Sdílená energetika – výhra nebo příliš velká očekávání?

Redakce, 4.4.2024
  Rezidence U Mlýna Praha Královice ilustrační

REZIDENCE U MLÝNA PRAHA KRÁLOVICE, Foto: ČSNF Group

Po dlouhých letech práce a vyjednávání se podařilo prosadit změny v české legislativě, které otevírají nové možnosti v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie. Od poloviny letošního roku 2024 budou výrobci a spotřebitelé moci plně využívat elektrickou energii získanou z malých fotovoltaických elektráren (FVE) pomocí sdílení energií.

„Tato nová forma hospodaření s energií přináší obrovské možnosti. Lidé budou moci na svých domech/chatách instalovat FVE a vyrobenou energii spotřebovávat kdekoliv na území České republiky, „vysvětluje Martin Klusáček, Projektový manažer ČSNF Group. Tato inovace láká mnoho nadšených investičních zájemců, kteří vidí možnost úspor v provozních nákladech. Nicméně, jak už to bývá, každá mince má dvě strany a před vstupem do těchto investic je třeba důkladně zvážit všechny aspekty.

„Sdílení elektrické energie je primárně určeno pro skupiny spotřebitelů, kteří mohou spotřebovávat vyrobenou energii bez nutnosti využívání distribuční soustavy. Tato skupina má tak možnost spotřebovávat energii na místě jejího vzniku bez regulačních poplatků. Spuštěním elektroenergetického datového centra (EDC) se tento krok směrem k plnění cílů greendealu stane realitou. Instalace FVE se tak stává atraktivní investicí s relativně krátkou dobou návratnosti i
pro bytové domy. Spotřebitelé/investoři mohou v takovém případě využívat 100 % vyrobené elektřiny bez placení distribučních poplatků.“ dodává Martin Klusáček z ČSNF Group.

Představa vlastní výroby elektřiny na chatě a následné spotřeby v bytě ve městě může být lákavá, ale nezapomeňme, že se tím zatěžuje distribuční soustava a bude nutné platit poplatky nejen za distribuci. Tyto poplatky se s nárůstem instalací malých zdrojů energie mohou měnit a pravděpodobně ne
ve prospěch spotřebitelů.

Dále je důležité mít na paměti, že FVE je nahodilým zdrojem, výroba energie je proměnlivá a bude probíhat pouze přes den a jen 8 měsíců v roce. V zimních měsících bude výroba zanedbatelná.
Pro dosažení maximálních úspor je nutné vyrobenou elektřinu spotřebovávat v reálném čase, což má vliv na návratnost investice. Je nutné si pečlivě před realizací zanalyzovat, zda jste schopni ve stejný čas, kdy energii na chatě vyrábíte, ji zároveň spotřebovávat někde jinde.

Ukázat si to lze na praktickém příkladu: Pokud byste na střechu chaty nainstalovali fotovoltaické panely o výkonu kolem 5 kWp, mohli byste při efektivním hospodaření dosáhnout úspory v platbě
za elektrickou energii v bytě, kde ji spotřebováváte ve výši 10 až 20 tisíc korun ročně, při aktuálních cenách elektřiny. Při výši investice 125 až 250 tisíc korun sami rozhodněte, zda je návratnost takové investice pro Vás zajímavá. Značné úspory s minimální investicí Vám totiž může přinést už samotná znalost aktuální spotřeby domácnosti v reálném čase, to je nástroj, který Vás přiměje k zamyšlení nad hospodařením s energií a jejím neplýtváním.

Pokud zvažujete instalaci vlastní výroby elektřiny, zaměřte se na to, abyste co nejvíce vyrobené energie spotřebovali přímo na místě výroby. Každý přenos energie představuje náklady, které nakonec někdo zaplatí. S nárůstem počtu registrovaných uživatelů v elektroenergetickém datovém centru (EDC) můžeme očekávat možné zavedení nových poplatků. Buďte si vědomi, že zdanění a zpoplatnění může postihnout prakticky cokoli.


REZIDENCE KOLOVRATY – rodinné domy, Foto: ČSNF Group



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky