Recepty s rajčaty: povedený domácí kečup

Domácímu kečupu se ten kupovaný nevyrovná


Rajčata jsou výborná na salát, zapečená se sýrem, jako lečo, rajská a najdeme mnoho dalších receptů. S přebytkem rajčat, která milujeme můžeme naložit jinak a vyrobit si domácí kečup, který oceníme i v zimě.

Domácí kečup

Ingredience:

• 1 kg rajčat

• 2 jablka

• 1 větší cibule

• 70 g cukru

• 60 ml jablečného octa

• 60 ml vody

• 1 lžička soli

• 3 bobkové listy

• 5 kuliček pepře

• 5 kuliček nového koření

• 5 hřebíčků

• Špetka skořice

Postup:

1. Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.

2. Vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření.

3. Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas směs promíchejte.

4. Vyjměte z hrnce bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření.

5. Vše rozmixujte dohladka a pokud chcete mít kečup doopravdy hladký, ještě ho propasírujte.

6. Sklenice, ve kterých budete kečup skladovat, vyvařte horkou vodou. Poté je naplňte, uzavřete a dnem vzhůru nechte odstát do vychladnutí.


Pokud si rajčata kupujete, navštivte raději vašeho oblíbeného farmáře, nebo si vybírejte ta, která mají některou ze značek kvality (např. Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ či Ekologická produkce). Budou určitě chutnější a čerstvější nežli ta dovezená...



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření