Mezinárodní den zdravého spánku: Inovace pro kvalitní noční odpočinek

Redakce, 15.2.2024
ilustrační obrázek

Současný hektický životní styl plný práce, společenských závazků a používání moderních technologií může způsobit, že nedosáhneme kvalitního a zdravého spánku. Když se však blíží Mezinárodní den zdravého spánku, letos připadá na 15. března, připomínáme si důležitost kvalitního nočního odpočinku a hledáme inovativní cesty k dosažení optimálního spánkového prostředí. Odpočinek a zdravý spánek totiž přispívají našemu zdraví, posílení imunity a ke spokojenému životu.

Kvalitu spánku ovlivní i vzduch, který dýcháme

Jedním z aspektů pro dosažení kvalitního spánku je dýchat čistý a svěží vzduch v ložnici. Je dobře známo, že kvalita vzduchu může ovlivnit kvalitu spánku. Proto je dobré před spaním ložnici vyvětrat. Nicméně ve městech může nastat problém v tom, že větráním si do domu vpouštíme řadu nečistot od zplodin z aut, kouře nebo pyl. Ideálním řešením je proto pořízení čističky vzduchu, která vytvoří čisté prostředí. Čističky vzduchu od společnosti Dyson používají pokročilou technologii pro odstraňování alergenů, prachu a nečistot, což přispívá k čistému a zdravému prostředí ve vaší ložnici. Když dýcháte čistý vzduch, zlepšuje se váš spánek a celková pohoda.

Produktový TIP:

Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde je revoluční čistička vzduchu, která přináší nejmodernější technologie pro zlepšení kvality ovzduší ve vašem domově. Díky inovativnímu systému HEPA a aktivnímu filtru odstraňuje 99,97 % mikroskopických částic, včetně alergenů, prachu, pylu a eliminuje škodlivé plyny a výpary, včetně formaldehydu. Čistička je navíc tichá a elegantní, díky čemuž se stane nenápadnou, ale efektivní součástí vašeho interiéru, přinášející čistý a zdravý vzduch pro celou rodinu. S Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde si můžete být jisti, že každý nádech bude plný svěžesti a bezpečí.

Pořádně zatemnit, anebo nezatemnit? Toť otázka

Dalším klíčovým prvkem optimálního prostředí je vhodné stínění. Kvůli umělým světelným zdrojům není v hustě obydlených částech země vlastně nikdy tma, a to ani v nočních hodinách. Z dlouhodobého hlediska světelné znečištění ohrožuje zdraví obyvatel, jelikož způsobuje spánkovou deprivaci a zamezuje tvorbě melatoninu. Následkem pak může být únava, nesoustředěnost, vyčerpání, podrážděnost, porucha pozornosti. Velmi důležité je proto mít v ložnici dobré stínění, jenž zabrání proniknutí nejen světelného smogu, ale také slunečním paprskům, které zvláště v letních měsících narušují spánek. Tyto rušivé elementy lze eliminovat díky exteriérovému stínění v podobě venkovních rolet či žaluzií s lamelami ve tvaru písmene Z, které se do sebe zaklesnou a vytvoří celistvou plochu. Společnost Isotra, specializující se na stínící techniku, nabízí inovativní řešení pro regulaci světla. Jejich produkty nejenže chrání před rušivým světlem zvenku, ale také umožnují jednoduchou regulaci intenzity světla podle vašich preferencí. Tím se vytváří ideální podmínky pro klidný a ničím nerušený spánek.

Produktový TIP:

Stínící roleta SCREEN HR8-ZIP Interiér BO představuje vrcholný standard v oblasti interiérových stínících technik. S jedinečným designem a inovativními funkcemi poskytuje tato roleta nejen dokonalou kontrolu nad slunečním světlem a teplotou, ale také zajišťuje soukromí a komfort vašeho domova. Díky svému vysoce odolnému a esteticky příjemnému materiálu a technologii ZIP zabezpečení je tato roleta nejen elegantním doplňkem interiéru, ale také skvělou investicí do kvality a pohodlí vašeho bydlení. S roletami ISOTRA SCREEN HR8-ZIP Interiér BO získáte optimální prostředí v každém okamžiku dne.

Zdroj: Isotra

Modré světlo narušuje náš přirozený biorytmus

Díváte se před spaním na displej mobilu, na monitor, anebo sledujete televizi? Pak byste se měli nad tímto zlozvykem zamyslet. „Většina současných elektronických zařízení, jako jsou chytré telefony, monitory počítačů, tablety a ploché televize, vyzařují vysokoenergetické modré světlo (označované zkratkou HEV),“ uvádí oční lékařka MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. Také LED diody, xenonová světla a energeticky úsporné žárovky vykazují vyšší podíl modrého světla oproti tradičním „starým“ světelným žárovkám. A jak HEV souvisí se spánkem? Expozice modrého světla po setmění narušuje běžný biorytmus těla, jelikož přispívá ke zdání, že je stále den. Kromě vlivu na únavu očí tím může narušovat i rytmus spánku. Na elektronická zařízení proto existují filtry, které dokážou modré světlo eliminovat, chytré telefony zase nabízejí nastavení nočního režimu. Ideálně se však večer elektronice úplně vyvarujte.

Zároveň si při Mezinárodním dni zdravého spánku uvědomujeme, že každý jednotlivec je jedinečný a může mít specifické potřeby. Proto je klíčové vyzkoušet a naladit tyto technologie podle individuálních potřeb a preferencí. Při oslavě dne zdravého spánku si tedy připomeňme, že kvalitní spánek je klíčovým prvkem našeho celkového zdraví a životní pohody. S inovacemi od společností Dyson a Isotra máte nyní k dispozici nástroje k dosažení optimálního spánkového prostředí. Čistý vzduch a dokonalé stínění – to je recept na klidný spánek.

Zdroje informací  www.dyson.cz,www.neovize.cz a www.isotra.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky