Recepty na víkend = tentokrát recept na zapečené brambory s cuketou a parmezánem
Recept neuteče, písmenka zůstanou na svém místě. Povězme si nejprve něco málo o bramborách, je to totiž chutná a zdravá potravina původně z náhorních rovin jihoamerických And. Brambory nejčastěji připravujeme jako přílohu, ale jsou i plnohodnotným hlavním jídlem. Brambory známe vařené, pečené, restované, smažené, grilované a zapékané. V Čechách se začaly brambory pěstovat v 17. století a jejich první název byl poetický – "zemské jablko".
Zpočátku se brambory v českých zemích pěstovaly pouze v klášterních zahradách. K jejich plošnějšímu rozšíření přispěl hlad, neúroda a nárůst obyvatelstva v 18. století.
Brambory jsou zdrojem hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu, zinku, železa, mědi, fluoru, sodíku, chromu a dalších prvků. Obsahují vitamin C, a slupka brambor obsahuje vitamíny skupiny B.
Recept na víkend: zapékané brambory s cuketou a parmezánem
pro 6 osob
Suroviny:
1 kg velkých brambor, 2 svazky jarní cibulky, 4 malé, nebo 2 střední cukety, olej, 1 sladká smetana na vaření, 150 ml zeleninového vývaru, 3 polévkové lžíce nastrouhaného parmezánu, 2 špetky mletého ( nastrouhaného ) muškátového oříšku, 1 kávová lžička kari, sůl.
Postup:
Cukety oloupeme. Pokud jsou malé, nakrájíme je na kolečka. Střední rozkrojíme několikrát podélně a pak na kostičky. Jarní cibulky omyjeme a i s natí také nakrájíme. Obojí restujeme na nevelkém množství kvalitního oleje po dobu 5 – 6 minut. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na zhruba centimetrové plátky. Po vychladnutí promícháme brambory s orestovanou zeleninou a nasypeme do olejem vymazaného pekáče. Slijeme dohromady vývar, smetanu, lehce osolíme a přidáme muškátový oříšek a kari. Dobře promícháme např. ponorným mixerem a zalijeme brambory. Do předehřáté trouby na 180 °C dáme pekáč a i s poklicí zalité brambory pečeme po dobu 20 – 25 minut. Poté poklici sundáme a na brambory nasypeme na jemno nastrouhaný parmezán. Troubu přepneme na 150 °C a pečeme dalších 25 – 30 minut, až budou brambory měkké a nahoře začnou mírně hnědnout. Při nandavání můžeme posypat kadeřavou petrželkou, nebo pažitkou. Podáváme s rajčatovým salátem. Dobrou chuť a pěkný, slunečný víkend.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem