Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

hrad Rychmburk

Pardubický hrad provozuje prostřednictvím Regionálního muzea v Chrudimi už čtvrtým rokem hrad Rychmburk pro kulturní a turistické účely. Dřívější sídlo sociálního ústavu se postupně vrací ke svým historickým kořenům a nabízí návštěvníkům řadu lákadel uprostřed nádherné krajiny. Novou sezónu zahajuje v pátek 3. května 2024.

„V loňském roce zavítalo na Rychmburk na 15 tisíc lidí a věřím, že ta čísla ještě porostou s tím, jak se hrad zaplňuje a co všechno nabízí. Zatím nejvíce ohlasů jsme měli na domácnost správce panství s nádherně vybavenými pokoji z počátku minulého století, ale zájem budí i expozice historie hradu a rychmburského panství, pivovarnictví Pardubického kraje, útrpné právo ve sklepení a výstava historické audiotechniky, kočárků a panenek z 19. a 20. století. Na své si přijdou i milovníci umění a historie. Od loňského podzimu je na hradu skutečně mimořádná expozice Umění podobojí -chrudimské středověké oltáře, která je umístěna v gotických prostorách prvního patra. Kolekce těchto deskových maleb je svým počtem a kvalitou provedení unikátní nejen v rámci regionu východních Čech, ale i celé České republiky,“ představuje stěžejní náplň hradu náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek.

„Kromě už zmíněného mohou návštěvníci zavítat i do hradní galerie, kde je letos výstava s přírodovědnou tematikou o myslivosti na Chrudimsku či výstava fotografií Železných hor Hany Balašové a Zuzany Růžičkové. Prohlídku je možné zahájit nebo završit vyhlídkou z věže do širokého okolí, a to buď bez průvodce, nebo jako předem objednaná skupina s komentovanou prohlídkou,“ dodává ředitelka Regionálního muzea v Chrudimi Klára Habartová.

A jaký by to byl prázdninový výlet bez letního osvěžení? Samozřejmě tu nechybí ani výborná domácí zmrzlina, káva či rozmanité kulinářské speciality v restauraci Hradní Spižírna včetně příjemného posezení na upraveném nádvoří hradu. Na hradě jsou k dispozici i prostory na menší zasedání, semináře, koncerty či svatby a celá lokalita si postupně nachází své příznivce.

Hrad Rychmburk čeká zřejmě v podzimních měsících první etapa náročné opravy mostku nad hradním příkopem. „Ten je od posledních oprav v roce 1957 nyní v havarijním stavu a bude potřeba rekonstruovat nejen nosnou desku, ale také provést izolaci mostovky, dlažby a opravit schodiště z mostku,“ upozorňuje na další připravovanou investici kraje Roman Línek.

obrázky



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky