Recept na domácí zmrzlinu + rady a tipy jak nepřibrat
Recepty na zmrzlinu dělanou doma se internet jenom hemží. Tahle zmrzlina je opravdu pro každého – pro ty, co nesmějí lepek i mléčnou bílkovinu. Rady, jak nepřibrat a tipy, jaké vybírat zdravé kupované zmrzliny se dozvíte také.
Recept pro každého = zdravá domácí zmrzlina
(tuto zmrzlinu mohou i děti a osoby, které jsou na bezlepkové dietě nebo nesmějí mléčnou bílkovinu)
Suroviny:
• banány (množství zvolte podle počtu osob)
• šťáva z citronu
Postup:
Banány nakrájejte na kolečka a nechte přes noc zmrznout v mrazáku.
Zmrzlé banány zakápněte citronovou šťávou a umixujete v mixéru. Vznikne tak hotový krémový základ pro jakoukoli zdravou zmrzlinu.
Podle vlastní chuti a fantazie můžete přidat ještě další přísady:
• čerstvé ovoce, například jahody
• vanilkový lusk
• mandlové máslo
• nadrcené oříšky, aj.
Poznámka: Fanoušci exotičtějších příchutí mohou vyzkoušet kombinaci čokolády a pomeranče.
Zmrzliny a nanuky máme rádi po celý rok. Je jasné, že v letních měsících je jejich spotřeba vyšší. Nabídka zmrzlin je dnes velice široká, ale je všeobecně známé, že štíhlé linii moc neprospívají. I když výjimky se najdou i zde! „Známkou tzv. zdravé zmrzliny, u které se nemusíte bát, že při občasné konzumaci přiberete nadbytečná kila, je tvarohový základ nebo poctivá ovocná dřeňs obsahem ovoce alespoň 60%. Oba typy totiž obsahují minimum tuku a přidaného cukru,“ radí RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl a pokračuje: „Naopak velkým rizikem pro správnou výživu u zmrzlých pochoutek jsou palmové nebo palmojádrové oleje. Pokud toto složení najdete na etiketě vámi vybrané zmrzliny či nanuku, určitě je nekupujte! Jedná se totiž o velmi nezdravé rostlinné tuky, které se do mražených pochoutek přidávají, aby lépe držely tvar. Ale naší postavě a zdraví rozhodně neprospívají.“
V rámci zmražených pochoutek si dejte pozor i na čokoládové polevy. Vybírejte takové, které neobsahují ztužené, tzv. hydrogenované rostlinné tuky. „Průmyslově ztužené tuky mají prokázaný negativní vliv na naše zdraví, zejména pak na cévy, a proto rozhodně do zdravého jídelníčku nepatří,“ doplňuje Lucie Svobodová.
TIP PRO ŠTÍHLOU LINII
Tvarohovou zmrzlinu, navíc pokud je domácí, můžete čas od času zařadit i do dietního jídelníčku. Ovšem POZOR! Nepřidávejte ji navíc k stávajícím pěti jídlům, ale dejte si jí raději jako dopolední nebo odpolední svačinku.
RNDr. Lucie Svobodová, poradenské centrum Lucie – Centrum zdraví
A jak si stojí točená zmrzlina?
Pokud řešíte štíhlou linii nebo správný přístup ke svému
stravování, tak stánek s točenou zmrzlinou obejděte raději širokým
obloukem. Vypadá sice lákavě, ale zmrzliny se většinou vyrábí z hotových
směsí, takže vy nikdy nevíte, co vše je v ní ukryto.
Ne všechny na trhu dostupné zmrzliny jsou zdraví prospěšné, pokud
se ale budete držet našich rad, vašemu zdravému mlsání nestojí nic
v cestě. Tak do plavek a hurá k vodě!
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem