Recept na domácí zmrzlinu + rady a tipy jak nepřibrat

Recepty na zmrzlinu dělanou doma se internet jenom hemží. Tahle zmrzlina je opravdu pro každého – pro ty, co nesmějí lepek i mléčnou bílkovinu. Rady, jak nepřibrat a tipy, jaké vybírat zdravé kupované zmrzliny se dozvíte také.

Recept pro každého = zdravá domácí zmrzlina
(tuto zmrzlinu mohou i děti a osoby, které jsou na bezlepkové dietě nebo nesmějí mléčnou bílkovinu)

Suroviny:
banány (množství zvolte podle počtu osob)
• šťáva z citronu

Postup:

Banány nakrájejte na kolečka a nechte přes noc zmrznout v mrazáku.

Zmrzlé banány zakápněte citronovou šťávou a umixujete v mixéru. Vznikne tak hotový krémový základ pro jakoukoli zdravou zmrzlinu.

Podle vlastní chuti a fantazie můžete přidat ještě další přísady:
• čerstvé ovoce, například jahody
• vanilkový lusk
• mandlové máslo
• nadrcené oříšky, aj.

Poznámka: Fanoušci exotičtějších příchutí mohou vyzkoušet kombinaci čokolády a pomeranče.

Pro ty, co si zmrzlinu chtějí koupit a nebudou ji doma sami vyrábět máme několik rady a tipy

Zmrzliny a nanuky máme rádi po celý rok. Je jasné, že v letních měsících je jejich spotřeba vyšší. Nabídka zmrzlin je dnes velice široká, ale je všeobecně známé, že štíhlé linii moc neprospívají. I když výjimky se najdou i zde! „Známkou tzv. zdravé zmrzliny, u které se nemusíte bát, že při občasné konzumaci přiberete nadbytečná kila, je tvarohový základ nebo poctivá ovocná dřeňs obsahem ovoce alespoň 60%. Oba typy totiž obsahují minimum tuku a přidaného cukru,“ radí RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl a pokračuje: „Naopak velkým rizikem pro správnou výživu u zmrzlých pochoutek jsou palmové nebo palmojádrové oleje. Pokud toto složení najdete na etiketě vámi vybrané zmrzliny či nanuku, určitě je nekupujte! Jedná se totiž o velmi nezdravé rostlinné tuky, které se do mražených pochoutek přidávají, aby lépe držely tvar. Ale naší postavě a zdraví rozhodně neprospívají.“

V rámci zmražených pochoutek si dejte pozor i na čokoládové polevy. Vybírejte takové, které neobsahují ztužené, tzv. hydrogenované rostlinné tuky. „Průmyslově ztužené tuky mají prokázaný negativní vliv na naše zdraví, zejména pak na cévy, a proto rozhodně do zdravého jídelníčku nepatří,“ doplňuje Lucie Svobodová.

TIP PRO ŠTÍHLOU LINII
Tvarohovou zmrzlinu, navíc pokud je domácí, můžete čas od času zařadit i do dietního jídelníčku. Ovšem POZOR! Nepřidávejte ji navíc k stávajícím pěti jídlům, ale dejte si jí raději jako dopolední nebo odpolední svačinku.
RNDr. Lucie Svobodová, poradenské centrum Lucie – Centrum zdraví 

A jak si stojí točená zmrzlina?
Pokud řešíte štíhlou linii nebo správný přístup ke svému stravování, tak stánek s točenou zmrzlinou obejděte raději širokým obloukem. Vypadá sice lákavě, ale zmrzliny se většinou vyrábí z hotových směsí, takže vy nikdy nevíte, co vše je v ní ukryto.

Ne všechny na trhu dostupné zmrzliny jsou zdraví prospěšné, pokud se ale budete držet našich rad, vašemu zdravému mlsání nestojí nic v cestě. Tak do plavek a hurá k vodě!

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend