Krbová kamna -útulné teplo kdykoliv a kdekoliv

Sedíte v městském bytě u radiátoru a sníte o tom, jak by bylo i teď v zimě krásné odjet na chatu nebo chalupu? Jenže kvůli tomu, že v ní nemáte čím pořádně topit, jste ji v listopadu zazimovali a vrátíte se až na jaře.

Snadno a rychle si přitom zatopíte například v krbových kamnech s proskleným ohništěm. „V jejich prospěch hovoří především nízké pořizovací náklady, které se v brzké době vrátí formou ušetřených peněz za topení,“ říká kamnářský mistr Jaroslav Bělka. Topí se v nich totiž kusovým dřevem, které je stále bezkonkurenčně nejlevnějším palivem. Některé modely samozřejmě dovolují také topit ekobriketami popřípadě i briketami uhelnými.

 „Velkou výhodu vidím v tom, že jde o nezávislý zdroj tepla, který lze instalovat naprosto kdekoliv.A navíc rychle a jednoduše. Vše, co k instalaci potřebujete, je jen pevná podlahová krytina z nehořlavého materiálu nebo podložka a přístup ke komínu. Tedy žádné stavební úpravy, které by vás čekaly v případě klasického zděného krbu.“

Na chalupu i do bytu

Krbová kamna ovšem zvládnou nejen kvalitní a úsporné vytápění a přitápění v chatách a chalupách. Pokud zvolíte typ s teplotním výměníkem, můžete vytopit více místností nebo celý dům. Díky nápaditému a kvalitnímu designu krbová kamna nejen hřejí, ale mohou pěkně dozdobit i interiér. Romantický pohled na živý oheň si tak můžete dopřát i v obýváku rodinného domu či v městském bytě.

Jak si v obchodě správně vybrat

 „Krbová kamna charakterizuje mimořádná výhřevnost a nízká spotřeba palivového dřeva,“ říká Michal Pobežal, zástupce Mountfieldu, který je v Česku zřejmě největším prodejcem krbových a kachlových kamen.

Než se pro ně člověk vypraví do obchodu, měl by si (nejlépe u svého kominíka) zjistit tah komínu. A také změřit průměr kouřovodu, čili otvoru ve zdi – zpravidla je to 130 nebo 150 mm – a znát tzv. tepelnou ztrátu objektu. Předem je potřeba dobře rozvážit i to, jak velký prostor (tedy kolik metrů krychlových) budete chtít vytápět. Co možná nejpřesnějším odhadem si ušetříte řadu nepříjemností. „Slabý výkon totiž neumožní dostatečně vytopit všechny prostory. A naopak, když zvolíte příliš vysoký výkon, přiděláte si zbytečnou práci,“ upozorňuje Pobežal. „Kamna budou hřát příliš a vy budete muset neustále přivírat přívod vzduchu. Z toho se vám budou nejen nadměrně špinit prosklená dvířka, ale především se bude zbytečně zanášet komín. A co si budeme povídat - nebylo by to ani moc úsporné.“

Pokud chcete vytápět více místností, je dobré zvážit rovnou pořízení výkonných krbových kamen s výměníkem. S tím vším vám ale u specializovaného prodejce rádi a odborně poradí.

Zdaleka největší zájem je v současné době podle Pobežala o krbová kamna s terciárním vytápěním, která dosahují až 83 procentní účinnost.

Proč jsou hitem kachle?

V poslední době se stala velkým hitem také krbová kamna s kachlovým obložením. A to pro svůj skvělý design. Snadno si totiž mezi nimi vyberete přesně taková kamna, která nádherně zapadnou do moderního interiéru, ale i taková, která zazáří ve venkovské chalupě a navodí vzpomínky na babiččinu pec. „I moderní kachlová kamna umí akumulovat teplo a sálat je ještě dlouho po vyhasnutí ohniště. Oproti těm historickým však vykazují mnohem vyšší účinnost spalování a tudíž i výhřevnost,“ upozorňuje Michal Pobežal z Mountfieldu. A dodává, že si u tohoto prodejce lze vybírat dokonce z 31 nejrůznějších modelů krbových a kachlových kamen – od jednoduchých až po luxusní. Kamna vám navíc odvezou zadarmo až domů.

S terciárním spalováním ušetříte ještě víc

V čem spočívá princip terciárního spalování? V tom, že předehřátý vzduch je speciálními tryskami znovu veden do spalovacího prostoru. A to umožní zužitkovat i plyny, které by jinak běžně utíkaly do komína. Efektivita spalování je díky tomuto systému podstatně vyšší a přitom spotřebujete mnohem méně paliva.

 

 

Více na www.mountfield.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry