Seznam hospod, které musely být uzavřeny kvůli hygieně
Některým prodejcům a hospodským hygienické předpisy zkrátka nic moc neříkají, hazardují tak ale s naším zdravím. Právě na takové hříšníky má SZPI posvíceno. K nejčastějším problémům v restauracích patří zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně.
Obchody zase trápí výskyt škůdců ve skladech i na prodejní ploše, potraviny poškozené okusem, nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců a podobně.
Pokud inspektoři nedostatky při kontrole zjistí, mohou uzavřít celý podnik nebo jeho část. Aby mohl provozovatel prostory znovu používat, musí závady odstranit. V současné době eviduje SZPI celkem šestnáct míst, které jsou zcela nebo částečně uzavřeny, mezi nimi i těchto devět restaurací a barů:
Základna Žižkov (Praha, Lipanská)
Datum uzavření: 8. 11. 2016
Důvody: plíseň na stěnách, zanedbaný úklid, nečistoty na podlaze, riziko kontaminace potravin
Uzavřena pouze část provozovny - sklad potravin (nápojů), prostor před skladem nápojů a prostor pro zákazníky ve spodním patře provozovny
Kausar Kebab (Praha, Koněvova)
Datum uzavření: 1. 11. 2016
Důvody: nečistoty na podlaze, poškození stěn, riziko kontaminace potravin
Uzavřena pouze část provozovny - externí sklad
Hostinec NA RYCHTĚ (Kolín, Pražská)
Datum uzavření: 17. 10. 2016
Důvody: plíseň na stěnách a stropě, zanedbaný úklid, odpadky, nečistoty, nevhodně skladované potraviny, riziko kontaminace
Uzavřena pouze část provozvony - pivní sklad
Restaurace U Trajců (Praha, Vyšehradská)
Datum uzavření: 12. 10. 2016
Důvody: hygiena na toaletách, plíseň v chladicích zařízeních, odpadky, znečištění prostor a kuchyňského náčiní, nevhodně skladované potraviny, riziko kontaminace
Uzavřena pouze část provozovny - kuchyně, přípravna pokrmů a přípravna zeleniny
Babiččino pekařství a kuřecí maso (Všetaty, Na Náměstí)
Datum uzavření: 10. 10. 2016
Důvody: nezajištěný přístup k teplé a tekoucí vodě, poškození stropu, kouření v zázemí
Uzavřena pouze část provozovny - místnost v zázemí provozovny sloužící pro přípravu pokrmů
Klub u štreky (Hustopeče nad Bečvou)
Datum uzavření: 17. 3. 2016
Důvody: zanedbaný úklid, znečištěné kuchyňské náčiní, odpadky, nečistota, skladování předmětů, které mohou ovlivnit bezpečnost potravin
Uzavřena pouze část provozovny - kuchyně
Restaurace Na Špici (Třemošice, Jižní)
Datum uzavření: 27. 9. 2016
Důvody: nezajištěný přístup k teplé vodě, nefunkčnost toalet
Pivnice Šárka (Hostinné, Náměstí)
Datum uzavření: 24. 6. 2016
Důvody: nezajištění odtoku odpadních vod, plíseň na stěnách, poškození stěn, riziko kontaminace
Uzavřena pouze část provozovny - prostor sklepa, ve kterém byly skladovány naražené keg sudy s pivem
Bistro U Martina (Liberec, 17. listopadu)
Datum uzavření: 1. 6. 2016
Důvody: nezajištěný přístup k teplé vodě, zanedbaný úklid, znečištění, skladování předmětů, které mohou ovlivnit bezpečnost potravin
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Ani Vídeň, ani Krakov - Vydejte se za pohádkovým adventem na jih Španělska
- Jak vybrat vánoční dárky pro obchodní partnery: Co je daňově uznatelné v roce 2024?
- Jídelníček při nemoci. Pomáhá čaj s medem a citronem? A ovocné šťávy? (Jezte, ať vám to sluší) (audio)
- Lidé letos na podzim vysázeli v lokalitě V Pytli tisíce stromků
- Jaká je budoucnost videokonferencí? Trendy v roce 2025
- I drobné signály mohou mít vážný význam. Střevní mikrobiom s námi neustále komunikuje, stačí mu jen porozumět