Čerstvé bylinky: do supermarketu pro bylinky nechoďte

REKLAMA       Jana Brožková, 13.5.2015

Vypěstovat vlastní bylinky doma na okně zvládne opravdu každý. Pokud ale nedůvěřujete zcela svým schopnostem, vyplatí se sáhnout po chytrém truhlíku či květináči. Ten už většinu práce obstará za vás, stačí dodržovat pár základních pravidel.

Samozavlažovací květináče a truhlíky mají jednoznačnou výhodu. Odpadá starost se zaléváním, protože díky zabudovanému zásobníku stačí vodu dolévat přibližně jednou týdně. Knoty ve dně truhlíku ji pak dopraví až přímo ke kořenům rostlin. Společnost Plastia nabízí několik druhů v různých barevných kombinacích. Výrazně zjednodušují pěstování a zároveň zkrášlí kuchyň. „Při navrhování výrobků klademe vedle funkčnosti důraz i na design. Každý si tak může vybrat z mnoha barev, které přizpůsobí vlastnímu vkusu,“ vysvětluje vzájemné propojení Lenka Novotná ze společnosti Plastia.

Chytré samozavlažovací nádoby však neslouží pouze pro bylinky, dobře v nich poroste také zelenina. Například rajčata, papriky či lilek nepotřebují moc místa, stačí jim pouze přizpůsobit velikost květináče.

Probouzení semínek 

Pokud máte dostatek trpělivosti, zkuste vypěstovat bylinky od semínka. Ideální je například různobarevná bazalka. Rozhodně se nejedná o nic komplikovaného. „Substrát, tedy zeminu, provzdušněte a posypte semínky rostlin. Poté vydatně zalijte. Abyste brzy viděli první klíčky bylinek, je důležité udržovat zeminu vlhkou. Na to, až vyrostou a budete si jimi moci ochutit polévku nebo salát, si však ještě chvilku počkáte," vysvětluje postup pěstování Lenka Novotná.

„Jemná semínka vysejte jen po povrchu a utužte, jinak špatně klíčí. Lehce pod povrch patří třeba větší koriandr nebo kopr. Řeřicha vykoukne za pár dnů, další mladé rostlinky potřebují týden (salát) až tři či čtyři (petrželka),“ doplňuje zahradnice Miroslava Paclová.

Do supermarketu pro bylinky nechoďte  

Upřednostňujete-li předpěstované bylinky, nespoléhejte na rostlinky zakoupené v supermarketech. Ty se okamžitě seřezávají do pokrmů a nejsou vhodné k dalšímu pěstování. Rostlinky vybírejte například ve specializovaných zahradnických centrech nebo přímo u pěstitelů.

„Úplný začátečník by si měl u dobrého zahradníka koupit silnou mladou rostlinku, třeba mátu, která bujně roste. Bude tak již moci sklízet aromatickou nať předtím, než mu dorostou ostatní výsevy,“ radí Miroslava Paclová. Podle velikosti rostliny vybírejte vhodnou nádobu. Pro příruční kuchyňské bylinky se hodí například samozavlažovací bylinkový květináč Rosmarin od společnosti Plastia, který se skládá ze dvou částí. Vy si pak můžete složit vlastní barevnou kombinaci. Snadno si z několika stejných nádob sestavíte bylinkovou řadu na parapetu. Pěstování bylinek vám tak přinese radost ještě dřív, než je využijete v kuchyni.

Pro začátek si zvolte méně náročné bylinky, například bazalku, kadeřavou petrželku, kerblík, koriandr, kopr, řeřichu či roketu (rukolu). Všechny potřebují k růstu dostatek světla a teplotu kolem 15 stupňů, výsevy dokonce teplotu vyšší, proto při výběru pamatujte i na tyto základní aspekty.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky