Oblíbená rajčata: čerstvě utržená a s rodokmenem jsou nejlepší
Rajčata
jsou pro náš organismus velmi prospěšná. Nejdůležitější je jejich červené
barvivo zvané lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů jsou zde
nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek pak draslík,
fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové.
Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální
energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.
Z mnoha spotřebitelských průzkumů vyplývá, že
Češi mají rajčata čím dál raději. Podle
Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce
1992 přibližně 7 kg, v roce 2016 ovšem již 12 kg. Jedná se také o
zeleninu, za kterou Češi ročně utratí nejvíce peněz. Poslední dobou jsou velmi
oblíbená drobná cherry
rajčátka.
1. Rajčata vypěstovaná doma vs. rajčata z pěstírny
Rajčata z domácí zahrádky jsou bezesporu to nejlepší, co můžeme svému zdraví dopřát. Přiznejme si ale, že jsme si zvykli na stav, kdy je zelenina na pultech obchodů celých 12 měsíců. Nicméně rajčata dovezená z velkopěstíren z jižních států Evropy a ze severní Afriky nejsou často příliš chutná a navíc pěstitelé kvůli úspoře nákladů používají většinou pro ochranu rostlin chemii a pesticidy. „Aby rajčata přežila dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá – zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je nenávratně ztracena,“ doplňuje Ing. Radovan Tůma.
Monika Zábojníková z družstva Čerstvě utrženo vysvětluje: „Naproti tomu tuzemská produkce je pod pečlivým dohledem kontrolních institucí ČR, jimiž jsou Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Čeští pěstitelé navíc většinou při pěstování rajčat používají biologickou ochranu rostlin proti škůdcům. Nákupem místních surovin zároveň podpoříme rozvoj ekonomiky v zelinářských regionech ČR.“
„Novinkou u nás je založení odbytové organizace vystupující pod společnou značkou ‚Čerstvě utrženo‘. Ta sdružuje několik nezávislých pěstitelů, kteří věří, že kvalitní zelenina a ovoce domácího původu s co nejlepší chutí, pěstované poctivě, šetrně k přírodě i lidem a bez zbytečné chemie, by měly být samozřejmostí. V obchodech se první rajčata pod značkou ‚Čerstvě utrženo‘ objeví o Vánocích,“ upozorňuje Monika Zábojníková z družstva Čerstvě utrženo.
2. Na co si dát při nákupu rajčat pozor
V uzavřených baleních sice nikdy nepoznáte,
jak budou rajčata chutnat, alespoň k nim však můžete přivonět přes malé
otvory v obalu. Na chuti rajčat se nejvíce projevuje stádium zralosti při
sběru a odrůda. Obecně platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá
rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní
farmy.
Některé obchodní řetězce ale nechtějí svým zákazníkům identitu farmářů
prozradit a nutí pěstitele dodávat rajčata v obalech pod
svými privátními značkami. Nicméně i u nás obchodní řetězce pečlivě
naslouchají svým zákazníkům a ty nejlepší přebírají trendy ze západní Evropy
jako první. Chápou, že už dnes nestačí pouze česká vlajka na obalu, ale že se
zákazníci zajímají také o to, kdo a kde rajčata vypěstoval. Zároveň chápou, že
pod vlastní značkou si hrdý farmář nedovolí dodat nekvalitní zboží.
„Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou červenou barvu. Nemělo by být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené. Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ doplňuje Ing. Tůma.
3. Jak rajčata správně skladovat
Nejprve je třeba si upřesnit, že rajčata nejsou určena pro dlouhodobější skladování. Po dozrání vydrží jenom pár dnů. „Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček, a tím se jejich dužina stává moučnatou. Rajčata tedy patří do misky nebo do košíku v rohu kuchyně,“ radí Ing. Tůma.
4. Ideální podmínky pro domácí pěstování
Rajčata patří mezi teplomilné plodiny. Při
plánování vlastní „zahrádky“ je však nutné dodržet několik základních pravidel.
Výběr druhu a odrůdy rajčete by se měl odvíjet od toho, zda se je rozhodnete
pěstovat na zahradě, ve skleníku nebo v nádobách na balkoně. „Na balkon se nejlépe
hodí rajčata keříčková, která nedosahují takového vzrůstu a nepotřebují oporu
pro svůj růst. Pokročilí zahrádkáři pak nedají dopustit na rajčata tyčková,
která se pěstují výhradně z předpěstované sadby. Nejlépe se jim povede
v půdě vyhřáté alespoň na 10 °C. Ideální období pro předpěstování je měsíc
březen,“ upozorňuje Ing. Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy.
Rajčata milují sluníčko a hodně vody. Jsou velice citlivá na plíseň, proto je nutné zavlažovat přímo ke kořenům, nikoli na list. Nejvhodnější je zavlažování za pomoci kapkovací hadice, tzv. kapkovou závlahou. Kdo si ovšem chce pochutnávat na čerstvých rajčatech po celý rok, může v obchodech zakoupit kvalitní místní produkci, která se pěstuje ve sklenících, jejichž výstavba probíhá za podpory Ministerstva zemědělství České republiky.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Radioporadna: Bezpečné otužování. Jděte pěkně postupně krok za krokem, začít můžete odolností u studené sprchy (audio)
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- Online Plus: Je potřeba na internetu ověřovat věk? (audio)
- Zahrádkářské tipy: Někdo mu říká amarylis, ale je to hvězdník (audio)
- Vánoce v zoo: Štědrý den za korunu i soutěž
- Když Ježíšek potřebuje dodávku: jak na vánoční dárky, které kurýr nezvládne