Hmyz je jídlo budoucnosti, Čechy zatím neláká, jsou konzervativní
Už brzy se v obchodech, ale i v restauracích bude moci nabízet k jídlu hmyz, jehož prodej nedávno povolilo ministerstvo zemědělství. Řada lidí v tom sice vidí potravinu budoucnosti, ale jak jsme si potvrdili, Češi pořád ještě raději dávají přednost tradičnímu, i když mnohem dražšímu masu.
Od poloviny května můžete nakoupit a sníst hmyzu, co hrdlo ráčí a nemusíte čekat na speciální akce šéfkuchařů. Ministerstvo zemědělství umožnilo potraviny z některých druhů uvádět na trh. Kuchaři však smí nabídnout zatím jen pět druhů hmyzu.
"Povolili dva druhy cvrčků - domácího a banánového, jeden druh sarančat, moučné červy a buffalo červy," vyjmenovává propagátor hmyzí kuchyně Petr Ocknecht.
Na gastronomické akci jsme proto zkusili, zda bílkovinami nadupaná superpotravina budoucnosti v podobě hrsti moučných červů předčí klasiku - poctivý hovězí steak.
A protože se na gurmánské akci nikdo nepřihlásil, vzali jsme to do vlastních rukou a šli jsme lidem nabídnout smažené moučné červy a kus pořádného masa.
Na zvyšující se poptávku musí reagovat i hmyzí farma v Jaroměřicích nad Rokytnou. Ta dodává na trh hmyz už třináct let. Měsíčně ho vyprodukuje 3,5 tuny. To však nestačí, proto staví novou halu s měsíční kapacitou až 14 tun.
Podle majitele farmy má hmyz budoucnost i z toho důvodu, že spotřeba vody při jeho výrobě je stonásobně nižší než u hovězího dobytka. Zatímco na kilogram hmyzu potřebujete jen litr vody, na kilogram hovězího masa až 150 litrů.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)
- Budňanská skála v Karlštejně je geologický unikát. Nabízí pohled na hranici dvou vývojových období (Výlety) (audio)
- Petr Fischer: Může dětem vadit, že neumí ve škole držet tužku? (Názory a argumenty) (audio)
- Advent v Livignu: Tradiční oslavy a kouzlo Vánoc v srdci italských Alp
- I v českých hotelech by se během příštího roku mohla objevit robotická recepční (Věda Plus) (audio)
- Kladivo na influencery? Bouře kvůli registracím (Vinohradská 12) (video)