Sledování televize = večerní jídlo bez kontroly

Večerní mlsání u televize patří mezi časté zlozvyky. Protože je naše hlava zcela zaměstnána sledováním filmu, často dobře nevnímáme, jaké množství potravin jsme během chvilky zkonzumovali…

„Večerní mlsání je problematické také z toho důvodu, že po dvacáté hodině lidské tělo automaticky zpomaluje metabolismus a trávení. Začíná se připravovat na odpočinek, takže velké množství tuků,  cukrů - a v nich přijatých kalorií, se záhy projeví na naší váze,“ vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl, a pokračuje: „Večer se tedy rozhodně vyhněte potravinám obsahujícím velké množství cukrů a tuků, tedy všem sladkostem, pečivu, bramborovým lupínkům, slaným oříškům, popcornu, slaným tyčinkám a krekrům, ale ani ovoce není v tuto denní dobu vhodné.“

CHUTNĚ – ZDRAVĚ
Pokud si hlídáte svoji váhu, a přesto se nedokážete večerního mlsání vzdát, vyzkoušejte některý z těchto tipů:

• semínka (slunečnicová, sezamová, dýňová, lněná, konopná, chia…),

Tip:„Chcete si připravit ještě chutnější variantu? Na pánvi nasucho orestujte slunečnicová semínka, na konci je zakapejte kvalitní sójovou omáčkou Tamari nebo Shoyu  a hned stáhněte z plamene. Semínka získají výbornou, lehce slanou chuť,“ doporučuje RNDr. Lucie Svobodová.

• zelenina nakrájená na kousky (můžeme ji konzumovat samotnou nebo s tvarohovým dipem),

Tip: Výborný dip si připravíte i sami doma. "Smíchejte nízkotučný tvaroh s bylinkami, směs dochuťte špetkou mořské soli a česnekem. Do dipu si namáčejte kousky zeleniny (ideální je nakrájet si je do tvaru hranolek). Výborná je mrkev, kedlubna, paprika nebo také často opomínaný řapíkatý celer,“ říká dále RNDr. Lucie Svobodová.

• nesolené ořechy, pozor ale na množství, je vhodné zkonzumovat maximálně „hrst“ ořechů,

• zeleninové chipsy - z červené řepy, cibule, mrkve… jsou k dostání v prodejnách nebo koutcích zdravé výživy,

Tip: I zeleninové chipsy si snadno uděláte ve své kuchyni. "Vhodnou surovinou je třeba cuketa, kterou nakrájíme na tenčí plátky, zakapeme olejem, posypeme hrubou solí a upečeme v troubě na pečícím papíře dokřupava,“ dodává RNDr. Lucie Svobodová.

• amarantové lupínky – jsou podobné běžným chipsům, obsahují však o polovinu méně tuku a navíc jsou bezlepkové a neobsahují glutamáty (k dostání v prodejnách  nebo koutcích zdravé výživy),

• mrazem vysušené (lyofilizované) ovoce (bývá neproslazené).

Těšíte se dnes večer na sledování oblíbeného pořadu? Pak už víte, co můžete uzobávat, aniž byste ohrozili své zdraví nebo míry.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky