Bylinky se vracejí: zdravé bylinky v kuchyni, lékárničce i koupelně
Základní druhy bylinek pozná v dnešní době asi už každý z nás. Byliny se pomalu vracejí do našich kuchyní i do domácích lékárniček. Pár tipů a návodů nejen do kuchyně, máme i pro vás. Třeba jakým způsobem si připravit doma repelent proti klíšťatům, nebo sirup na kašel, domácí aviváž, nebo univerzální čistič.
Netradiční bylinné produkty představili návštěvníkům zámku v Doudlebách
nad Orlicí zaměstnanci tamních Zahrad u Splavu během „Bylinkové soboty“.
Sociální projekt
Zahrady u Splavu umožnil zaměstnat osm lidí, kteří patří do skupin
obyvatel znevýhodněných na pracovním trhu. Tedy především matky po
rodičovské dovolené a osoby starší padesáti let. Dnes mají tito
účastníci díky projektu absolvované rekvalifikace v oboru zahradník,
zemědělec nebo výživový poradce.
Ale své vědomosti a zkušenosti, které během školení a kurzů nasbírali, si nechtějí nechat jen pro sebe.
„Studiu
léčivých bylin jsme věnovali hodně času, nakonec se nám tady
v Zahradách u Splavu podařilo založit kvalitní bylinkové záhony, které
nám nyní poskytují dostatek surovin na výrobu nejrůznějších bylinných
produktů,“ říká Jana Schlöglová, která tým Zahrad u Splavu vede.
Zdejší
„Bylinková sobota“ se proto setkala s velkým úspěchem. A návštěvníci se
mohli seznámit s různorodým využitím těchto rostlin.
Využití bylin v kuchyni
Používání
čerstvých bylinek při přípravě jídel je v dnešní době už naprosto
běžné. Polévka bez několika lístků čerstvého libečku, jako by ani nebyla
ten pořádný „grunt“. Snítka rozmarýnu na pečeném masu se postará o to
správné dochucení. Ale to není všechno, co bylinky dokážou. Podívejte se
na naše tipy.
Bylinková sůl
Příprava bylinkové soli je
naprosto jednoduchá, zvládnete ji i s vašimi ratolestmi. Bylinky, které
plánujete na sůl použít, nejprve usušte. Výběr záleží jen na vás, skvěle
se hodí libeček, tymián, bazalka, saturejka, oregano nebo třeba yzop.
Usušené bylinky pak jednoduše smíchejte s mořskou solí. Bylinková sůl je
skvělá třeba na čerstvý chléb s máslem.
Bylinkový olej
Do
dobře uzavíratelné lahve nalijte kvalitní olivový olej a přidejte
čerstvé bylinky. Dobře poslouží třeba rozmarýn, tymián, estragon a
rozhodně nezapomeňte na jeden až dva stroužky česneku. Na stinném místě
nechte olej zhruba týden odpočívat, občas ho protřepejte. Takto ochucený
ho můžete požívat do salátů, připravovat na něm maso, ale je chutný
třeba jen na ogrilovanou bagetku.
Bylinkové máslo
Nasekané
čerstvé bylinky podle vaší chuti zamíchejte do změklého másla. Opět
můžete přidat i prolisovaný česnek. Vytvarujte v potravinářské folii
nebo alobalu do válečku a dejte ztuhnout do lednice. Ideální je podávat
na grilované maso, pečené brambory, nebo používat místo obyčejného
másla.
Bylinková lékárna
Nejenže jsou bylinky chutné, ale
už naši předkové věděli, že většina z nich má léčivé účinky, tudíž se
dají velice dobře využívat při některých onemocněních. „Od té doby, co
jsme se tady na kurzu naučili vyrábět sirupy na nachlazení a kašel,
nenapadlo by mě si koupit na tyto neduhy něco v lékárně,“ říká paní
Soňa, jedna z účastnic kurzu o léčivých bylinách.
Tymiánový sirup na kašel
Tymián
obecný (Thymus vulgaris) patří do rodu Thymus, česky mateřídouška. Má
desinfekční a antiseptické účinky. Sirup vyrobený z tymiánu je vhodný na
nachlazení, a především na mokrý kašel. Jeho příprava je velmi
jednoduchá a oproti obdobným přípravkům z lékárny je výrazně levnější.
300g cukru (bílý, může být i třtinový) svaříme v 300ml vody. Po svaření
sundáme z plotny, přidáme hrst tymiánu a necháme luhovat minimálně přes
noc. Po vyluhování sirup přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a
užíváme polévkovou lžíci pětkrát denně.
Stejným způsobem
můžeme na kašel a nachlazení připravit také šalvějový sirup a
jitrocelový sirup. Používejte na ně pouze silné a zdravé listy těchto
rostlin.
Měsíčková mast
Měsíček lékařský (Calendula
officinalis) je nejen krásná rostlina do záhonu, ale je znám také jako
výborná léčivka. Kromě čaje ho můžeme využít i do masti.
Do
500g rozehřátého sádla vsypeme 4 vrchovaté hrsti nadrobno nasekaných
květů měsíčku. Necháme na plotně vzkypět, zamícháme a poté z plotny
odstavíme. Necháme jeden den odstát a poté lehce zahřejeme a přecedíme
přes plátýnko do připravené nádoby. Mast můžeme aplikovat na podrážděnou
pokožku (sluncem, mrazem, odřením), na jizvy nebo podlitiny.
Čaje
Na
záhonech Zahrad u Splavu najdeme mnoho rostlin, ze kterých se dají
dělat lahodné čaje, které když se užívají pravidelně, mají léčivé
účinky.
V rámci permakulturního záhonu zde najdeme i vzácný
jinan dvoulaločný (Gingko biloba). Pokud zalijeme lžičku jeho usušených
listů vroucí vodou, dostaneme čaj, který při pravidelném pití (3krát
denně šálek), stimuluje průtok krve v cévách a tím přispívá například ke
zlepšení paměti.
Čaj z ostropestřce (Silybum marianum) je
vhodný pro očistu jater. Dělá se z jedné čajové lžičky rozdrcených semen
ostropestřce, která se přelije čtvrt litrem vroucí vody a nechá se
čtvrt hodiny luhovat. Pije se třikrát denně.
Místo do drogerie, vyrazte na zahrádku
Bylinky
z vaší zahrádky mohou velice dobře posloužit i při úklidu a praní. Na
„Bylinkové sobotě“ v Zahradách u Splavu se návštěvníci naučili jak si
vyrobit aviváž, nebo svěží čistič.
Domácí aviváž
Návod na
přípravu je také zcela jednoduchý. Do lahve s octem vložíme několik
větviček rozmarýnu a necháme několik dní luhovat. Rozmarýn ani nemusíme
z lahve vyndávat a můžeme začít používat. Pro zesílení vůně můžeme
přidat i pár kapek éterického rozmarýnového oleje.
Univerzální citrusový čistič
„Před
nedávnem jsem v drogerii objevila ekologický čistič, a když jsem
prozkoumala jeho složení, zarazilo mě, že šlo jen o ocet a vodu. Dost mě
to překvapilo, protože tento čistič byl dražší, než samotný ocet,“
usmívá se paní Soňa a dodává „a tak jsme si tady v Zahradě u Splavu
vyrobili podobný čistič, ale mnohem voňavější a téměř zadarmo.“ Do dobře
uzavíratelné nádoby nalijme ocet a napěchujeme do ní ještě slupky od
pomerančů a citronů. Množství nelze určit, prostě co se do nádoby vejde.
Čistič necháme třeba i tři měsíce v temnu, po vyluhování přecedíme a
dáme do rozstřikovače. Účinně čistí všechny povrchy, poradí si i
s mastnotou a navíc hezky voní.
Repelent proti klíšťatům
Těžko
říci, co mají klíšťata proti rozmarýnu, ale právě tato bylina se
používá při výrobě domácího repelentu. Do převařeného jednoho litru vody
přidáme hrst nasekaného rozmarýnu a necháme vyluhovat až do
vychladnutí. Až bude výluh studený, vyndáme rozmarýn a přidáme jednu
lžíci vinného octa. Pomocí rozstřikovače aplikujeme na oděv, případně
pokožku před každou procházkou, kdy míříme do přírody.
Projekt
Zahrady u SPLAVu je realizován pod záštitou Sdruženi SPLAV, z.s.,
neziskové organizace, která působí v Rychnovském regionu a oblast pomoci
nezaměstnaným je jedna z jejích hlavních činností. Sdružení SPLAV
úspěšně získalo grant z Evropského Sociálního Fondu i zahraniční
partnery projektu. V současnosti jsou tedy Zahrady u Splavu podporovány
dotačním programem Evropské unie. Od příštího roku se však musí v tomto
směru postavit na vlastní nohy.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zahrada
- Rostliny na některých místech Moravy jsou stále aktivní (video)
- Zelené světy: Hortenzie pěstované v nádobách si u Čechů získávají stále větší oblibu (audio)
- Zahrádkářské tipy: Co bude výsadba vánočního stromku z kontejneru znamenat pro naši zahradu? (audio)
- Sklízíte poškozené brambory, mrkev nebo řepu? Povíme, se kterými škůdci se dělíte o úrodu (Zahrádkářské tipy) (audio)
- Z řepkového pole vytvořili udržitelnou zahradu: Inspirujte se příběhem Zahrady Panorama
- Mají papriky ještě šanci dozrát? Mají, musíte jim ale trochu pomoci (Radioporadna) (audio)