková Copywriter

Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz .

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry