V Libereckém kraji se budou předávat ceny Regionální potravina
Den
Regionálních potravin Libereckého kraje se koná ve čtvrtek 11. října na
náměstí Dr. Eduarda
Beneše v Liberci. Jedná se o již 12. ročník této prodejní a propagační
výstavy. Program poběží od 9 do 17 hodin a na své si přijdou jak
labužníci a fajnšmekři, tak i rodiny s malými dětmi. Ti odvážnější si
mohou dokonce zasoutěžit s Janem Michálkem, vedoucím
národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR 2000 až 2008, v rámci
kuchařských show o ceny v podobě Regionálních potravin. Po celý den
návštěvníci budou moci nejenom ochutnávat a nakupovat ty nej potraviny
libereckého regionu, ale zároveň se i osobně setkat
s jejich výrobci.
V rámci akce proběhne také ve 13 hodin slavnostní předávání ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. Program potěší velké i malé diváky, vystoupí například Martin Maxa, Miluška Voborníková a další. Vítězům popřejí zástupci MZe a SZIF. Letos se zde do soutěže přihlásilo 37 výrobců s celkem 90 produkty. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Značka Regionální potravina se v roce 2018 udílí už devátým rokem. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 523 oceněných produktů. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje.
Ocenění Regionální potravina získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Značku Regionální potravina Libereckého kraje 2018 získaly tyto výrobky:
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
|
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
|
3. |
Sýry, včetně tvarohu |
FARMÁŘSKÝ SÝR S RAJČÁTKY, JIŘÍ VRKOSLAV, ZLATÁ OLEŠNICE |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
|
5. |
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
MINI SVATEBNÍ KOLÁČEK POVIDLOVÝ – TLAČENÝ, DRAHOMÍRA MACKOVÁ, JABLONECKÉ PASEKY |
6. |
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
RAFAEL MEDOVNÍK, CUKRÁŘSTVÍ A PEKAŘSTVÍ RŮŽODOL s.r.o. |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
VRATISLAVSKÉ ŘEZANÉ, HOLS akciová společnost |
8. |
BROSKEV S MÁTOU, JAN KAKOS, LESTKOV |
|
9. |
Ostatní |
ZMRZLINA SLANÝ KARAMEL LEDA, DAVID STÁREK, LIBEREC |
Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Průzkum: Většina Čechů se s dárky vejde do deseti tisíc. Největší radost pod stromečkem udělá nový telefon
- Zbavit se problémového nájemníka je snazší. Soud vrátil do hry doložky umožňující rychlejší vystěhování
- YIT ještě letos spustí v Kladně jeden ze svých prvních mimopražských projektů
- Jakými zdroji se v Česku topí? Nejpopulárnější jsou plynové kotle, fosilní tuhá paliva topí nejvíce v Libereckém kraji
- KRIZE BYDLENÍ: České rodinné domy chátrají, hrozí „bungalizace“ venkova, nejvíce v Královéhradeckém a Plzeňském kraji
- V první polovině roku 2024 se v práci zranilo 22 741 osob, mají nárok na odškodnění