Podzimní jídelníček: jezte zdravě, ale neodbývejte se

Podzimní jídelníček je vyvážený, rozhodně nebudete trpět hladem. Jezte zdravě, ale neodbývejte se – to by mohlo být krédo jídelníčku sestaveného pro podzim…

CO JÍST NA PODZIM
Sychravé počasí, méně slunce, únava. Abyste byli fit a dobře zvládli nástup zimních měsíců, zkuste se více zaměřit na vyváženost svého jídelníčku. A ideálně do něj zakomponujte sezónní ovoce a zeleninu.

SNÍDANĚ: Ovesná kaše s ovocem a ořechy
Ingredience (1 porce)

• 60g jemných ovesných vloček
• 150ml polotučného mléka (alternativou je i mandlové, rýžové nebo třeba ovesné mléko)
• 100ml vody
• 200g sezonního čerstvého ovoce (jablka, švestky, hrozny)
• med či javorový, popř. agáve sirup na doslazení (1 lžička na porci)
• skořice, směs semínek (na porci 1 lžička)
• vlašské ořechy či mandle (na porci 4 - 5ks)

Postup přípravy:
1. Jemné ovesné vločky namočte večer do mléka a vody. Podle chuti můžete při namáčení přidat lžičku semínek - ideální jsou třeba chia semínka smíchaná s lněnými semínky.

2. Ráno stačí, když vločky prohřejte, dozdobíte sezónním ovocem a ořechy, popřípadě dosladíte kaši medem nebo sirupem.

RADA ODBORNÍKA: „Pokud si vločky nestihnete večer namočit, nevadí. Jemné vločky rychle nabobtnají, stačí je tedy i ráno zalít mlékem, horkou vodou a cca 1 minutu povařit. V chladnějších podzimních dnech přidejte do kaše skořici, která tělo krásně zahřeje a podpoří trávení,“ říká RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.

PŘESNÍDÁVKA: Mrkvová pomazánka s celozrnným pečivem
Ingredience (1 porce)

• jedna větší mrkev
• křen a cibuli podle chuti
• 1 - 2 lžíce tofunézy (alternativa majonézy, k dostání v obchodech zdravé výživy) nebo bílého jogurtu
• citronová šťáva,
• hrubá mořská sůl na dochucení
• 50 - 60g celozrnného pečiva

Postup přípravy:
1. Mrkev nastrouhejte nahrubo, smíchejte ji s jemně pokrájenou cibulkou a čerstvým nastrouhaným křenem.

2. Ke směsi dále vmíchejte tofunézu. Vše dochuťte solí a šťávou z citronu. Podávejte ideálně s celozrnným pečivem.

OBĚD, PŘEDKRM - Carpaccio z červené řepy
Ingredience (5 - 6 porcí) - je výhodné naložit si červené řepy více, můžete ji použít další dny místo svačiny nebo rychlé večeře, třeba s grilovanou rybou)

• 2 - 3 menší červené řepy
• čerstvý kozí sýr či sýr typu feta
• rukola salát nebo jinou listovou zeleninu/bylinky
• slunečnicová semínka nebo vlašské ořechy
marináda:
• 2 lžíce vinného octa
• 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce medu
• 100ml extra panenského olivového oleje
• 1 lžíce kvalitní sojové omáčku Tamari nebo Shoyu
• 3 lžíce pomerančové šťávy
• kousek čerstvého zázvoru, sůl, pepř, čerstvý tymián

Postup přípravy:
1. Řepu nakrájíme (nastrouháme) na co nejtenčí plátky (1 mm).

2. Na marinádu svaříme ocet se solí a cukrem, odstavíme z plamene, přidáme med, pomerančovou šťávu, olej, pepř a 3 - 4 snítky čerstvého tymiánu. Na konec přidáme vymačkanou šťávu z jemně nastrouhaného zázvoru.

3. Řepu řádně promícháme s marinádou, uzavřeme a necháme odležet v chladu min. 12hod.

4. Podáváme s rukolou nebo jinou listovou zeleninou či bylinkami, zdobíme nadrobeným čerstvým sýrem a nasucho opraženými semínky nebo ořechy.

OBĚD, HLAVNÍ CHOD - Medailonky z vepřové panenky s bramborem vařeným ve slupce
Ingredience (1 porce)

• 150g vepřové panenky
• sůl, pepř, čerstvý tymián
• řepkový olej nebo olivový olej z pokrutin
• 150 - 200g brambor (1 větší kus)

Postup přípravy:
1. Panenku nakrájíme na silnější špalíčky a dlaní stlačíme. Ochutíme hrubou solí, pepřem a čerstvým tymiánem.

2. Maso upečeme na grilu nebo zprudka orestujeme na pánvi potřené olejem. Necháme
ho dojít v teple, zabalené do pečícího papíru.

3. Podáváme s bramborem vařeným ve slupce.

ODPOLEDNÍ SVAČINA - Ovocný tvaroh
Ingredience (1 porce)

• 150g nízkotučného tvarohu
• 100g ovoce (např. borůvky, broskve, jahody, ananas…)
• citronovou šťávu
• vanilkový lusk

Postup přípravy:
1. Tvaroh rozmixujeme s ovocem, dochutíme čerstvou vanilkou a citronovou šťávou.

VEČEŘE - Dýně Hokkaido pečená s bramborem a falešným špekem
Ingredience (4 - 5 porcí)

• 550g dýně Hokkaido
• 800g brambor
• 1 balíček uzeného nebo marinovaného tofu (cca 200g)
• 1/4 bulvy celeru
• 200g cibule
• 1 lžíce oleje na potření pánve
marináda:
• 1 lžíce sojové omáčky Tamari
• 5 lžic olivového oleje
• sůl, bylinky (rozmarýn), pepř

Postup přípravy:
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Hokkaido dýni neloupeme, jen ji omyjeme, rozkrojíme a lžící zbavíme vláken a semen. Dýni nakrájíme na tenké plátky (půlměsíčky) a naložíme do marinády asi na 20min.

3. Falešný špek připravíme orestováním na kostičky pokrájeného celeru. Když celer zhnědne, vyjmeme ho z pánve a orestujeme cibulku a kostičky tofu.

4. Plech vyložíme pečícím papírem, poklame plátky brambor, na ně vrstvíme plátky dýně
a pečeme v troubě vyhřáté na 170-180°C asi 25 min. Ke konci pečení přidáme falešný špek, restovanou cibulku a tofu.

SLOVO ODBORNÍKA:  KTERÉ POTRAVINY NÁS DOKÁŽÍ NA PODZIM ZAHŘÁT?
„V tomto období jsou velmi vhodné obilné kaše. Ty nemusí být jen z ovesných vloček, jak je nejběžnější, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky, quinoy. Jsou ideálním ranním pokrmem, který zasytí, zahřeje a doplní spoustu živin. Stejně lze upéci i dezert z jáhel nebo nákyp z některé ze jmenovaných obilovin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem,“ vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová a pokračuje:„Mezi potraviny, které na podzim doporučuji, patří dále:

• Kulatá zelenina jako dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, stejně tak mrkev a celer. Zeleninu je nyní lepší péci, vařit, restovat, syrovou zeleninu nemusíme zcela zavrhnout, ale mělo by jí být určitě méně než v létě.

• Ovoce vybírejte raději sezónní, jablka, švestky, hrozny. Je také vhodná doba připravit si domácí sušené ovoce, to má též velkou prohřívací schopnost.

• Zapomenout nesmíme ani na luštěniny, taková pomazánka z cizrny nebo hrachová polévka bude určitě skvělou volbou.

• Pokrmy můžeme vylepšit kořením, například skořicí, zázvorem, pepřem, garamem masala, česnekem i křenem, všeho ale s mírou.

• V tuto roční dobu si můžeme dopřát i více tuků, samozřejmě při výběru tuku stále myslíme na zásady správné výživy.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky