Česko zasáhl velmi silný vítr, nejezdí lanovka na Sněžku

TNBiz, 3.10.2018

Kvůli silnému větru celý den stojí lanovka na Sněžku. Mimo provoz je horní úsek, kde vítr dosahuje rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Velmi silný vítr ve středu ráno zastavil provoz části lanovky na nejvyšší českou horu. Návštěvníci se nesvezou na úseku od Růžové hory na Sněžku. První úsek z celé tři a půl kilometru dlouhé trasy lanové dráhy z Pece pod Sněžkou je ale zatím v provozu.

"Je tam silný vítr a technologie nám nedovoluje v tak silném větru jet," řekl TV Nova náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Lanovka funguje v závislosti na počasí. Nahoru může jezdit jen, pokud rychlost větru nepřesáhne 60 kilometrů v hodině.

Situace jako ve středu se prý na podzim opakuje několikrát do měsíce. Lanovka totiž musí překonat 700metrové převýšení. Na Sněžce byla navíc od rána mlha, místy i sníh. Teploty se tam pohybují okolo bodu mrazu.

Vítr ale fouká po celý den nejen na horách, ale i v nížinách po celé republice. V nárazech může dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Na horách pak může atakovat rychlost až 100 kilometrů v hodině. K večeru a v noci na zítřek by měl slábnout. Ráno ale můžeme očekávat mlhy. Přes den se pak teplota může vyšplhat až na šestnáct stupňů Celsia.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy