Vítr ve vlasech se letos prodraží jen někomu, ojeté kabriolety většinou zlevnily

Sportscar depositphotos

Rostoucí teploty začínají lákat k projížďkám bez střechy nad hlavou. Řidičům, kteří by si rádi splnili sen o jízdě s větrem ve vlasech, nahrává letošní nabídka ojetých kabrioletů. V březnu měli na výběr z více než 800 inzerátů v cenách od 20 000 do několika desítek milionů. Podle analýzy TipCars.com jsou přitom nejprodávanější kabriolety letos levnější než loni. Z deseti nejinzerovanějších modelů je dostupnějších 6. Naopak u 4 průměrná cena narostla. Rekordmanem je Mazda MX-5 „Miata“, která je oproti březnu 2023 dražší o 32 %.

„Kdo si chce splnit sen o kabrioletu, má letos šanci nakoupit za dobrou cenu,“ říká Ing. Marek Knieža, ředitel TipCars.com. Průměrná cena většiny nejprodávanějších ojetin se stahovací střechou vykazuje klesají trend. Nejvíce se projevil u Volkswagenu EOS, který zlevnil o 17 %. Již tak dostupný Peugeot 206 je meziročně dostupnější o 6 %. „Mezi výjimky patří především ikonické modely jako Porsche 911, Ford Mustang a Mazda MX-5. Zatímco německý vůz meziročně podražil o 12 %, americký stoupnul o 22 % a japonský si připsal 32 %.“

Prim hrají dražší kabriolety z Německa

V desítce nejčastěji nabízených kabrioletů jsou nejsilněji zastoupené německé značky. Prvních pět pozic obsadily Mercedes-Benz SL, následovaný dvojicí BMW – modelem Z4 a řadou 4. Za nimi jsou Porsche 911 a Volkswagen EOS. Šestá příčka náleží japonské Miatě, tedy Mazdě MX-5. Sedmý je anglický Mini Cooper, osmý opět Mercedes, tentokrát třídy E. Deváté místo obsadil Ford Mustang. Desátým nejčastějším vozem je Peugeot 206. Ten také představuje nejdostupnější cestu ke kabrioletu.

Francouzská auta patří tradičně k těm dostupnějším. Dvěstěšestka je průměrně pod 50 000 korun. Další výhodou je koncepce kupé-kabriolet. Střechu má místo látky z plechu. Ta sice v létě omezuje zavazadelník, ale v zimě zajišťuje dobrý tepelný komfort,“ připomíná Ing. Marek Knieža.


Na opačném konci cenového spektra jsou modely jako Mercedes-Benz SL a Porsche 911. U nich je průměrná cena inzerovaných auta zhruba 2 až 4 miliony korun. Oba jsou přitom v nabídce zastoupeny pětkrát častěji než Peugeot 206.


Zdroj: TipCars.com


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy