Jaro v obýváku

Peloton, 28.3.2008

Den se pomalu ale jistě prodlužuje, sluneční paprsky získávají na síle, začínají prohřívat zmrzlou zem a probouzet přírodu k jarnímu růstu. Dlouhé a únavné zimní večery a pošmourné počasí vystřídá svěží vítr a šedivé zahrady a ulice oživí zeleň a veselé barvy prvních výsadeb.

 

Jaro je snad nejočekávanějším ročním obdobím. Po dlouhých měsících zimního útlumu konečně začínáme znovu “dobíjet baterie“, cítit chuť do života a elán, kterým se ve většině domácností trochu příliš zbytečně plýtvá při jarním úklidu, malování, ne-li přímo přestavbě bytového zařízení. Spoustu námahy vynaloženou na krášlení a zvelebování našich příbytků pak omlouváme blížícími se Velikonocemi, které jsou pro jedny očekávaným křesťanským svátkem, pro druhé pak prostou oslavou probouzející se přírody a života. Ať tak či onak, vánoční stromek dávno upadnul v zapomnění, je právě načase pozvat do bytu jaro na návštěvu a prozářit a provonět ho svěžími barvami a vůní živých květin.

 

Netradiční tradice

Velikonoce jaro otevírají a v našich krajích je rozhodně nemůžeme pominout. Pokud chceme oslavit svátky voňavou výzdobou z živých květů, nabízí se nám mnohem více možností, než jen tradiční pomlázka nebo váza sametových kočiček. Nápadité jarní dekorace jsou hravé a barevně ještě poněkud nesmělé – v souladu s přírodou. Dominuje v nich svěží světle zelená, žlutavá a modrá barva, které evokují trávu, slunce a modrou oblohu. Stejně jako v přírodě dáváme při výběru vhodných druhů květin přednost těm sezónním, například žluto-bílým narcisům a tulipánům, modrým hyacintům a modřenci, pastelově jemným fréziím, větvičkám zlatého deště nebo čerstvě narašené břízy. Také charakter vazby by měl být odrazem toho, co se děje venku za okny. V misce s fréziemi a narciskami třeba naznačí ještě prostydlou zem a odcházející zimu uschlé skelety listů, na zelených větvičkách stolní dekorace naopak jaro zřetelně symbolizují nenápadní motýlci. Invenci se zkrátka meze nekladou a při aranžování vlastní výzdoby bychom měli respektovat spíše estetické nároky, než zažitou podobu tradice. Předtím, než se nadšeně pustíme do hry s vlastní fantazií, měli bychom si připomenout ještě jednu výraznou vlastnost jarních květů – většina z nich je poměrně silně aromatická. Proto zohledníme při volbě konkrétního druhu i tuto vlastnost – například při umístění květinové mísy z hyacintů do ložnice, by nás totiž po ránu probouzela spíše než příjemná jarní vůně pěkně bolavá hlava.

Pokud se při jarní výzdobě bytu neobejdeme bez tradičního symbolu Velikonoc – vajíček, nakládáme s nimi s mírou a vkusem. Jako náznak poslouží třeba jen rozbitá nebarvená skořápka skrytá v hloubi aranžmá, která rozhodně nepoutá pozornost na první pohled a spíše připomíná ptačí hnízdo skryté ve větvích.

 

Tulipány do všech koutů

První zmínky o tulipánech jsou dochovány již z 15. století, kdy byly tyto pestré květiny pěstovány v sultánových zahradách v Turecku. Odtud byly také v 16. století převezeny do císařské botanické zahrady ve Vídni jako dar jejímu správci od velvyslance rakouského císaře v Turecku. Teprve z Vídně pak putovaly do Holandska, odkud postupně ovládly celou Evropu. Květy u nás snadno zdomácněly a protože kvetou časně zjara, staly se v našem povědomí téměř symbolem tohoto ročního období. 

Voňavá květinová kreace z tulipánů v těch správných barvách sladěných s interiérem dokáže opravdu divy – a to nemusí vůbec jít o bohaté druhové koláže – vazbu můžeme ozvláštnit vtipným nápadem a přizpůsobit jí konkrétnímu záměru.

Pro zkrášlení slavnostní tabule nebo oživení kuchyňského stolu poslouží kytice žlutých tulipánů vylepšená červenými koktejlovými brčky, která nastrčená na špejli lehce vsuneme přímo do vazby. Váza ve tvaru skleněného poháru a široká manžeta zeleně a pomněnek pak už jen podpoří konečnou podobu evokující zmrzlinový pohár.

V dívčí nebo dámské romantické ložnici vynikne vazba z něžně růžových tulipánů. Neotřelý nápad se svázanými lahvemi místo obvyklé vázy dodá kreaci lehkost a vtip, růžová stuha a drobné bílé perličky navlečené na stéblech trávy ještě umocní romantizující styl.

Naopak v pánské pracovně, ve které je třeba podpořit tvůrčího ducha, se bude skvěle vyjímat energií nabitá žardiniéra ze sytě rudých tulipánů, kterým dobře sekunduje výrazná zeleň i dekorační prvek. Pánský styl je dotahován jednoduchou nezdobenou tmavou miskou.

 
Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 4/2008.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design