Luštěniny a obiloviny se zhodnotí naklíčením, zasušením získají trvanlivost

Klíčená semínka zvyšují biologickou hodnotu stravy

Luštěniny a obiloviny jsou pro naše tělo přínosem a důležitou složkou našeho jídelníčku. Přestože je dnes v mnohých domácnostech jejich konzumace nedostatečná, luštěniny a obiloviny byly již od pradávna jednou z hlavních součástí mnoha pokrmů. Důvod je nasnadě, pyšní se vysokým obsahem živin, jako jsou bílkoviny či sacharidy a představují pro naše tělo významný přírodní zdroj energie.

Nejlepší je, nechat je naklíčit

Luštěniny i obiloviny přispívají ke správnému fungování organismu. Pro někoho jsou však klasicky připravené hůře stravitelné, a právě jejich namáčením a naklíčením docílíme jejich lepší stravitelnosti. Enzymatická aktivita v klíčkách pomáhá měnit škroby v menší a jednodušší látky, se kterými si naše tělo dokáže při trávení jednodušeji poradit. Co je ovšem na klíčení tak zajímavé, je skutečnost, že při nakličování dochází v semínkách doslova k explozi. Při kontaktu s vodou dojde ke spuštění série biochemických reakcí, během nichž semínka částečně změní svůj nutriční profil a přemění se na neuvěřitelnou zásobárnu blahodárných enzymů, živin, vitaminů a minerálních látek. Klíčky našemu organismu poskytují vitaminy z řady C, A, B a E, minerální látky, jako je vápník, fosfor, draslík či hořčík, množství chlorofylu, který regeneruje a detoxikuje. V neposlední řadě obsahují také aminokyseliny, které podporují naši imunitu a metabolismus.

Sušením lze konzervovat

Zkušení vědí, že čerstvé klíčky je potřeba uchovávat v chladu a s jejich spotřebou neotálet. Abychom si mohli dopřát přínos naklíčených obilovin a luštěnin každý den, lze naklíčená zrna tepelně ošetřit a zasušit. Tím klíčená zrna získají dlouhodobou trvanlivost při zachování přínosu velké dávky zdraví pro náš organismus. Při procesu naklíčení a zasušení si klíčky uchovávají svou příjemnou křupavou chuť bez jakýchkoliv pachutí typických pro surové zrno. Do sušených klíčků by neměly být přidávány žádné konzervanty, cukry, ani žádné další přídatné látky. Klíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy a tu bychom při volbě svého jídelníčku rozhodně měli vzít v potaz.

Zdroj: semix.cz, divize klíčené produkty



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky