V exotickém ovoci se našel silný jed, prodávali ho v Lidlu

TNBiz, 19.3.2018

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Lidl Česká republika, aby neprodleně stáhl ze všech prodejen závadnou šarži ovoce Goji od společnosti Vemondo. Italské kontrolní orgány v něm totiž našly jed karbofuran, který byl navíc na území EU už před deseti lety zakázán.

Závadná šarže má číslo L7195B, jedná se o 70g balení sušených plodů kustovnice čínské - Vemondo Goji. Dodavatelem byla společnost Noberasco S.p.A., Carcere z Itálie.

"SZPI obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování RASFF notifikaci od partnerského dozorového orgánu v Itálii, že předmětná šarže goji obsahuje pesticid karbofuran v koncentraci 0,064 mg/Kg," informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ten navíc upozornil, že jako silný insekticid karbofuran byl pro své nežádoucí účinky ve státech Evropské unie zakázán už před deseti lety.

Přesto nejsou výjimečné případy, kdy na otravu jedem zemřelo nějaké zvíře, zejména dravec. Občas se objevil i v otrávených návnadách nastražených na psy.

Lidl musí na základě nařízení SZPI okamžitě příslušnou šarži stáhnout ze svých prodejen a o její závadnosti informovat spotřebitele. "Potravinářská inspekce před konzumací důrazně varuje všechny spotřebitele, kteří mají uvedenou šarži doma," dodal Kopřiva.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy