Ovoce a zelenina, ovocné a zeleninové recepty a saláty

Ovoce a zelenina jsou potraviny, které velmi prospívají našemu organismu. Jsou plné vitamínů, vlákniny, stopových prvků a dalších, tělu potřebných látek. Recepty na ovoce a zeleninu jsou ze studené i teplé kuchyně. Ve studeném stavu z ovoce a zeleniny děláme nejčastěji nejrůznější saláty. Tepelná úprava ovocných a zeleninových jídel nebývá náročná a mnohdy předčí naše očekávání.

Pomrzly vám na jaře meruňky? Nebo spíš onemocněly moniliózou? Dá se tomu předejít (Zahrádkářské tipy) (audio)

3.11.2023

Moniliová spála (úžeh) peckovin napadá především meruňky, slivoně a višně, v menší míře broskvoně nebo třešně. Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Vypadají jako spálené. Zasažené květy neopadávají a připomínají poškození

Podzim plný ovoce a zeleniny: Jak s plody naložit co nejlépe, abychom je nemuseli vyhazovat?

31.10.2023

Ovoce a zelenina se u Čechů těší stále větší oblibě, vyplývá to z dat Českého statistického úřadu [1] . Přestože jsou tyto suroviny oblíbené, stále tvoří značnou část odpadu v našich domácnostech.

Československá podzimní Flora Olomouc má podtitul Společné kořeny

5.10.2023

Desítky tun lákavé zeleniny a voňavého ovoce, tisíce barevných květin a pět desítek stromů. To vše je na letošní podzimní výstavě Flora Olomouc – Hortikomplex součástí hlavní expozice v pavilonu A. Doslova jej zaplnilo celé Československo plné

Kupujete zahradu? Pozor na černé stavby i územní plán

18.5.2023

Vlastní ovoce a zelenina bez pesticidů, oáza klidu a odpočinku i místo pro děti či domácí mazlíčky. Mít vlastní zahrádku je zkrátka k nezaplacení. Dopřát si ji přitom můžete, i když nebydlíte v rodinném domě.


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Vytvořte si balkonovou zahrádku

17.3.2023

Zpestřete si bydlení a proměňte svůj balkon v malou zahrádku. Mnoha druhům bylinek, zeleniny či ovoce se zde bude dařit. Postačí vám pěstební truhlíky nebo kbelíky na květiny či květináče.

Tři tipy, jak sníst více ovoce a zeleniny. Nejen v zimě

25.1.2023

V létě si užíváme čerstvě dozrálé ovoce a zeleninu plnými hrstmi, zatímco v zimě představuje konzumace stejného množství skutečnou výzvu. Namísto lehkých salátů toužíme po tučných, hřejivých pokrmech. Navíc není tak pestrý výběr a v čerstvé sezónní zeleni

Umíte správně skladovat ovoce a zeleninu?

30.11.2022

Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální dob

Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř

Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek. Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxik

Čas dýní je tady. Která je vaše oblíbená?

18.10.2022

Na ozdobu, na vydlabání, na polévku nebo na koláč. Možností, jak doma využít dýně, je nespočet. A ať už z nich vytvoříte podzimní aranžmá nebo je zužitkujete v kuchyni, fantazii se meze nekladou. Jaký druh vynikne v polévce a jaký na verandě? Nechte se in

Jste připraveni na zimu - jak na vitamínové zásoby bez námahy a chytře?

31.8.2022

Ať už sázíte na ovoce a zeleninu z farmářských trhů nebo jste si na zahradě vypěstovali vlastní, konec léta je ideálním obdobím k posílení imunity a zásobení se „poctivými“ vitamíny.

Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina

21.8.2022

Zelenina, skladování, čerstvost, FreshPad, Whirlpool

Zavařeniny prostě k létu patří: přinášíme recepty na štavnaté ostružinové džemy

V létě dozrává spousta ovoce. Nejlépe ho uchováme na zimu tím, že ho zavaříme.

Letní zavařování na pokračování: Linecký džem, Melounový džem či Rybízové želé s rozmarýnem nebo Malinový džem s kokosovým nádechem

recepty na zavařování ovoce Linecký džem, Melounový džem, Rybízové želé s rozmarýnem a Malinový džem s kokosovým nádechem

Borůvková inspirace: chystáte se zavařovat, přinášíme 3 tipy na kompot a džem z lesních borůvek

Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citrónové. Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu.