Strava a naše zdraví: javorový sirup, charakteristika a použití
Javorový sirup je kanadská specialita, která se stále více využívá i u nás. Je to 100% přírodní sladidlo, které je zdravou a zároveň i chutnou náhradou bílého cukru. Kvalitní BIO javorový sirup (anglicky maple syrup) neobsahuje žádné přidané sladidla, barviva ani konzervační látky. Ve srovnání s bílým cukrem, jehož nutriční hodnota je nulová, obsahuje javorový sirup 20 tělu prospěšných látek a antioxidantů. Je mimořádně bohatý na minerální látky, zejména vápník a draslík. Obsahuje také mangan, zinek, fosfor, železo, riboflavin, niacin, thiamin a vitamíny skupiny B.
Tato hnědá, čirá tekutina se sladkou zemitou chutí se vyrábí z mízy javoru cukrového (Acersaccharinum). Výroba javorového sirupu je drahá, na získání jednoho litru javorového sirupu je potřebných 40 litrů javorové šťávy. Proto se v obchodech často objevují levné imitace javorového sirupu, které však s kvalitním javorovým sirupem nemají nic společného. Javorový sirup se vyrábí ve variantách A, B nebo C, přičemž C varianta je nejtmavší a má i nejintenzivnější chuť. (Viz video Postup výroby javorového sirupu na youtube.com).
Hla
vním producentem javorového sirupu je kanadská provincie Quebec, která produkuje až 75% celosvětové produkce. Zajímavostí je, že tento sirup může klidně zmrznout a po rozmrazení má stejnou kvalitu. Větší zásoby se tedy dají skladovat i v mrazničce.
Javorový sirup je vhodný:
• při tvorbě bílých krvinek
• na posílení imunity a nervů
• na ochranu těla před volnými radikály
• na posílení srdce
• na snížení cholesterolu
• jako zdroj vápníku a draslíku
• jako prevence aterosklerózy a rakoviny
• jako zdroj energie
• při léčbě zánětů
• jako sladidlo pro cukrovkáře 2. typu (po konzultaci s lékařem)
Doporučená dávka je jedna lžíce javorového sirupu denně. Kromě sirupu jsou v prodejnách zdravé výživy k dispozici i produkty jako javorové máslo, javorové bonbony, javorový cukr, javorový karamel nebo javorové želé.
Využití javorového sirupu je všestranné. Dá se použít všude tam, kde cukr, tedy na slazení, vaření i pečení. Používá se ho trochu méně než bílého cukru, protože je sladší (přibližný poměr je 4: 3). Má i více kalorií než cukr, ale méně než med. Využívá se při příprava různých druhů jídel, jako jsou například: dezerty, koláče, palačinky, pečivo, maso (při přípravě marinád), ryby, saláty, omáčky, vločky, jogurty, koktejly, zmrzlinové a ovocné poháry, a také na slazení mléka, kávy a čaje.
Známé je i využití javorového sirupu při detoxikaci.
Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba
Zdroj: www.paula.sk
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Ani Vídeň, ani Krakov - Vydejte se za pohádkovým adventem na jih Španělska
- Jak vybrat vánoční dárky pro obchodní partnery: Co je daňově uznatelné v roce 2024?
- Jídelníček při nemoci. Pomáhá čaj s medem a citronem? A ovocné šťávy? (Jezte, ať vám to sluší) (audio)
- Lidé letos na podzim vysázeli v lokalitě V Pytli tisíce stromků
- Jaká je budoucnost videokonferencí? Trendy v roce 2025
- I drobné signály mohou mít vážný význam. Střevní mikrobiom s námi neustále komunikuje, stačí mu jen porozumět