Jídlo ovlivňuje zdraví: základní dělení potravin a jak nás potraviny ovlivňují

Jídlo přestalo být jen zdrojem obživy

Výživa je soubor biochemických procesů, kterými organismus přijímá z vnějšího prostředí organické a anorganické látky nezbytné pro svůj život. Stravou nazýváme soustavu jídel a pokrmů nutných k zajištění výživy. Existuje mnoho názorů na zdraví a zdravou výživu/stravu. Tyto názory se buď dědí v našich rodinách, učí ve školách, nebo jsou propagovány médii.

V současnosti jídlo přestalo být jen zdrojem obživy, ale stalo se také významnou psychologickou a společenskou záležitostí. Firmy neustále vymýšlejí nové a nové technologie na úpravu potravin a chemické přísady, aby tak vytvořili nové chutě a lákadla, na které si lidé zvyknou jako na drogu. Jejich reklamy psychologicky připomínají požitek při mlsání a vtahují lidi do bludného kruhu závislosti. Výsledkem přejídání se a nesprávné kombinace jídel je to, že lidé přibírají na váze a trpí poruchami metabolismu. My sami však rozhodujeme o tom, co budeme jíst. Proto je důležité znát jednotlivé potraviny a jejich účinky na naše zdraví, vědět, jaký máme typ postavy, typ metabolismu, případně i svou krevní skupinu.

Správná výživa předpokládá příjem všech potřebných živin do organismu v optimálním množství a poměru.

Základní živiny můžeme rozdělit do šesti kategorií:

  • bílkoviny (proteiny)
  • tuky (lipidy)

  • cukry (sacharidy)

  • minerální látky

  • vitamíny

  • voda

Tyto živiny můžeme dále rozdělit na makronutrienty a mikronutrienty.

Makronutrienty jsou živiny nezbytné pro udržení života. Jsou důležitými zdroji energie a stavebními látkami organismu. Do této skupiny patří bílkoviny, tuky, cukry a voda. Makronutrienty potřebuje organismus v relativně velkém množství. Bílkoviny (proteiny) jsou složené převážně z aminokyselin a jsou základními stavebními látkami organismu. Tuky (lipidy) jsou složené z řetězců nenasycených a nasycených mastných kyselin a jsou zdrojem energie a stavebními. Cukry (sacharidy, glycidy, uhlohydráty, karbohydráty) představují skupinu chemických látek složených z uhlíku, kyslíku a vodíku. Dělí se na cukry jednoduché a složené. Zajišťují buňkám hlavní zdroj energie, a jsou proto pro tělo nepostradatelné.  

Mikronutrienty jsou živiny, které jsou pro lidské tělo nezbytné v malém množství. Do této skupiny patří vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Jsou součástí enzymů a jiných aktivních látek, které se významně podílejí na různých biochemických procesech v organismu. Slouží hlavně k ochraně organismu. 

Vláknina patří mezi složené sacharidy (cukry) a na rozdíl od většiny sacharidů ji lidské tělo nedokáže štěpit, a tak využít na energii. Vláknina proto slouží k mechnickému čištění střev, zrychluje jejich činnost a je potravou pro jejich buňky a pro „dobré“ probiotické střevní bakterie. Podle rozpustnosti ve vodě rozlišujeme vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Nerozpustná vláknina je trávená až v tlustém střevě a příznivě ovlivňuje vstřebávání a trávení živin, pokud zároveň dodržujeme dostatečný pitný režim. Rozpustná vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů a zajišťuje delší pocit sytosti. Mezi významné zdroje vlákniny patří celozrnné výrobky, ovoce a zelenina. 

Podle původu rozdělujeme potraviny na živočišné a rostlinné. 

Potraviny živočišného původu: 

  • Maso a masné výrobky

  • Mléko a mléčné výrobky

  • Vejce

  • Tuky živočišného původu

Všechny potraviny živočišného původu obsahují cholesterol.

Potraviny rostlinného původu: 

  • Obilniny (obiloviny) a obilné výrobky

  • Pseudoobilniny (pseudoobiloviny)

  • Luštěniny

  • Brambory

  • Zelenina a výrobky ze zeleniny

  • Ovoce a výrobky z ovoce

  • Houby

  • Ořechy a semena

  • Koření

  • Tuky rostlinného původu

Zajímá vás vaše zdraví v souvislosti s potravinami a jídlem? Pokračování článku najdete → ZDE

 Zdroj: www.paula.sk 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky