Strava a naše zdraví: cukry (sacharidy) a jejich dělení
Cukry patří do skupiny sacharidů (uhlohydrátů, uhlohydrátů, karbohydrátů) a představují skupinu chemických látek složených z uhlíku, kyslíku a vodíku. Sacharidy zahrnují mimo cukrů i škroby, glykogen, dextrin a celulózu. Zajišťují buňkám hlavní zdroj energie, jsou proto pro naše tělo nepostradatelné. Najdeme je například v těchto potravinách: ovoce, zelenina, mléčné výrobky, cereálie, celozrnné produkty, chleby, pečivo, rýže, brambory, těstoviny, luštěniny, ...
Základní dělení cukrů je na přírodní cukry a rafinované cukry (průmyslově vyráběné). Zvláštní kapitolu tvoří umělá sladidla. Přírodní cukry dále dělíme na jednoduché cukry (hlavní palivo našeho těla) a složené cukry.
Existuje 5 druhů jednoduchých cukrů (monosacharidů):
• glukóza (také nazývána dextróza, hroznový cukr nebo krevní cukr) - ze zeleniny
• fruktóza (též nazývaná levulóza nebo ovocný cukr) - z ovoce
• galaktóza - z mléka (pouze u kojenců)
• ribóza (RNA) - z ovoce a zeleniny
• deoxyribóza (DNA) - z ovoce a zeleniny
Existují 2 druhy složených cukrů, disacharidy a polysacharidy.
Disacharidy - jsou tvořeny dvěma monosacharidy a dělí se na 3 skupiny:
• maltóza (též sladový cukr) - ze sladu
• laktóza (mléčný cukr) - z mléka a mléčných výrobků
• sacharóza (také stolní, řepný nebo třtinový cukr) - z cukrové řepy, z cukrové třtiny nebo z rafinovaných cukrů
Polysacharidy (komplexní cukry) - řady spojených monosacharidy nebo disacharidy, které se dělí na 2 skupiny:
• škrob
• celulóza
K potravinám s vysokým obsahem složených sacharidů patří všeobecně známé zdroje: rýže, brambory, těstoviny, různé druhy vloček, celozrnné výrobky. Ovoce a zelenina obsahují vedle jednoduchých cukrů i vlákninu, která ovlivňuje zažívání a vylučování potravy.
Přečtěte si i další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba
Zdroj: www.paula.sk
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Radioporadna: Bezpečné otužování. Jděte pěkně postupně krok za krokem, začít můžete odolností u studené sprchy (audio)
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- Online Plus: Je potřeba na internetu ověřovat věk? (audio)
- Zahrádkářské tipy: Někdo mu říká amarylis, ale je to hvězdník (audio)
- Vánoce v zoo: Štědrý den za korunu i soutěž
- Když Ježíšek potřebuje dodávku: jak na vánoční dárky, které kurýr nezvládne