Jídlo ovlivňuje zdraví: základní dělení potravin a jak nás potraviny ovlivňují
Výživa je soubor biochemických procesů, kterými organismus přijímá z vnějšího prostředí organické a anorganické látky nezbytné pro svůj život. Stravou nazýváme soustavu jídel a pokrmů nutných k zajištění výživy. Existuje mnoho názorů na zdraví a zdravou výživu/stravu. Tyto názory se buď dědí v našich rodinách, učí ve školách, nebo jsou propagovány médii.
V současnosti jídlo přestalo být jen zdrojem obživy, ale stalo se také významnou psychologickou a společenskou záležitostí. Firmy neustále vymýšlejí nové a nové technologie na úpravu potravin a chemické přísady, aby tak vytvořili nové chutě a lákadla, na které si lidé zvyknou jako na drogu. Jejich reklamy psychologicky připomínají požitek při mlsání a vtahují lidi do bludného kruhu závislosti. Výsledkem přejídání se a nesprávné kombinace jídel je to, že lidé přibírají na váze a trpí poruchami metabolismu. My sami však rozhodujeme o tom, co budeme jíst. Proto je důležité znát jednotlivé potraviny a jejich účinky na naše zdraví, vědět, jaký máme typ postavy, typ metabolismu, případně i svou krevní skupinu.
Správná výživa předpokládá příjem všech potřebných živin do organismu v optimálním množství a poměru.
Základní živiny můžeme rozdělit do šesti kategorií:
- bílkoviny (proteiny)
-
tuky (lipidy)
-
cukry (sacharidy)
-
minerální látky
-
vitamíny
-
voda
Makronutrienty jsou živiny nezbytné pro udržení života. Jsou důležitými zdroji energie a stavebními látkami organismu. Do této skupiny patří bílkoviny, tuky, cukry a voda. Makronutrienty potřebuje organismus v relativně velkém množství. Bílkoviny (proteiny) jsou složené převážně z aminokyselin a jsou základními stavebními látkami organismu. Tuky (lipidy) jsou složené z řetězců nenasycených a nasycených mastných kyselin a jsou zdrojem energie a stavebními. Cukry (sacharidy, glycidy, uhlohydráty, karbohydráty) představují skupinu chemických látek složených z uhlíku, kyslíku a vodíku. Dělí se na cukry jednoduché a složené. Zajišťují buňkám hlavní zdroj energie, a jsou proto pro tělo nepostradatelné.
Mikronutrienty jsou živiny, které jsou pro lidské tělo nezbytné v malém množství. Do této skupiny patří vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Jsou součástí enzymů a jiných aktivních látek, které se významně podílejí na různých biochemických procesech v organismu. Slouží hlavně k ochraně organismu.Vláknina patří mezi složené sacharidy (cukry) a na rozdíl od většiny sacharidů ji lidské tělo nedokáže štěpit, a tak využít na energii. Vláknina proto slouží k mechnickému čištění střev, zrychluje jejich činnost a je potravou pro jejich buňky a pro „dobré“ probiotické střevní bakterie. Podle rozpustnosti ve vodě rozlišujeme vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Nerozpustná vláknina je trávená až v tlustém střevě a příznivě ovlivňuje vstřebávání a trávení živin, pokud zároveň dodržujeme dostatečný pitný režim. Rozpustná vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů a zajišťuje delší pocit sytosti. Mezi významné zdroje vlákniny patří celozrnné výrobky, ovoce a zelenina.
Podle původu rozdělujeme potraviny na živočišné a rostlinné.Potraviny živočišného původu:
-
Maso a masné výrobky
-
Mléko a mléčné výrobky
-
Vejce
-
Tuky živočišného původu
Všechny potraviny živočišného původu obsahují cholesterol.
Potraviny rostlinného původu:
-
Obilniny (obiloviny) a obilné výrobky
-
Pseudoobilniny (pseudoobiloviny)
-
Luštěniny
-
Brambory
-
Zelenina a výrobky ze zeleniny
-
Ovoce a výrobky z ovoce
-
Houby
-
Ořechy a semena
-
Koření
-
Tuky rostlinného původu
Zajímá vás vaše zdraví v souvislosti s potravinami a jídlem? Pokračování článku najdete → ZDE
Zdroj: www.paula.skSdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Nejlepší domácí vánočka: Jak upéct dokonalou vánočku? Recept a postup pletení vánočky (názorné video)
- Radioporadna: Bezpečné otužování. Jděte pěkně postupně krok za krokem, začít můžete odolností u studené sprchy (audio)
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- Online Plus: Je potřeba na internetu ověřovat věk? (audio)
- Zahrádkářské tipy: Někdo mu říká amarylis, ale je to hvězdník (audio)
- Vánoce v zoo: Štědrý den za korunu i soutěž