Strava a naše zdraví: ajurvéda nedoporučuje některé kombinace potravin

Z pohledu ajurvédy má každá potravina svou vlastní chuť, ochlazující nebo zahřívaje energii a účinek po strávení. Když jsou kombinovány potraviny s opačnou energií, rozdílnou chutí a účinkem, může přetížený trávicí oheň (agni) zastavit enzymatický systém, což způsobí špatné trávení, kvašení, hnití a tvorbu plynů. Pokud takový stav přetrvává, vede to k produkci toxických látek (Amy) v organismu a následně vznikají nemoci. Proto se v ajurvédské výživě klade velký důraz kromě stravování se podle vlastní konstituce (dóši) a podle ročních období i na správnou kombinaci potravin.

Správná kombinace je důležitá především pro lidi s převládající konstitucí Váta a Kapha, kteří mají citlivé trávení (viz článek Ajurvédská výživa). Na principu správné a nesprávné kombinace potravin je založen i systém dělené stravy, ajurvéda však v tomto není až tak přísná a tvrdí, že člověk s dobrým trávícím ohněm (agni) zvládne i horší kombinace jídel. I přesto je dobré dodržovat alespoň některé základní zásady, a to: nekombinovat čerstvé ovoce s jinými potravinami (pokud ho kombinujeme, jíme ho jako první), nekombinovat příliš mnoho potravin v jednom jídle, nekombinovat čerstvou a vařenou zeleninu.

Další příklady nevhodných kombinací:

Nevhodné kombinace potravin - nejezte společně (nejméně vhodné kombinace jsou označeny velkými písmeny):

vejce

MLÉKO, ovoce - zejména melouny, fazole, sýr, jogurt, ryby, maso
maso

MLÉČNÉ VÝROBKY, ovoce, sezam, ocet, med
ovoce

pravidlo - nikdy nekonzumovat čerstvé ovoce spolu s jiným jídlem (vyjímkou jsou různé vařené kombinace)
obiloviny 

ovoce, med
med

obiloviny, nekonzumovat vařený, ani pečený med (neměl by se zahřívat na více než 40 °C)
horké nápoje

mango, sýr, škroby, jogurt, ryby,maso
citron

okurky, mléko, rajčata, jogurt
melouny

nekombinovat s ničím - zejména ne s mléčnými produkty, vejci, smaženými jídly, obilovinami, škroby. Melouny více než ostatní ovoce musí být konzumovány samotné!
mléko

BANÁNY, třešně, melouny, kyselé ovoce, kvašený chléb, jogurt, ryby, maso
lilkovitá(rajčata,lilek,brambory)

melouny, okurky, mléčné produkty
ředkvičky

banány, rozinky, mléko
jogurt

MLÉKO, ovoce, sýr, zakysaná smetana, vejce, horké nápoje, lilkovitá zelenina, ryby, maso
fazole

ovoce, sýr, vejce, mléko, jogurt, ryby, maso

 

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví :

Strava a naše zdraví: ajurvéda - stravování podle ročních období a typů 

Strava a naše zdraví: ajurvéda a základní zásady stravování? 

Strava a naše zdraví: mléko a mléčné výrobky, máme správné informace? 

Strava a naše zdraví: prospívá našemu zdraví mléko a mléčné výrobky? 

Strava a naše zdraví: jíst BIO potraviny, nebo neBIO potraviny? 

Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, informace o dělení potravin

Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, základní dělení potravin

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky