Oblíbené těstoviny, které máme rádi a jednoduchý recept na vřetena po boloňsku

Naše oblíbené těstoviny

Některé druhy známe všichni a téměř všichni je rádi jíme v různých úpravách. Mají nízký obsah tuku, jsou lehce stravitelné a rychle dodají energii. Obsahují zejména škrob, bílkoviny, ale i draslík, fosfor a vápník. Vyrábí se většinou z tvrdé pšenice, nebo celozrnné mouky, méně často z pohanky. Dalšími přísadami jsou pitná voda, slepičí vejce, (pokud se jedná o těstoviny vaječné) sůl, případně mléčná bílkovina, barviva, nebo koření.

Základní dělení těstovin

Podle těsta rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné a celozrnné. Podle použití plněné, neplněné a polévkové. Podle výroby domácí a kupované.

Nejznámější a nejpoužívanější těstoviny v českých a moravských kuchyních

Špagety
U nás zřejmě nejoblíbenější těstoviny. Špagety jsou cca  30 cm dlouhé a 2 mm tenké. Rozhodně nedoporučujeme jejich lámání před vařením. 

Makaróny
Jsou dlouhé, ale zpravidla o něco kratší nežli špagety a také silnější a duté. Makaróny jsou vhodné k zapékání.

Fleky a flíčky
Fleky jsou několikacentimetrové čtverečky, které si většina z nás představí zapečené s uzeným. Flíčky jsou stejného tvaru a podstatně menší velikosti, používáme jen do polévek.

Vřetena
Jsou vrtule, nebo šroubovice dlouhé několik centimetrů. Používají se v teplé, ale i studené kuchyni, zejména do těstovinových salátů.

Kolínka
Jsou krátká, dutá a zahnutá těstovina. Kolínka byla dříve doménou školních kuchyní a pionýrských táborů.
 
Mušle
Jejich tvar je jasný z jejich názvu, velmi se hodí k omáčkám

Písmenka a obrázky
Polévkové těstoviny, které ocení zejména děti


Další druhy těstovin, které možná neznáte

Spaghettini – velmi tenké špagety

Linguine -  tenké a ploché špagety

Fettuccine -  široké nudle

Tagliatelle – širší a delší nudle

Penne - široké a krátké trubičky se zešikmenými konci

Rigatoni – stejné jako penne, jen delší a s rovnými konci

Lasagne - široké a dlouhé těstovinové pláty

Farfalle - těstoviny ve tvaru mašliček

Farfalline farfalle – stejné jako farfalle, jen menší

Gnocchi  - noky z bramborového těsta

Tortellini – plněné těstovinové prstýnky, obsah bývá masový, sýrový, nebo zeleninový

Ravioli – plněné těstoviny ve tvaru čtverečků

Cappelleti – plněné těstoviny s tvarem kloboučků

Canelloni – plněné závitky z nudlového těsta

Stelline – polévkové těstoviny ve tvaru malých hvězdiček

Peperini– polévkové těstoviny, tvar malých kuliček

Anellini– polévkové těstoviny, tvar malých kroužků

Capellini tagliati – polévkové těstoviny, vlasové nudličky

Třeba vyzkoušíte náš recept, nebo vás inspirujeme. V každém případě, dobrou chuť.

Vřetena po boloňsku

Recept pro 3 - 4 osoby

Suroviny:

Balíček těstovin – vřeten, 3 l vody, 1 střední cibule, 2 – 4 stroužky česneku (podle chuti), 400 g mletého masa (stejný poměr hovězího a vepřového), 3 konzervy loupaných rajčat, 50 g strouhaného parmazánu, 2 lžíce kvalitního oleje, hrst čerstvé petrželové natě, špetku sušené bazalky, tymiánu a bílého pepře, 2 bobkové listy a snítku sušeného rozmarýnu, 2 lžičky soli.

Postup:

Těstoviny vaříme 13 minut v osolené vodě, poté necháme okapat. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na oleji. Přidáme mleté maso, které mícháme a opékáme. Rajčata vyjmeme z plechu a necháme okapat. Ve hmoždíři důkladně rozdrtíme sušené koření a se solí, bílým pepřem i s rajčaty zamícháme do mletého masa. Hmotu pod pokličkou dusíme dalších 15 minut. Rozehřejeme troubu na 200° C a vložíme do ní zapékací mísu s vřeteny a omáčkou, posypané parmazánem. Zapékáme dalších 15 – 20 minut. Po vyjmutí a částečném vychladnutí zasypeme petrželovou natí.


Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření