O Regionální potraviny se soutěžilo v Pardubickém kraji
Dvě šestičlenné komise dnes hodnotily soutěžní výrobky za Pardubický kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Krajské soutěže o Regionální potravinu letos probíhají už podeváté. Každoročně tím nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
V Pardubickém kraji zájem o soutěž raketově stoupá. Pro srovnání uvádíme, že v prvním ročníku bylo přihlášených výrobků 58, v loňském roce 149 a letos už rekordních 192. Z důvodu velkého počtu musely proto zasedat hned dvě hodnotitelské komise. Největší zájem byl o sýry, včetně tvarohu. V této kategorii soutěžilo 36 výrobků.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2018 těmto výrobkům:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | BRISKET CHOVSERVIS a.s. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Pečené vepřové koleno TORO VM a.s. |
3. | Sýry, včetně tvarohu | BIO zrající kozí sýr polotvrdý |
4. | Mléčné výrobky ostatní | KEFÍR Jana Svatošová, Jehnědí |
5. | Pekařské výrobky, včetně těstovin | Kvasový chléb žitný s pohankou Mgr. Tomáš Kroulík, Třibřichy |
6. | Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek | JESSY Kakaová roláda s náplní ze šlehané smetany – KAKAOVÁ KONiPRO s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | ŠALVĚJOVÝ SIRUP Mgr. Helena Bilerová, Albrechtice |
8. | KUNĚTICKÝ BORŮVKOVÝ NANUK Mgr. Monika Pavlisová, Kunětice | |
9. | Ostatní | PAMPELIŠKOVÁ KÁVOVINA - DANDELION ROOT ® Jana Kolrusová, Staré Hradiště |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)
- Budňanská skála v Karlštejně je geologický unikát. Nabízí pohled na hranici dvou vývojových období (Výlety) (audio)
- Petr Fischer: Může dětem vadit, že neumí ve škole držet tužku? (Názory a argumenty) (audio)
- Advent v Livignu: Tradiční oslavy a kouzlo Vánoc v srdci italských Alp
- I v českých hotelech by se během příštího roku mohla objevit robotická recepční (Věda Plus) (audio)
- Kladivo na influencery? Bouře kvůli registracím (Vinohradská 12) (video)