Hrozny už dozrály, co s burčákem, který se zatím nesmí prodávat?
Letošní teplé počasí přineslo vinařům nečekaný problém. Hrozny dozrály o tři týdny dříve, ale burčák se podle zákona ještě nesmí prodávat. Vinaři tak bobule zatím nesklízejí a doufají, že slibnou sezónu jim nepokazí špačci. Ročník 2018 ale bude podle znalců výjimečný.
Klima České republiky už je podobné jako na jihu Evropy a vinaři teď zjišťují, že zákony nejsou na takové výkyvy počasí nastavené. Víno letos dozrálo o tři týdny dříve, což nezažili ani nejstarší pamětníci.
Už teď by mohli vinaři stáčet čerstvý burčák. Zákon má ale nastavené jiné termíny než příroda. Prodávat se může až za týden. Od začátku srpna do konce listopadu.
Kdo nabídne moravský burčák už teď, riskuje obří pokutu až tři miliony korun. Někteří vinaři tak s obavami sledují úrodu, kterou zatím nemohou sklízet. A nasazují plašiče špačků.
Vinaři teď žádají ministerstvo zemědělství, aby kvůli změně klimatu upravilo zákon - aby mohli burčák prodávat už o měsíc dřív. Resort teď zjišťuje, jestli je letošní počasí jen jednorázovou anomálií. Pokud se ale opravdu mění klima, bude se měnit i zákon.
Vinaři se každopádně shodují, že oteplení moravskému vínu jen prospělo a lahve s ročníkem 2018 budou patřit mezi ty nejlepší za poslední roky.
Na jihu Moravy bude podle podle klimatologů za několik desítek let stejné podnebí jako ve Středomoří. A vinaři už teď sázejí odrůdy, které jsou lépe odolné vůči suchu a tropickým teplotám.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Světový den Alzheimerovy choroby: Pacientů přibývá, náklady porostou výrazně (18.9.2024)
- Na začátku školního roku je čas zkontrolovat, jak je na tom škola s pojistkou
- Aktuální čísla k povodním + veřejný příslib u storna zájezdu
- Na Praze 1 téměř nevznikají nové byty – můžou za to i přísné podmínky pro rekonstrukci budov v historickém centru
- Nastupuje komunitní energetika, již je možné sdílet elektřinu
- Škody po povodních odstraňte až po nafocení. Připravte se také na zdlouhavé vysoušení