Naše nejznámější vánoční hudba je Česká mše vánoční

Rybovkaje radostná, česky otextovaná skladba, inspirovaná lidovými písněmi a koledami

U nás nejznámější vánoční mše je bezesporu Česká mše vánoční – Hej mistře. Autorem skladby i textu je Jan Jakub Ryba, český skladatel, hudební teoretik a učitel. Mše vznikla v roce 1796 a brzy se rozšířila po celých Čechách. Dnes se často hraje i v zahraničí.

Originál České mše vánoční se nedochoval a již od počátku vnikalo mnoho úprav skladby. Rybovka, jak se mši také říká, je radostná, česky otextovaná skladba, inspirovaná lidovými písněmi a koledami. Mše oslavuje Ježíšovo narození, líčí připravovanou cestu ovčáků do Betléma a jejich blaženost a plesání při spatření vykupitele.

Pro známou skladbu je příznačný zpěvný, měnící se rytmus a dobře zapamatovatelné hudební motivy vyvěrající z lidové melodiky. Dá se říci, že se úplně nejedná o mši, jde spíše o kantátu s pastorálními motivy. Skladba je prostá a postrádá patos. O to opravdověji a s hlubokou zbožností navozuje velikost a atmosféru svaté noci, kdy se narodil Ježíš.

Jan Jakub Ryba chtěl svojí kompozicí oslovit co nejširší publikum. Lidi vzdělané i nevzdělané, staré i mladé chtěl vtáhnout do radostného děje skladby. Ač se J.J.Ryba sám téměř celý život potýkal s chudobou a nedoceněním svých učitelských schopností, zůstala tu po něm krásná, veselá a čistá hudba, která o Vánocích může potěšit i nás.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky