Strava a naše zdraví: probiotika, prebiotika a symbiotika

Často se u doplňků výživy setkáváme s termíny, které sice znějí podobně, ale mají jiný význam. Například prebiotika, probiotika a symbiotiká. Jaký je mezi nimi rozdíl a na co jsou dobré?

PROBIOTIKA

Probiotika (pro = příznivý, bios = život) jsou zjednodušeně řečeno přípravky obsahující zdraví prospěšné bakterie (probiotické bakterie). Nejčastěji jsou to laktobacily a bifidobakterie, které pozitivně působí na střevní mikroflóru a brání přemnožení škodlivých hnilobných bakterií ve střevě. Pomáhají hlavně při léčbě průjmu, při obnově střevní mikroflóry po léčbě antibiotiky, při alergiích, na podporu imunity atd.

V oblasti probiotik se můžeme setkat se dvěma skupinami výrobků. První skupinu tvoří potraviny jako zakysané mléčné výrobky, tvrdé sýry, kysané zelí, zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny a pod.

Druhou skupinu tvoří doplňky stravy ve formě tabletek, kapslí, prášku apod. Čím je počet bakterií v jedné tabletě vyšší (min. 1 miliarda), tím jde o kvalitnější doplněk výživy. Pokud probiotikum obsahuje více druhů bakterií, podíl jednoho druhu by měl činit alespoň polovinu z celkového počtu bakterií v tabletce, nejméně však 20%. Probiotikum by mělo být uskladněno v ledničce, a to v lékárně, i doma. Užívá se většinou s jídlem, aby se zabránilo přímému působení koncentrované kyseliny HCl v žaludku při užití nalačno. Preventivně stačí užívat 1 tabletku 1 krát denně; při průjmech nebo jiných trávicích problémech, 1 - 2 tabletky 3 krát denně.

Růst probiotických bakterií potlačují potraviny obsahující hodně hnilobných bakterií (maso, uzeniny, vajíčka, ...), nadměrný příjem sladkostí a bílkovin, nedostatek vitamínů B, alkohol a stres.

PREBIOTIKA

Prebiotika jsou zjednodušeně řečeno potravou pro zdraví prospěšné probiotické bakterie. Jde o nestravitelnou složku stravy, většinou vlákninu a oligosacharidy, které vytvářejí dobré podmínky pro správný růst a aktivitu probiotických bakterií.

Prebiotika najdeme buď přímo v potravinách jako jsou obiloviny, ovoce a zelenina (hlavně česnek, cibule a pórek), nebo jako doplňky stravy. Vynikajícím prebiotikem jsou i lněná semena.

SYMBIOTIKA

Symbiotika jsou kombinací probiotik s prebiotiky. Spojují vlastnosti probiotik a prebiotik do jednoho výrobku. Zlepšují odolnost proti infekcím, mají antibakteriální schopnost a celkově zlepšují imunitu organismu.

Nejlepším způsobem jak si udržet správnou střevní mikroflóru je pestrá a vyvážená strava, která obsahuje všechny složky potravy.

 

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky