Oblíbené těstoviny, které máme rádi a jednoduchý recept na vřetena po boloňsku
Některé druhy známe všichni a téměř všichni je rádi jíme v různých úpravách. Mají nízký obsah tuku, jsou lehce stravitelné a rychle dodají energii. Obsahují zejména škrob, bílkoviny, ale i draslík, fosfor a vápník. Vyrábí se většinou z tvrdé pšenice, nebo celozrnné mouky, méně často z pohanky. Dalšími přísadami jsou pitná voda, slepičí vejce, (pokud se jedná o těstoviny vaječné) sůl, případně mléčná bílkovina, barviva, nebo koření.
Základní dělení těstovin
Podle těsta rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné a celozrnné. Podle použití plněné, neplněné a polévkové. Podle výroby domácí a kupované.
Nejznámější a nejpoužívanější těstoviny v českých a moravských kuchyních
Špagety
U nás zřejmě nejoblíbenější těstoviny. Špagety jsou cca 30 cm dlouhé a 2 mm tenké. Rozhodně nedoporučujeme jejich lámání před vařením.
Makaróny
Jsou dlouhé, ale zpravidla o něco kratší nežli špagety a také silnější a duté. Makaróny jsou vhodné k zapékání.
Fleky a flíčky
Fleky jsou několikacentimetrové čtverečky, které si většina z nás představí zapečené s uzeným. Flíčky jsou stejného tvaru a podstatně menší velikosti, používáme jen do polévek.
Vřetena
Jsou vrtule, nebo šroubovice dlouhé několik centimetrů. Používají se v teplé, ale i studené kuchyni, zejména do těstovinových salátů.
Kolínka
Jsou krátká, dutá a zahnutá těstovina. Kolínka byla dříve doménou školních kuchyní a pionýrských táborů.
Mušle
Jejich tvar je jasný z jejich názvu, velmi se hodí k omáčkám
Písmenka a obrázky
Polévkové těstoviny, které ocení zejména děti
Další druhy těstovin, které možná neznáte
Spaghettini – velmi tenké špagety
Linguine - tenké a ploché špagety
Fettuccine - široké nudle
Tagliatelle – širší a delší nudle
Penne - široké a krátké trubičky se zešikmenými konci
Rigatoni – stejné jako penne, jen delší a s rovnými konci
Lasagne - široké a dlouhé těstovinové pláty
Farfalle - těstoviny ve tvaru mašliček
Farfalline farfalle – stejné jako farfalle, jen menší
Gnocchi - noky z bramborového těsta
Tortellini – plněné těstovinové prstýnky, obsah bývá masový, sýrový, nebo zeleninový
Ravioli – plněné těstoviny ve tvaru čtverečků
Cappelleti – plněné těstoviny s tvarem kloboučků
Canelloni – plněné závitky z nudlového těsta
Stelline – polévkové těstoviny ve tvaru malých hvězdiček
Peperini– polévkové těstoviny, tvar malých kuliček
Anellini– polévkové těstoviny, tvar malých kroužků
Capellini tagliati – polévkové těstoviny, vlasové nudličky
Třeba vyzkoušíte náš recept, nebo vás inspirujeme. V každém případě, dobrou chuť.
Vřetena po boloňsku
Recept pro 3 - 4 osoby
Balíček těstovin – vřeten, 3 l vody, 1 střední cibule, 2 – 4 stroužky česneku (podle chuti), 400 g mletého masa (stejný poměr hovězího a vepřového), 3 konzervy loupaných rajčat, 50 g strouhaného parmazánu, 2 lžíce kvalitního oleje, hrst čerstvé petrželové natě, špetku sušené bazalky, tymiánu a bílého pepře, 2 bobkové listy a snítku sušeného rozmarýnu, 2 lžičky soli.
Postup:
Těstoviny vaříme 13 minut v osolené vodě, poté necháme okapat. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na oleji. Přidáme mleté maso, které mícháme a opékáme. Rajčata vyjmeme z plechu a necháme okapat. Ve hmoždíři důkladně rozdrtíme sušené koření a se solí, bílým pepřem i s rajčaty zamícháme do mletého masa. Hmotu pod pokličkou dusíme dalších 15 minut. Rozehřejeme troubu na 200° C a vložíme do ní zapékací mísu s vřeteny a omáčkou, posypané parmazánem. Zapékáme dalších 15 – 20 minut. Po vyjmutí a částečném vychladnutí zasypeme petrželovou natí.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- ČEZ spustil první ultrarychlou veřejnou dobíjecí stanici s integrovanou akumulací v ČR
- Stačí průměrná mzda na průměrné bydlení?
- Interview Plus: Hrnčíř: Energie nám uměle zdražuje Evropská unie (audio)
- Centrální banka ponechala základní úrokové sazby beze změn, hypoteční trh to nijak neovlivní
- Je tepelné čerpadlo ekologičtější než plynový kotel? Optikou celkového dopadu na životní prostředí to tak být nemusí