Během karantény se zvýšilo znečištění ovzduší v domácnostech i její hluková zátěž

16. března letošního roku došlo k vyhlášení karantény na celém území České republiky. Většina lidí vycházení ze svých domovů omezila na minimum, což přispělo ke zvýšení znečištění ovzduší a hlukové zátěže. Podle studie provedené společností Netatmo, každý druhý Čech dýchá od zavedení karantény znečištěný vzduch[1]. Češi jsou také ve svých domovech více vystavěni hluku.

19. března bylo 69 % domácností znečištěno

Nejznečištěnější den od začátku karantény byl 19. března, kdy 69 % českých domácností překročilo doporučenou hranici maximální koncentrace CO2 minimálně jednou[2]. Řada českých domácností tak nedostatečně větrala, čímž nedocházelo k výměně vzduchu.

Po tomto vrcholu se úroveň vnitřního znečištění ovzduší zaznamenána meteorologickými stanicemi Netatmo stabilizovala. Přesto bylo průměrné znečištění vnitřních prostor téměř vždy vyšší než ve stejném období roku 2019. Podle naměřených údajů 54 % českých domácností překračuje hranici 1,000 částic na milion (ppm) CO2 nejméně jednou týdně ve srovnání s 46 % domácností v roce 2019.


Karanténa a nedostatek větrání částečně vysvětlují nedostatečnou výměnu vzduchu. Proto je velmi důležité si vytvořit pravidelný návyk a vyvětrat alespoň dvakrát denně, tak jak doporučuje řada zdravotnických organizací.

České domácnosti patří mezi nejznečištěnější v Evropě

V období mezi 1. březnem a 26. dubnem, 2020 v průměru 54 % evropských domácností překročilo hranici 1,000 ppm CO2 alespoň jednou týdně. České domácnosti tak s každou druhou špatně větranou domácností patří k nejznečištěnějším v Evropě. Ještě hůře je na tom například Itálie.

České domácnosti patří mezi nejznečištěnější

Rostoucí hladina hluku

Od začátku karantény žijí Češi v hlučnějším prostředí. Díky hlasitým dětem či sousedům se úroveň hlukového znečištění mírně zvýšila z průměrné hodnoty 41,45 dB v roce 2019 na 43,08 dB v roce 2020. To představuje 46 % nárůst akustického tlaku. Češi tak žili po celou dobu karantény v hlučnějších domácnostech v porovnání s minulým rokem.

•••

[1] Studie společnosti Netatmo provedená mezi 1. březnem a 26. dubnem 2020 z minimálního počtu 1000 stanic Netatmo ve Francii, Německu, Španělsku, Itálii, České republice a Polsku.

[2] Koncentrace CO2 ve vnitřních prostorách by neměla přesáhnout 1000 ppm, přičemž čerstvý vzduch v přírodě obsahuje 360-440 ppm CO2 (Hygienická stanice hl. m. Praha, 2017).

 Netatmo v současnosti nabízí 13 zařízení a příslušenství pro chytrou domácnost.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy