Jarní péče o ovocné stromy
Kladete-li si otázku zda je řez stromů důležitý, pak odpověď zní jednoznačně ano. Fotosyntéza probíhá pouze tehdy, když k listům a plodům proniká dostatek světla. Správně provedený řez způsobí, že koruna stromu je otevřená slunečnímu záření. Tak v ní bude moci všude vznikat dostatek cukru pro sladké, chutné plody. Ochutnáte-li plody stromů, které nebyly nikdy prořezány, rychle zjistíte, že nejsou moc chutné a že jim chybí sladkost, charakteristická pro plody správně ošetřovaných stromů. Po kvalitním řezu budou plody také zdravější, jelikož bez něj strom mohou napadnout houbové choroby, strupovitost nebo různé hniloby. Tyto choroby se šíří tím silněji, čím déle jsou stromy a keře vlhké. Po odborně provedeném řezu ovocné dřeviny rychleji osychají a šíření choroboplodných zárodků je tak podstatně omezeno. Odměnou jsou zdravé, nanejvýš jen nepatrně nahnilé nebo strupaté plody. Další výsledkem pravidelné řezu je pomalejší stárnutí ovocných stromů, které navíc budou stabilnější.
Tip odborníka: „Správným řezem dosáhnete také toho, že vaše stromy neporostou až do nebe. Jejich výšku omezíte tím, že vrchol kmene seříznete až po některé nižší rozvětvení. Tím si trochu zjednodušíte krkolomné úkony na vysokém žebříku při sklizni a péči o strom,“ radí Milena Göpfertová, z karlovarského OBI marketu . |
Rozlišujeme zimní a letní řez. Kromě pozdního jara, kdy v rostlinách proudí mnoho mízy, můžete řezat po celý rok. Avšak v létě hůře poznáte, co by se mělo řezat, a proto se má prosvětlovací řez dělat v zimě, kdy při prořezávání stromů a keřů nevadí listy.
Letní řez se nabízí vždy, když stromy rostou příliš silně a přitom nedostatečně plodí. Pak působí letní řez jako brzda růstu. Odstraní se jím mnoho listů, takže se do kořenů uloží méně rezervních látek. Proto bude v následujícím jaře rašení slabší. Letní řez se provádí zpravidla od konce července do začátku srpna. V tomto období už strom nereaguje na řez vyháněním nových výhonů.
V létě se odstraňují také takzvané „vlky“. Jsou to strmě vzhůru vyrůstající výhony uvnitř koruny. Tyto výhony nepřinášejí plody, ale silně zahušťují korunu. Proto je odstraňte pokud možno časně. Nejlepší je vylomit ještě měkké výhony na konci května nebo na začátku června. Vylomením se současně odstraní spící pupeny na bázi výhonu, takže již nemohou vyrašit.
Řezné rány se zahojí nejrychleji tehdy, když větev odřízneme těsně u kmene nebo hlavní větve, takže na místě, kde vyrůstala, z ní zůstane nanejvýše jen půl až
TYP ŘEZU |
CÍL ŘEZU |
VHODNÁ DOBA |
JAK ČASTO |
Řez po výsadbě |
Obnovení rovnováhy mezi kořeny a korunou |
Od začátku do půli března, krátce před vyrašením |
Je nutný jen jednou |
Výchovný řez |
Vybudování silné kostry koruny složené z pokračování kmene, hlavních a vedlejších větví s plodonosným dřevem |
Začátek až polovina března, krátce před vyrašením |
Jednou ročně u mladých stromků |
Tvarovací řez |
Výstavba stabilní kostry koruny, podpora plodonosného dřeva |
Při zimním řezu |
Jednou až dvakrát za rok |
Udržovací řez |
Zachování stability kostry koruny, prosvětlení a provzdušnění koruny |
Počátek až polovina března, krátce před rašením |
Silně vzrůstné odrůdy každoročně, méně vzrůstné jednou za 2-3 roky |
Řez plodonosného dřeva |
Obnova plodonosného dřeva pro pravidelnou sklizeň a vysokou kvalitu plodů |
Počátek až polovina března, krátce před rašením |
Silně vzrůstné odrůdy každoročně, slaběji rostoucí vždy po 2-3 letech |
Zmlazovací řez kuželovité koruny |
Povzbuzení růstu výhonů, prosvětlení a provzdušnění koruny |
Počátek až polovina března, krátce před rašením |
Podle potřeby, vždy asi po 5-10 letech |
Zmlazovací řez neřezaného stromu |
Povzbuzení růstu výhonů, otevření koruny pro světlo a vzduch |
Počátek až polovina března, krátce před vyrašením |
Jednorázové opatření, rozdělit na 2 až 3 roky |
Protrhání květů a plodů |
Pravidelná sklizeň vysoce kvalitních plodů |
Protrhávání květů v době květu, protrhávání plůdků až po červnovém propadu plůdků |
Podle potřeby i každoročně |
Jarní postřiky
Zpravidla v březnu přichází ten pravý čas na předjarní postřiky. Právě toto období je vhodné pro postřik většiny okrasných i ovocných dřevin před jejich vegetačním obdobím. Hlavním účelem předjarního postřiku je likvidace škůdců, kteří na dřevinách přezimovali. Aplikací postřiku zničíte vajíčka mér, mšic, píďalky i housenek některých obalečů. Nejčastěji se používají přípravky na bázi oleje, které škůdce tenkou vrstvou obalí, zabrání jim dýchat a jejich zničení dokonají účinné látky obsažené v postřiku.
Ošetření dřevin předjarním postřikem na bázi oleje se rozhodně nesmí provádět za mrazu nebo v období, kdy ještě mrazy očekáváte. Olejový přípravek totiž nejen likviduje škůdce, ale také zvyšuje nebezpečí poškození stromu mrazem. Teplota při aplikaci postřiku by v zásadě neměla být nižší než 7°C, ideální je teplota kolem
Postřik se nanáší na celou dřevinu. Aby byla aplikace účinná, je jím v podstatě potřeba celý strom či keř omýt. Největší pozornost věnujte kmeni a patě dřeviny, ale nevynechejte ani větve. Zvláště starší stromy, které mají v kůře mnoho záhybů, je nutné ošetřovat pečlivě. Právě v různých škvírkách nacházejí přezimující škůdci ideální úkryt.
Podle dřevin, které ošetřujete, jejich výšky a množství na zahradě, vybírejte postřikovač. Na malou zahrádku postačí menší tlakový postřikovač s pumpou o objemu cca
Tip odborníka: „Vybírejte postřikovač s kvalitní tryskou, díky ní ušetříte nemalé množství postřikové kapaliny a ušetříte spoustu času a energie,“ doporučuje Jan Smékal, ředitel OBI marketu Praha, Štěrboholy. |
Při teplotách kolem 17° C provádějte u jádrovin (jabloně, hrušně) postřik proti květopasu jabloňovému. Na počátku rašení pupenů ošetřujte stromy náchylné k chorobám proti strupovitosti a padlí jabloňovému. Tento postřik je možné spojit s předjarním postřikem. Nutný je také jarní postřik ničící vajíčka svilušky ovocné a svilušky jabloňové, aplikuje se při teplotách nad
Koncem února ošetřujte broskvoně ve stádiu nalévaní pupenů proti kadeřavosti. Postřik opakujte alespoň dvakrát, zbavíte se tak načervenalých puchýřků na listech, které ubírají listu zelenou listovou plochu. Kvůli puchýřkům by vázla výživa stromku a docházelo by ke snižování výnosů.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zahrada
- Rostliny na některých místech Moravy jsou stále aktivní (video)
- Zelené světy: Hortenzie pěstované v nádobách si u Čechů získávají stále větší oblibu (audio)
- Zahrádkářské tipy: Co bude výsadba vánočního stromku z kontejneru znamenat pro naši zahradu? (audio)
- Sklízíte poškozené brambory, mrkev nebo řepu? Povíme, se kterými škůdci se dělíte o úrodu (Zahrádkářské tipy) (audio)
- Z řepkového pole vytvořili udržitelnou zahradu: Inspirujte se příběhem Zahrady Panorama
- Mají papriky ještě šanci dozrát? Mají, musíte jim ale trochu pomoci (Radioporadna) (audio)