Strava a naše zdraví: stravování podle krevních skupin 0 + A
V průběhu evoluce lidského rodu vznikly čtyři základní krevní skupiny označované: 0, A, B, AB. Nejstarší je krevní skupina typu 0 (nula), která se objevila asi před 50 000 lety, následují skupiny A a B a nejmladší je krevní skupina AB, která vznikla před přibližně 2 500 lety. Jednotlivé krevní skupiny vznikaly genetickými mutacemi. Každá krevní skupina je charakteristická pro určité období evoluce lidského druhu, pro určité geografické a klimatické podmínky a pro určitý způsob stravování.
Důkazem je procentuální podíl konkrétní krevní skupiny u konkrétních národů, zejména u těch, které se příliš geneticky nemísily s jinými národy. V měnících se podmínkách životního prostředí, které působilo zejména na imunitní a trávicí systém, přežili jednotlivci s nejvhodnější genetickou výbavou pro dané podmínky.
Základní rozdělení krevních skupin:
0 (nula, old = stará) - "lovecká" krevní skupina, protože člověk se v prvotních stádiích vývoje živil spíše lovem zvěře než pěstováním plodin - to vyžadovalo dovednosti, které tehdejší člověk neměl k dispozici a zároveň je nepotřeboval, neboť živočišné potravy byl relativní dostatek.
A (Agrarian = zemědělec) - "vegetariánská" nebo "zemědělská" krevní skupina, protože po době ledové mnoho zvířat vyhynulo a člověk se musel naučit si potraviny co nejdříve vypěstovat.
B (balanced = vyrovnaný) - "kočovnická" krevní skupina, protože nomád konzumoval živočišné produkty (maso i mléko) a také rostlinnou stravu, kterou dříve sbíral než pěstoval.
AB (kombinace A a B)
Krevní skupina 0
Nula je nejstarší krevní skupinou. Lidé s touto krevní skupinou byli původně silní lovci, se silným trávicím systémem. Lidé s nulou mohou darovat krev všem ostatním skupinám, ale sami mohou přijmout pouze 0. Prospívá jim intenzivní fyzické cvičení a živočišné bílkoviny v rozumném množství.
Nevhodné jsou pro ně: pšenice, kukuřice, fazole, čočka, husí maso, vepřové maso a slanina.
Vhodné potraviny jsou: většina mořských živočichů, mořské řasy, játra, červené a kuřecí maso, špenát a brokolice.
Z mořských produktů by neměli konzumovat: sumcovité ryby, marinované sledě, kaviár, uzeného lososa a chobotnice. Mléčné výrobky jim neprospívají.
K neutrálním potravinám patří: máslo, sójové mléko, sójový sýr a kozí sýr.
Velmi prospěšné jsou pro ně vlašské ořechy a dýňová semínka, ale neměli by konzumovat para ořechy, kešu, arašídy, pistácie a mák.
Ze zeleniny by neměli jíst bílé, červené ani čínské zelí, růžičkovou kapustu, brambory, avokádo, olivy, květák, lilek a houby. Z ovoce by si měli odpustit kokosové ořechy, ostružiny, melouny, mandarinky, pomeranče a jahody. Neměli by konzumovat také kečup, nakládanou zeleninu a různé marinády.
Z bylinek jsou prospěšné: chmel, šípky, máta peprná, pampeliška a petržel.
Z nápojů mají zakázáno: kávu, destiláty, černý čaj, limonády, colu. Prospěšné jsou pro ně minerální vody a neutrálně působí zelený čaj, bílé i červené víno.
Tělu by měly dodávat hlavně vitaminy skupiny B, vitamin K a jód s vápníkem.
Krevní skupina A
Tato krevní skupina se označuje jako zemědělská nebo vegetariánská - prospěšné je proto pro ni tofu, obilné výrobky (kromě pšenice), luštěniny a ovoce. Lidé s krevní skupinou A mají velmi citlivý trávicí systém.
Vyhýbat by se měli masu a mléčným výrobkům, protože jsou pro ně těžko stravitelné. Měli by pravidelně doplňovat vitamin C, vitamin E, vitamin B12 a kyselinu listovou.
Vhodné jsou fyzicky nenáročná cvičení, například jóga, taiči nebo Qi Gong.
Zakázané potraviny jsou: slanina, kachna, husa, zajíc, játra, srdce, skopové, jehněčí, vepřové, šunka, zvěřina, hovězí a telecí maso.
Neutrální jsou kuřata nebo krůty, ale pouze v malém množství. Velmi prospěšné jsou některé druhy ryb jako kapr, pstruh, makrela, sardinky, mořská štika. Žralok a tuňák patří mezi neutrální potraviny, mezi zakázané patří raci, krabi, úhoř, sleď a uzený losos.
Může se konzumovat sójové mléko a sójový sýr, v menším množství jogurt a kefír, ale nesmí se jíst plísňový sýr, kravský sýr, máslo a plnotučné mléko.
Z ořechů jsou nevhodné pistácie, kešu a para ořechy. Zakázaná je pšenice, pšeničné klíčky, pšeničné otruby a škrob. Rýže je doporučená potravina.
Ze zeleniny se nedoporučuje zelí, paprika a rajčata. Velmi vhodné jsou: mrkev, kapusta, žlutá cibule, česnek, čekanka a brokolice.
Z ovoce škodí banány, papája, mango, kokosové ořechy, mandarinky, pomeranče a melouny. Vhodné jsou meruňky, ananas, třešně, švestky, citrony, fíky a rozinky. Ostatní ovoce je neutrální.
Nesmí se kečup ani majonéza. Z bylinek jsou prospěšné: hloh, zelený čaj, heřmánek, třezalka, ženšen, aloe, šípky a kozlík. Nevhodné nápoje jsou sodovky, minerálky, pivo a destiláty.
Seznam doporučených, zakázaných a neutrálních potravin rozdělený podle krevních skupin je k dispozici v angličtině na portálu curezone.com.
Odlišná fyziologie trávení podle krevní skupiny se projevuje i na fungování imunitního systému. Nesoulad mezi typem stravy a dispozicí člověka na její metabolické zpracování představuje významný rizikový faktor pro vznik různých zdravotních problémů.
Statisticky se stejná onemocnění vyskytují u lidí s identickou krevní skupinou. Imunitní systém navzdory nesmírné komplexnosti pracuje na základním principu rozlišování vlastního a cizího. Jedním z nejsilnějších antigenů imunitního systému v lidském těle jsou antigeny krevních skupin. Chemické odlišnosti antigenů krevních buněk například způsobují, že červené krvinky člověka s krevní skupinou B reagují na červené krvinky dárce krevní skupiny A jako na "cizího nepřítele" a imunitní systém začne hned produkovat protilátky proti buňkám cizí krevní skupiny, což se projeví jejich shlukováním, tzv. aglutinací.
Podle teorie Dr. D'Adama funguje podobný princip biochemické reakce červených krvinek i v kontaktu s potravinovými alergeny, tzv. lektiny (specifické úseky bílkovinného řetězce). Krevní skupina může odlišným způsobem reagovat na stejný typ lektinu, proto lidé v závislosti od své krevní skupiny reagují různě na stejné potraviny.
Pokud konzumujeme potraviny, které pro nás nejsou vhodné, lektiny reagují s naší krví a vytvářejí shluky, čili aglutinují. Když konzumujeme vhodné nebo neutrální potraviny, tento proces nenastává. Až 95% lektinů z běžné stravy se z organismu metabolickými procesy vyloučí, zbývajících 5% se přefiltruje do krve. Lektiny z nevhodných potravin v organismu způsobují záněty střevní sliznice, reagují s bílými krvinkami, působí dráždivě na nervové tkáně, podporují vznik různých onemocnění a zvyšují obezitu.
Krevní skupina je silný genetický znak, který nás provází od počátku lidstva. Každá krevní skupina má jiné dispozice k metabolismu různých druhů potravin. Některé potraviny určité krevní skupině vyslovení vadí, některé jsou pro ni neutrální a některé zas mimořádně prospěšné. O tom, proč tomu tak je, rozhoduje imunitní systém, jehož centrum se nachází právě v krevním řečišti trávicího traktu.
Stravování podle krevních skupin není všelékem, ale je vynikajícím způsobem vyčištění krve od škodlivých aglutinujúcich lektinů a tím i posílením imunitního systému. Vzhledem k tomu, že metabolismus každého člověka je jedinečný a ovlivňován celou řadou faktorů (věk, hmotnost, fyzická aktivita, stravovací návyky atd.), jsou rozdíly i v rámci jedné krevní skupiny. Z tohoto důvodu mnoho lidí kombinuje stravování podle krevní skupiny se stravováním dle metabolického typu (jak trávíme tuky, cukry a bílkoviny) a somatotypu (typu postavy).
V zítřejším článku probereme krevní skupiny B + AB.
Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba
Zdroj: www.paula.sk
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Ani Vídeň, ani Krakov - Vydejte se za pohádkovým adventem na jih Španělska
- Jak vybrat vánoční dárky pro obchodní partnery: Co je daňově uznatelné v roce 2024?
- Jídelníček při nemoci. Pomáhá čaj s medem a citronem? A ovocné šťávy? (Jezte, ať vám to sluší) (audio)
- Lidé letos na podzim vysázeli v lokalitě V Pytli tisíce stromků
- Jaká je budoucnost videokonferencí? Trendy v roce 2025
- I drobné signály mohou mít vážný význam. Střevní mikrobiom s námi neustále komunikuje, stačí mu jen porozumět