Vejce nejsou jen velikonoční symbol, vejce jsou celoroční zdroj kvalitních bílkovin
Vejce, to je nejen symbol Velikonoc a nového života, ale hlavně výborné a výživné jídlo. Receptů na pokrmy z vajec je opravdu mnoho. Kdo by neznal hemenex, smažená vejce na cibulce, volská oka, omelety, vejce v aspiku, vejce vařená na hniličku, nebo vaječnou pomazánku a vajíčkový salát. Vejce je potravina, bez které se v kuchyni neobejdeme. Vejce potřebujeme v nádivce, bábovce i palačinkách, v polévkách i krémech. Vejce se již dávno staly samozřejmou součástí našeho jídelníčku.
Jak je to s cholesterolem ve vejcích
V posledních letech panovaly obavy z vysokého a nezdravého cholesterolu obsaženého ve vejcích. Poslední průzkumy prokázaly, že vaječný žloutek neobsahuje zdaleka takové množství cholesterolu, kolik se původně předpokládalo. Naopak, obsahují více zdravých tuků. Dalším příznivým faktorem je obsah lecitinu ve vejcích, který působí právě proti ukládání cholesterolu v organismu. Člověk, který není sám zatížen vysokým cholesterolem může vejce přiměřeně konzumovat zcela bez obav.
Vejce - výživová bomba• vejce jsou zdroj kvalitních bílkovin
• vejce obsahují vitamíny a živiny (A,B,D,E, riboflavin, železo, vápník, draslík, zinek, sodík, fosfor a selen)
Tipy jak zacházet s vejci
• vejce skladujte na chladném místě v ledničce, nejlépe v kartonových obalech, ve kterých se prodávají
• před vařením, nebo jinou úpravou skořápky vajec omyjte
• při vaření vajec přidáme do vody špetku soli, i pokud vajíčko praskne, nevyteče, bílek se srazí
• pro lepší oloupání vajec po uvaření vejce položíme na 5 - 10 min do studené vody
• pro snadnější oloupání skořápky vejce naťukáme lžičkou nejprve na jeho širším konci a pak důkladně a stejnoměrně po celém povrchu
• pokud si nemáte jistotu, zda je vejce vařené, nebo syrové, roztočte je kolem osy, vejce, které je vařené se točí rychle, nevařené pomalu
• hnědá a bílá vejce se liší pouze barvou a plemenem slepice, která je snesla, v kvalitě vajec a jejich nutričních hodnotách nejsou žádné rozdíly
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Hobby magazín: Zahradní pomocníky v zimě potřebovat nebudeme. Jak je správně zazimovat? (audio)
- Zdravíčko: Důležitost péče o zevnějšek. Proč nerezignovat na denní převlékání ani u imobilního seniora? (audio)
- Slavnostní dárky: designový porcelán
- Pohyblivý betlém v katedrále Božského Spasitele v Ostravě - k vidění je od pondělního večera (video)
- Zprávy ČRo Olomouc: Kostel ve Staré Vodě čeká na záchranu, obec žádá o status národní kulturní památky (audio)
- Respirační infekce útočí i na pracovištích. Jak předcházet nákaze a jak mohou zaměstnavatelé zajistit zdravější pracovní prostředí?