Recept na zaručeně křehké linecké cukroví

Linecké slepované cukroví patří mezi nejtypičtější vánoční druhy našich domácností. I když má tato klasika původem z rakouského města Linz bezpočet variací, základ tvoří dva malé vykrajované tvary, které jsou k sobě slepené zavařeninou. Ta prosvítá lineckým očkem – malým kroužkem nebo jiným tvarem vykrojeným uprostřed horního dílu sušenky. Ať pečete na Vánoce jen dva druhy cukroví, nebo třeba dvacet, linecké cukroví právě kvůli typickému očku rozhodně nepřehlédnete. Zkuste náš recept, a pak jen tiše sledujte, které cukroví zmizí jako první.

Linecké těsto je jednoduché. Jeho základ tvoří jen tří suroviny: hladká mouka s vysokým obsahem lepku (dvounulka), tuk a moučkový cukr. Je ale potřeba pracovat rychle – jak při hnětení těsta, tak při jeho válení a vykrajování. Nemá totiž rádo teplo lidských rukou. Čím déle jej budete zpracovávat, tím bude po upečení méně křehké.

Doba přípravy: 1 hodina

Doba pečení: 10 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

– 300 g hladké mouky, nejlépe dvounulky

– 150 g moučkového cukru

– 170 g rostlinného tuku

– Menší mrkev

– 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

– Džem podle chuti

Jak postupovat?

Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru a promíchejte. Pak přidejte na kousky nakrájený tuk, najemno nastrouhanou menší mrkev a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte aspoň dvě hodiny odpočinout v chladu.

Pak těsto rychle vyválejte na velmi lehce pomoučeném válu a vykrajujte různé tvary. Do poloviny z nich vykrojte ještě střed.

Vyskládejte pomocí širokého nože na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, pak nezbývá než plech zhruba v polovině doby pečení otočit.

Po upečení tvary slepujte k sobě džemem podle chuti. Hodí se spíš kyselejší zavařeniny jako je například rybízová. Polovinu z nich můžete slepit lísko-oříškovou pomazánkou.

TIP: Jestli uvažujete o nové troubě, skvěle se osvědčí některá z úsporných vestavných trub či sporáků traidční české značky s patentovaným klenutým vnitřkem pro dokonale rovnoměrné pečení.

Foto: MORA



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky