Vítězové Regionální potraviny v Plzeňském kraji
Výrobky za Plzeňský kraj přihlášené do soutěže dnes hodnotily dvě komise, každá po sedmi hodnotitelích. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
O soutěž je každoročně velký zájem. V loňském roce se přihlásilo 81 produktů, letos už 111. Zatímco v předchozím roce byl největší zájem o alkoholické a nealkoholické nápoje, dnes vévodily masné výrobky tepelně opracované. Celkem bylo za tuto kategorii 21 kandidátů od 8 výrobců.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.
K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následujících 9 výrobků:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Mandlový játrový sýr, KVARDA spol. s r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Pánská přesnídávka, Plzák z Plzně s.r.o. |
3. | Sýry, včetně tvarohu | BIO PAŘENÝ SÝR – UZLÍK, Ing. Olga Lukšová |
4. | Mléčné výrobky ostatní | POMAZÁNEK, Ing. Jan Junek |
5. | Pekařské výrobky, včetně těstovin | Chodský koláč, |
6. | Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek | Makový řez, Marie Vondrovicová |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Nebílovský mošt – jablko-hruška, LUKRENA a.s. |
8. | JAHODY s mátou – džem výběrový extra, Renata Skálová | |
9. | Ostatní | Med lesní, medovicový, Ing. Jaroslav Lstibůrek |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- YIT ještě letos spustí v Kladně jeden ze svých prvních mimopražských projektů
- Jakými zdroji se v Česku topí? Nejpopulárnější jsou plynové kotle, fosilní tuhá paliva topí nejvíce v Libereckém kraji
- KRIZE BYDLENÍ: České rodinné domy chátrají, hrozí „bungalizace“ venkova, nejvíce v Královéhradeckém a Plzeňském kraji
- V první polovině roku 2024 se v práci zranilo 22 741 osob, mají nárok na odškodnění
- Black Friday vs. Giving Tuesday: Chystají se Češi utrácet, nebo darovat?
- Bytové domy dobývají regiony, byty v nich vyjdou výrazně levněji než v rodinných domech