Chlazení potravin: od sklepů plných ledu po moderní chladicí místnosti
Jana Brožková, 17.2.2017
Chlazení potravin je záležitostí, kterou člověk zná již
z prehistorických dob. Zatímco první chladírny využívající k uchování
potravin led vznikaly již ve
starověku, od vynálezu ledničky uplynulo teprve několik desetiletí.
Moderní potravinářské prostory by se dnes zase neobešly bez
chladírenských a mrazírenských místností a boxů.
Mezi
prvními, kdo začal led systematicky sbírat a využívat k chlazení
potravin, byli Číňané, kteří jej ukládali do dřevěných beden. Peršané
zase stavěli podzemní místnosti – chladírny
– naplněné ledem a sněhem. Pozadu nezůstali ani starověcí Řekové a
Římané, kteří led vozili i na velké vzdálenosti a ukládali jej do
skladovacích boxů, většinou umístěných v zemi a izolovaných dřevem a
slámou. V ideálním případě led odtával tak pomalu, že
vydržel až do další zimy. Tento druh skladování potravin – tedy
zpravidla pod zemí v izolovaných boxech a místnostech obložených ledem –
zaznamenal velký rozmach rovněž ve středověku.
Led do Afriky, Ameriky i Indie
Spotřeba
ledu i poptávka po něm během staletí stoupala, a tak se na přelomu 18. a
19. století začal led dovážet i do vzdálenějších míst jako jižní
Afrika, Severní i Jižní Amerika či
Indie. Tato doba je rovněž spojená s rozmachem ledařství jako povolání.
„Těžba ledu se prováděla na zamrzlé vodní ploše se silou ledu alespoň
třicet centimetrů. Z ledu se vyřízl velký obdélník, který se posléze
rozřezal na menší bloky. Led odebíraly obchody, restaurace i pivovary,
některé podniky si dělaly zásoby ledu i na několik
let dopředu pro případ, že by byla slabší zima,“ vysvětluje Petr
Píša, prokurista společnosti Frigomont, jež se na chladírenskou
a mrazírenskou techniku specializuje. Výraznou postavou mezi ledaři byl
bostonský velkoobchodník Frederic Tudor, známý jako
Ledový král. Jeho společnost dodávala v polovině 19. století led do
celého světa. Největším tuzemským skladem ledu byly Branické ledárny,
velká ledárna byla rovněž v Brně.
Od skříní na led po moderní lednici
Protože rozmary počasí se nedají vždy předvídat, začalo se rovněž experimentovat
s dalšími způsoby chlazení.
První neumělé pokusy zahrnovaly plechovou skříň, do jejíchž stěn se
vkládal led. Další etapou bylo přidání chemikálií jako dusičnan draselný
nebo dusičnan sodný, které při styku s vodou způsobí, že její teplota
klesá. V devatenáctém století pak angloamerický
fyzik Jacob Perkins postavil chladicí systém, který využíval odpařování
těkavých látek, konkrétně etylénu.
„Doslova
průlom pak znamenal objev Carla von Lindeho, jenž v roce 1873 sestavil
kompresor. Jeho přístroj rovněž pracoval na principu zkapalnění plynů a
dal vzniknout moderním ledničkám,“
vysvětluje Petr Píša s tím, že první chladničky využívaly
jedovaté plyny, které po několika fatálních nehodách nahradil freon.
Masově se chladničky začaly používat až po druhé světové válce.
Potravinářství by se bez chladírenských a mrazírenských místností neobešlo
Moderní
potravinářské provozy, restaurace či pivovary by si však se současnými
lednicemi kapacitně jen těžko vystačily. Sklepy plné ledu tak
v posledních desetiletích nahradily chladírenské
a mrazírenské prostory – od boxů až po celé místnosti – pro které platí řada přísných norem. „K chlazení
takových prostor se zpravidla používá výkonné kompresorové chlazení,
případně chlazení absorpční, které má ale oproti prvnímu zmíněnému menší
výkon. Velký důraz se klade
na správnou izolaci, aby se zabránilo tepelným ztrátám. Izolace je
nutná nejen u stěn a stropu, ale rovněž u podlahy a samozřejmě dveří
vedoucích do boxu či místnosti,“
říká prokurista společnosti Frigomont Petr Píša.
Chladicí techniku zná v jistém slova smyslu lidstvo už odnepaměti. Když lidé zjistili, že potraviny vydrží déle, jsou-li vystaveny nízkým teplotám, které zabraňují rychlému šíření bakterií a hnilobným procesům, začali k jejich uchování využívat sníh a led ze svého okolí. K první funkční ledničce jim ale samozřejmě zbýval ještě pořádný kus cesty.
Starověk a středověk – chladírny udržely potraviny v chladu i celé létoSdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Hodnocení článku
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Nejlepší domácí vánočka: Jak upéct dokonalou vánočku? Recept a postup pletení vánočky (názorné video)
- Radioporadna: Bezpečné otužování. Jděte pěkně postupně krok za krokem, začít můžete odolností u studené sprchy (audio)
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- Online Plus: Je potřeba na internetu ověřovat věk? (audio)
- Zahrádkářské tipy: Někdo mu říká amarylis, ale je to hvězdník (audio)
- Vánoce v zoo: Štědrý den za korunu i soutěž