Strava a naše zdraví: ajurvéda nedoporučuje některé kombinace potravin
Z pohledu ajurvédy má každá potravina svou vlastní chuť, ochlazující nebo zahřívaje energii a účinek po strávení. Když jsou kombinovány potraviny s opačnou energií, rozdílnou chutí a účinkem, může přetížený trávicí oheň (agni) zastavit enzymatický systém, což způsobí špatné trávení, kvašení, hnití a tvorbu plynů. Pokud takový stav přetrvává, vede to k produkci toxických látek (Amy) v organismu a následně vznikají nemoci. Proto se v ajurvédské výživě klade velký důraz kromě stravování se podle vlastní konstituce (dóši) a podle ročních období i na správnou kombinaci potravin.
Správná kombinace je důležitá především pro lidi s převládající konstitucí Váta a Kapha, kteří mají citlivé trávení (viz článek Ajurvédská výživa). Na principu správné a nesprávné kombinace potravin je založen i systém dělené stravy, ajurvéda však v tomto není až tak přísná a tvrdí, že člověk s dobrým trávícím ohněm (agni) zvládne i horší kombinace jídel. I přesto je dobré dodržovat alespoň některé základní zásady, a to: nekombinovat čerstvé ovoce s jinými potravinami (pokud ho kombinujeme, jíme ho jako první), nekombinovat příliš mnoho potravin v jednom jídle, nekombinovat čerstvou a vařenou zeleninu.
Další příklady nevhodných kombinací:
Nevhodné kombinace potravin - nejezte společně (nejméně vhodné kombinace jsou označeny velkými písmeny):
vejce
|
|
MLÉKO, ovoce - zejména melouny, fazole, sýr, jogurt, ryby, maso
|
maso
|
|
MLÉČNÉ VÝROBKY, ovoce, sezam, ocet, med
|
ovoce
|
|
pravidlo - nikdy nekonzumovat čerstvé ovoce spolu s jiným jídlem (vyjímkou jsou různé vařené kombinace)
|
obiloviny
|
|
ovoce, med |
med
|
|
obiloviny, nekonzumovat vařený, ani pečený med (neměl by se zahřívat na více než 40 °C)
|
horké nápoje
|
|
mango, sýr, škroby, jogurt, ryby,maso
|
citron
|
|
okurky, mléko, rajčata, jogurt
|
melouny
|
|
nekombinovat s ničím - zejména ne s mléčnými produkty, vejci, smaženými jídly, obilovinami, škroby. Melouny více než ostatní ovoce musí být konzumovány samotné!
|
mléko
|
|
BANÁNY, třešně, melouny, kyselé ovoce, kvašený chléb, jogurt, ryby, maso
|
lilkovitá(rajčata,lilek,brambory)
|
|
melouny, okurky, mléčné produkty
|
ředkvičky
|
|
banány, rozinky, mléko
|
jogurt
|
|
MLÉKO, ovoce, sýr, zakysaná smetana, vejce, horké nápoje, lilkovitá zelenina, ryby, maso
|
fazole
|
|
ovoce, sýr, vejce, mléko, jogurt, ryby, maso
|
Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví :
→ Strava a naše zdraví: ajurvéda - stravování podle ročních období a typů
→ Strava a naše zdraví: ajurvéda a základní zásady stravování?
→ Strava a naše zdraví: mléko a mléčné výrobky, máme správné informace?
→ Strava a naše zdraví: prospívá našemu zdraví mléko a mléčné výrobky?
→ Strava a naše zdraví: jíst BIO potraviny, nebo neBIO potraviny?
→ Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, informace o dělení potravin
→ Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, základní dělení potravin
Zdroj: www.paula.sk
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Jaká je budoucnost videokonferencí? Trendy v roce 2025
- I drobné signály mohou mít vážný význam. Střevní mikrobiom s námi neustále komunikuje, stačí mu jen porozumět
- V Olomouci začínají tradiční Vánoční trhy. Ani letos nechybí punčová stezka, jaké jsou novinky? (audio)
- Ve svých 20 letech se přestěhoval z Japonska do Evropy, aby pracoval ve strojírenství (video)
- Tip na netradiční adventní věnec z formy na bábovku
- Čím doma topit? V energetických úsporách a v komfortu ovládání vítězí tepelné čerpadlo