Zimní grilování už je fenoménem i u nás
Horké jídlo chutná v mrazivém počasí nejlépe. Dříve se rodinné a sousedské zimní venkovní aktivity neobešly bez opékání špekáčků nebo vaření kotlíkového guláše. S nástupem grilů a s růstem obliby grilování se nyní špekáčky, různě naložené maso, zelenina či ryby přesouvají z otevřeného ohně na gril. Je to nejen bezpečnější, ale zároveň pohodlnější.
Vyvarujte se začátečnických chyb
Chystáte se grilovat poprvé? Stačí pár triků a bude z vás profesionál. Ať už upřednostňujete čerstvé nebo naložené maso, různé párečky, klobásy či zeleninu, základem pro skvělý gastronomický zážitek je kvalitní gril. „Grily na dřevěné uhlí jsou ideální pro malé a středně velké pokrmy – steaky, žebírka, ryby, zeleninu,“ vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Než se pustíte do grilování, musíte pořádně rozžhavit uhlí a brikety. Samotný žár z uhlí upravíte množstvím paliva a přívodem vzduchu. Zásadní pravidlo pro optimální dobu pečení masa zní: na centimetr tloušťky 1 až 2 minuty na grilu z každé strany. Klobásky jsou pro konzumaci hotové zhruba po 5 minutách.
Mějte jídlo
pod kontrolou
V zimních měsících je nejvhodnější grilovat s poklopem a otevírat gril co nejméně. Ten chrání jídlo před nepřízní počasí a zároveň zajišťuje rovnoměrné propečení masa i bez jeho obracení. Gril tak pracuje s teplotou přibližně 180 °C a jídlo se připravuje pomocí horkého vzduchu proudícího kolem roštu. „V zimě je nejlepší grilovat menší kusy masa, protože vzhledem k chladu trvá grilování trochu déle,“ upozorňuje Daniel Brychta z Hornbachu.
S kotlovým grilem na dřevěné uhlí Tenneker TC Dark Moon lze grilovat za každého počasí a pohostíte až šest lidí najednou. Je ze smaltované oceli, má ergonomicky tvarovanou rukojeť se žáruvzdorným štítkem z nerezové oceli, vyjímatelnou smaltovanou misku na popel, integrovaný teploměr a regulátor přívodu vzduchu. „Milovníci grilování také ocení Easy Start systém, který se postará o jednoduché zapálení dřevěného uhlí,“ dodává Daniel Brychta.
Gril Tenneker TC Dark Moon
Využijte
kouzlo přírody
Znalci ocení typickou kouřovou chuť, která vzniká pouze na žáru z pravého dřevěného uhlí. Vynikne zejména u pečených klobás, ryby nebo grilované zeleniny. Ideální variantou je maso ochucené bylinkami jako tymián, rozmarýn či bazalka. Bylinky ve žhnoucím uhlí dodají masu mimořádnou příchuť. Pro dosažení výraznějšího aroma bylinky před grilováním namočte ve vodě, poté tak rychle neshoří. Pro správné aroma je třeba použít kvalitní bylinky.
Pokud si na grilování nebo přípravu pokrmů pro grilování netroufáte, pořiďte si pomocníka v podobě knížky. Grilování s Chakallem je kniha plná rad, tipů a receptů týkajících se právě grilování.
Hornbach
Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.
Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.
Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.
Více informací na: www.hornbach.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zahrada
- Sklízíte poškozené brambory, mrkev nebo řepu? Povíme, se kterými škůdci se dělíte o úrodu (Zahrádkářské tipy) (audio)
- Z řepkového pole vytvořili udržitelnou zahradu: Inspirujte se příběhem Zahrady Panorama
- Mají papriky ještě šanci dozrát? Mají, musíte jim ale trochu pomoci (Radioporadna) (audio)
- Špenát a polníček v zimě pomohou záhonům a zjara zpestří náš jídelníček (audio)
- Bezpečnost dětí a domácích mazlíčků: Jak se vyhnout nástrahám na zahradě
- Vysoká tráva snižuje teplotu povrchu až o 12 stupňů