Domácí lékárna: přírodní bylinky si natrhejte sami
Slunné počasí posledních dnů vysloveně láká k procházce k řece nebo někam do přírody. Pokud se vydáte na výlet nebo jen krátkou procházku, dívejte se pečlivě kolem sebe. S našimi radami objevíte pod svýma nohama skoro zázračnou přírodní lékárnu.
Jarní bylinky, které právě teď vyrážejí, jsou nabité energií a pomohou nám překonat přechod mezi zimou a jarem, očistit organismus a porazit jarní únavu. Sestavit výběr těch nejaktuálnějších rostlin, které lze teď sbírat, pomáhal redakci sestavit bylinkář Josef Palas. V tomto období doporučuje zaměřit se zejména na pampelišku, kopřivu, podběl a řebříček...
Pampeliška lékařská
Sbírá se od března do dubna - a to kořen i nať. "Používá se hlavně pro léčení urologických problémů, ale své místo má i v léčbě cukrovky, takže se přidává do diabetických čajových směsí," vysvětlil bylinkář Josef Palas. Zajímavostí je, že je to medonosná bylina, takže ji lze použít pro výrobu pampeliškového medu. Zlepšuje a podporuje také tvorbu a vylučování žluči.
Zpracovává se kořen i nať. Listy z pampelišky se dají spařit jako čaj. Stačí je natrhat, omýt a spařit. Kořen je potřeba buď oprat pod vodou nebo oloupat. Pak se opraží a rozemele. Tahle hořká mouka se pak dá použít třeba na pečení. Má zvláštní nahořklou chuť, trochu jako oříšky.
Kopřiva dvoudomá
Má velmi široké spektrum použití. Od čištění krve, přes trávení, celkovou detoxikaci organismu až třeba proti nachlazení nebo jako léčebná kúra na vlasy.
Na jaře je ideální čas pro sklizeň mladých kopřiv - už proto, že kopřiva výborně zabírá proti jarní únavě. Měly by se používat čerstvé vyrostlé kopřivy do výšky maximálně 30 centimetrů. Z takových rostlin pak stříháme jen horní polovinu. Listy se usuší a mohou se používat celý rok.
Použití je různorodé. Teď na jaře se hodí do čajových směsí k detoxikaci organismu. Kopřiva se ale dá přidávat zasyrova do salátů, pomazánek, připravit jako špenát, přidat do bramboráků, omelet, těstovin, rizota nebo třeba nádivek. Semena kopřiv opražená na másle jsou buď sama o sobě výbornou pochoutkou nebo je lze použít jako dochucovadlo.
Řebříček obecný
Na loukách vyráží i řebříček. Používá se v čajových směsích na poruchy trávení. Jeho významná obsahová látka je azulen. Pomáhá také na ekzémy a ženám upravuje nepravidelnou menstruaci a dokáže tlumit bolesti při ní. Používá se i proti křečím.
Od dubna do června je možné sbírat krátké části natě a usušit při teplotě do 40 °C. Zárukou kvality je nasbírat řebříček na slunné louce. To zaručí obsah účinných látek.
Řebříček používáme v čajových směsích, případně jako přísadu do koupele nebo ho přidáváme do domácích mastí.
Podběl lékařský
Jde o jeden z prvních jarních květů. Sbírá se a používá do čajových směsí proti nachlazení. Má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Obsahuje však alkaloidy, takže není vhodný pro trvalejší užívání pro těhotné nebo kojící ženy a děti. Účinky proti nachlazení jsou dlouhodobé.
Podběl se používá v čajových směsích. Čerstvé lístky z odvaru se pak mohou přikládat na spáleniny a oteklé a bolavé klouby nebo špatně se hojící vředy. Podběl lze také nasypat do hrnce a pod ručníkem inhalovat.
Podběl se sbírá za suchého počasí a rychle se ve stínu musí usušit. Teplota by při tom neměla přesáhnout 40°C. Listy i květ se sbírají především v březnu a dubnu.
Sběr a skladování: Pokud budete jakoukoli z těchto bylinek a rostlin sklízet a sušit, je především důležité je dobře usušit. Pak nám druhy bez vonných silic vydrží asi dva až tři roky. Byliny se silicemi, jako je třeba máta nebo meduňka, vydrží skladování zhruba rok, rok a půl. Pak už jejich silice vyprchají.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Ani Vídeň, ani Krakov - Vydejte se za pohádkovým adventem na jih Španělska
- Jak vybrat vánoční dárky pro obchodní partnery: Co je daňově uznatelné v roce 2024?
- Jídelníček při nemoci. Pomáhá čaj s medem a citronem? A ovocné šťávy? (Jezte, ať vám to sluší) (audio)
- Jaká je budoucnost videokonferencí? Trendy v roce 2025
- I drobné signály mohou mít vážný význam. Střevní mikrobiom s námi neustále komunikuje, stačí mu jen porozumět
- V Olomouci začínají tradiční Vánoční trhy. Ani letos nechybí punčová stezka, jaké jsou novinky? (audio)