Kalendář našeho ovoce a zeleniny: kdy se sklízí a je jejich sezóna
Zdroj: akademiekvality.cz
Každá zeměpisná šířka je specifická svými přírodními podmínkami. Díky nim se v nich daří rozmanitým druhům ovoce a zeleniny. Zároveň ovlivňují, v jakých měsících farmáři a zemědělci vybrané kousky sklízí. Ty se poté dostávají do obchodů i na tržiště.
„Všude na světě jsou náležitě hrdí na své výpěstky. Pokud tedy máme na výběr, zkusme sáhnout po ovoci a zelenině pocházející z našeho regionu nebo alespoň od nás. Jsou totiž nejen více čerstvé, jelikož jsou dopravené do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale i bezpečnější pro spotřebitele. Zejména proto, že většina našich zelinářů pěstuje tzv. integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to mají zelenina a ovoce z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechávají tak dlouhou uhlíkovou stopu jako ty z dovozu. Dalším vodítkem při jejich výběru jsou i naše značky kvality, jako např. Klasa, Bio nebo Regionální potravina, “ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Kdy se tedy můžete těšit na vaši oblíbenou tuzemskou zeleninu nebo ovoce? Napoví vám naše kalendáře.
Zdroj: akademiekvality.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Revmatoidní artritida. Nová cílená léčba vrací pacienty do kvalitního života (Moci bez nemoci) (audio)
- Plzeňská zoo zve o víkendu na japonskou kulturu
- Vyrážíte na dovolenou autem do Itálie? Pozor nejenom na pojištění a dopravní předpisy, ale třeba i dálniční poplatky, které mohou na první pohled vypadat jinak
- Líní muži, nebo přepečlivé ženy - Jak jsou na tom Češi s úklidem domácnosti
- Recept na útulný interiér i terasu? Nespoutaný boho styl
- Světlo jako základ života, proč se bez něj neobejdeme a jaký vliv má na naše zdraví?