Inspektoři zjistili: v obchodech se nejvíce šidí u čokolád a cukrovinek
Inspektoři SZPI vyrazili loni do terénu na 35 361 kontrol, při nichž objevila 4276 ošizených, závadných nebo jinak nevyhovujících potravin a výrobků.
Drtivou většinu "zmetků" inspektoři zachytili až v regálech obchodů (3974), jen malou část ještě ve skladech a velkoobchodech (89) nebo dokonce přímo u výrobce (183).
Inspektoři dodávají, že závadný výrobek najdou v obchodech při každé šesté kontrole, u výrobců je to jen při každé padesáté kontrole. Z této statistiky nepřímo vyplývá, že většina závadných potravin k nám přichází ze zahraničních továren.
A co šidí výrobci nejčastěji? "SZPI zjistila nejvyšší podíl závadných šarží u čokolád a cukrovinek, kde požadavkům legislativy nevyhovělo 68% odebraných vzorků, dále následují medy s 67%, přídatné a aromatické látky s 62 % a dehydratované výrobky s 54%," uvádí inspekce na svých webových stránkách.
I české výrobky ovšem docela často neprojdou sítem, závadných jich loni bylo více než devatenáct procent. Dalších 19 % všeho závadného se k nám dostalo z ostatních zemí Evropské unie. Nejpilněji nás ovšem zmetky a padělky stále zásobují výrobci ze zemí třetího světa.
Inspektoři loni zakázali prodej závadného zboží celkem 13895krát a zabavili potraviny a další zboží v celkové hodnotě bezmála 17 milionů korun. Ve správních řízeních s výrobci a prodejci byly rozdány pokuty ve výši 99,5 milionu korun.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Přírodní dušičková výzdoba od srdce. Vyrobte si ji podle návodu zkušeného floristy (Radioporadna) (audio)
- Jak prodat a koupit nemovitost s hypotékou?
- Dřevostavby si získávají oblibu díky dobrým tepelně izolačním vlastnostem (Hobby magazín) (audio)
- Na co nezapomenout při zazimování chaty či chalupy?
- Jak připravit tepelné čerpadlo na zimu?
- 5 kroků, které nevynechat po nehodě. Vedou k vyššímu odškodnění