Vánoční cukroví: nejvíce boduje poctivé a tradiční cukroví
Máte rádi vánoční atmosféru, linoucí se vůni z trouby a další přípravy na Štědrý den? Upečte si klasické vánoční cukroví podle našich receptů. Nezapomínejte vybírat kvalitní suroviny označené logy jako KLASA, Regionální potravina či BIO.
1. LINECKÉ CUKROVÍ
Linecké má rád snad každý. Ta příjemná máslová chuť a k tomu pikantní marmeláda, díky které je cukroví příjemně vláčné. Slepujte cukroví takovou marmeládou, která obsahuje co nejvyšší procento ovoce. Bonusem je jednoduchost receptu, do jehož přípravy můžete bez obav zapojit i děti.
Ingredience:
• 500 g hladké mouky
• 1 vejce + 1 žloutek
• 250 g změklého másla
• 250 g moučkového cukru
• Jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu
• Pikantní marmeláda na slepování (jahodová, rybízová, višňová, meruňková apod.)
Postup:
1. Smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a citronovou kůrou.
2. Do suché směsi přidejte vejce, žloutek a máslo nakrájené na kousky.
3. Rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a uložte ho alespoň na 30 minut do lednice.
4. Pomoučte si pracovní plochu a vychlazené těsto vyválejte na tloušťku 4 mm.
5. Z těsta vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na plech vyložený pečícím papírem.
6. Cukroví pečte dozlatova v troubě předehřáté na 170 °C.
7. Po vychladnutí slepujte jednotlivé kousky marmeládou.
TIP: Na jednom plechu pečte podobně velké kusy cukroví. Díky tomu zajistíte rovnoměrné propečení všech kousků.
2. VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Voní vanilkou a při prvním kousnutí se příjemně rozsypou na jazyku. Řeč je samozřejmě o vanilkových rohlíčcích. Aby se vám povedly co nejlépe, vybírejte suroviny označené logy kvality. Díky tomu budou vanilkové rohlíčky doopravdy poctivé.
Ingredience:
• 350 g másla
• 100 g moučkového cukru
• špetka soli
• 430 g hladké mouky
• 150 g mletých vlašských ořechů
• Na obalení: 200g moučkového cukru + 2 vanilkové cukry
Postup:
1. Ze všech uvedených ingrediencí vytvořte hladké těsto.
2. Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice.
3. Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plech pečícím papírem.
4. Z těsta modelujte stejně velké rohlíčky a skládejte na plech s dostatečnými rozestupy – trošku vyrostou.
5. Pečte do růžova a po vyndání nechte rohlíčky pár minut vychladnout.
6. Ještě teplé je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
TIP: Soutěžte s webovým portálem Akademie kvality a vyhrajte spousty malých i velkých výher do vaší kuchyně. Soutěž probíhá do 1. ledna 2017. Nakupujte potraviny označené logy kvality Klasa, Regionální potravina, Český výrobek, Bio nebo evropské značení.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Ani Vídeň, ani Krakov - Vydejte se za pohádkovým adventem na jih Španělska
- Jak vybrat vánoční dárky pro obchodní partnery: Co je daňově uznatelné v roce 2024?
- Jídelníček při nemoci. Pomáhá čaj s medem a citronem? A ovocné šťávy? (Jezte, ať vám to sluší) (audio)
- Lidé letos na podzim vysázeli v lokalitě V Pytli tisíce stromků
- Jaká je budoucnost videokonferencí? Trendy v roce 2025
- I drobné signály mohou mít vážný význam. Střevní mikrobiom s námi neustále komunikuje, stačí mu jen porozumět