Oblíbená cibule je přírodní lék i výtečná potravina s tisíciletou historií
Kdo by neznal cibuli, která je oblíbenou součástí mnoha receptů. V kuchyni ji používáme v syrovém stavu a jako hlavní část, nebo součást vařených pokrmů. Představte si přípravu jídel bez cibule – v mnoha případech to vůbec nejde. Guláši, utopencům, tlačence a mnoha dalším pokrmům by cibule rozhodně scházela. Cibule není jen výborná potravina výrazné chuti. Cibule je takřka přírodní všelék.
Historie a současnost cibule
S nadsázkou se dá říci, že lidstvo zná a používá cibuli od nepaměti. Na cibuli si již určitě pochutnávali staří Sumerové a Egypťané, Římané i Řekové. Plané druhy cibule zřejmě běžně používali také původní Indiáni amerického kontinentu. V Čechách se první písemné zmínky o pěstování cibule objevují poprvé v 16. století.
V dnešní době je cibule jednoznačně jednou z nejpěstovanějších zelenin a to i v Česku. Spotřebujeme průměrně více nežli 10 kilogramů na osobu za rok. Pěstuje se nejvíce v oblastech s nižšími srážkami, u nás zejména na Jižní Moravě a Litoměřicku.
Výhodou pěstování cibule je její nenáročnost. Cibule se pěstuje ze semen, nebo z cibule – sazečky. Zralá cibule musí před sklizní na poli zavadnout. Poté se přeruší její kořenový systém, aby nepřijímala další živiny. Vyorává a sklízí se teprve po dalších dvou týdnech. Cibule se u nás sklízí od konce července až do listopadu. Chuť cibule nezávisí pouze na odrůdě, ale také na místě a podmínkách pěstování i skladování. Dobře ošetřená a skladovaná vydrží až půl roku.
Je škoda, že domácí produkce nedokáže pokrýt naši spotřebu. Na druhé straně je pravda, že u nás nepěstujeme zdaleka všechny druhy cibulí. Cibuli tedy dovážíme z Holandska, Německa, Rakouska, Polska, Španělska, Turecka a Egypta, dokonce i z daleké Argentiny a Chile, z Austrálie a Nového Zélandu.
Všechny místní druhy cibule se rozhodně vyplatí nakupovat na farmářských trzích. Máte jistotu, že cibule jsou vypěstované v Česku a jejich čerstvost, kvalita, mnohdy i cena je zcela nesrovnatelná s nabídkou cibulí v supermarketech i prodejnách zeleniny.
Oblíbenost druhů cibule se podle zemí různí. Je škoda, že u nás mnoho druhů příliš neznáme a nevyužíváme, rozhodně by obohatily náš jídelníček.
Cibule je bezesporu zeleninou, bez které se neobejde žádná kuchyně. Recepty, ve kterých hraje cibule hlavní, nebo jen vedlejší roli není možné spočítat. Známe cibulačku, cibulové kroužky, plněné a gratinované cibule a mnoho dalších receptur. Co takhle zkusit pikantní cibuli na sladko?
Co vše se dělá s cibulí
cibule se krájí – na kostičky a to nadrobno i nahrubo, na segmenty, půlkolečka a kolečka
cibuli strouháme, lisujeme, mixujeme
cibule se vaří, dusí, peče, smaží, praží, dlabe a plní, restuje i gratinuje
cibule se udí, mrazí a suší
cibuli můžeme zkaramelizovat
cibule se nakládá – do nálevů, do soli i do tuku
cibule se splétá do copů a pletenců
cibule se také vystavuje a oslavuje
Jaké známe cibule
Vypěstovaných druhů cibule na celém světě je několik set. Podle tvaru známe cibule zploštělé, oválné, protáhlé, ale nejčastěji kulaté.
Různé druhy cibulí se liší i velikostí. Od droboučkých cibulek, které vytváří trsy, až po jednotlivé opravdu hodně velké cibule.
Podle barev rozeznáváme cibuli bílou, žlutou a červenou, existuje i málo známá růžová (u některých druhů cibulí se uvádí i šedá barva).
Bílá cibule
Jedná se o druh, který je běžně k zakoupení. Bílá cibule má výrazně štiplavou chuť a hodí se zejména na dušení a pečení. Malé, bílé cibulky jsou výborné naložené.
Žlutá cibule
U nás je jedná o nejrozšířenější a nejpoužívanější druh cibule. Má různé tvary a barvu v odstínech tmavě žluté, měděné, až hnědé. Vyznačuje se ostrou a štiplavou chutí. Používáme ji za syrova i do tepelně upravovaných jídel. Jsou kuchařky, které jiný typ cibule vůbec nepoužívají a možná ani neznají.
Růžová cibule
Je jedna z méně rozšířených cibulí. Barvu má světle růžovou a přitom světle hnědou slupku, jako cibule žlutá. Při krájení ani chuťově není tolik štiplavá, jako žlutá a bílá cibule. Použitím bude vhodnější do studené kuchyně, přesto najde uplatnění i při tepelném zpracování.
Červená cibule
Není tak úplně červená, ale spíše tmavě červenofialová a uvnitř bílá. Je to cibule výtečné, sladké chuti, určená zejména do salátů a studené kuchyně. Díky své krásné fialovo-bílé barvě je nakrájená v pokrmech i dekorativním prvkem.
Další, u nás častěji využívané cibule
Jarní lahůdková, čerstvá cibulka
Od jara do pozdějšího léta můžeme v kuchyni využít čerstvou cibulku, která je vlastně nedozrálou, mladou cibulí. Využijeme nejen malé cibulky, ale i jejich zelenou nať. Chuť je jemně štiplavá, spíše nasládlá. Doporučuje se jednoznačně do studených pokrmů, nejen pro její chuť, ale velký obsah vitamínů a minerálů.
Cibule perlovka
Jedná se o malé, bílé cibulky s perlovým leskem, které nemají šustivý obal. I proto není perlovka příliš trvanlivá a hodí se k rychlé spotřebě. Je aromatická, má lehce nasládlou chuť a vhodně doplňuje saláty. Hodí se ke konzervování s dalšími druhy zeleniny i samotná.
Cibule šalotka
Její další názvy – množilka a cibulový česnek, napovídají, že pod slupkou se skrývá více cibulek. Má jemnou chuť a výborně doplňuje saláty i omáčky. Je stravitelnější, nežli ostatní druhy cibulí. Šalotka je trvanlivá cibule, při dobrém uskladnění může vydržet až dva roky.
Tipy a triky s cibulí
podráždění očí při krájení cibule zmírníme vložením cibule na několik minut do horké trouby, nebo na mrazák
cibuli při pečení, ani smažení nesolíme, pustila by vodu a přestala být křupavá
pokud chceme při smažení cibule docílit zlatavě hnědé barvy, přidáme malé množství cukru
pro přípravu bramborového salátu můžeme nakrájenou cibuli krátce povařit v malém množství vody, je stravitelnější a v salátu chutnější
v zimě si necháme na světlém místě cibuli vyrašit, nať použijeme do polévek
slupky ze žluté i červené cibule použijeme jako přírodní barvivo na obarvení velikonočních vajec
pach cibule z rukou odstraníme octovou vodou, nebo citrónovou šťávou
šťávu z rozkrojené cibule můžeme používat jako přírodní repelent
Co zdravého cibule obsahuje
Vitaminy v cibuli
Vitamin A, vitaminy skupiny B, C a E.
Minerály v cibuli
Jsou to prvky draslík a sodík, hořčík, fosfor, zinek, železo, vápník, selen, chrom, mangan i síra.
V cibuli dále najdeme enzymy, vlákninu, flavonoidy a cholin.
Cibule pomáhá a léčí
celkově posiluje organismus
slouží jako prevence proti chřipce a nachlazení
pomáhá při zánětech dýchacích cest, při bronchitidě a astmatu
pomáhá odstraňovat bolest a záněty v krku
podporuje hojení zánětu močového měchýře
podporuje také činnost štítné žlázy a ledvin
snižuje hladinu krevního cukru
redukuje vysoký krevní tlak
snižuje i hladinu cholesterolu
brání vzniku cévních chorob
zrychluje trávicí procesy a reguluje střevní mikroflóru
cibule snižuje riziko onemocnění rakovinou žaludku
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Jaká je budoucnost videokonferencí? Trendy v roce 2025
- I drobné signály mohou mít vážný význam. Střevní mikrobiom s námi neustále komunikuje, stačí mu jen porozumět
- V Olomouci začínají tradiční Vánoční trhy. Ani letos nechybí punčová stezka, jaké jsou novinky? (audio)
- Ve svých 20 letech se přestěhoval z Japonska do Evropy, aby pracoval ve strojírenství (video)
- Tip na netradiční adventní věnec z formy na bábovku
- Čím doma topit? V energetických úsporách a v komfortu ovládání vítězí tepelné čerpadlo