Slaví se světový den chleba, v průměru ho za rok sníme 40 kilo
Obilí se letos neurodilo a chléba, jehož je právě v úterý světový den, bude zase dražší. Jde přitom o základní potravinu, kterou zmiňuje bible i staří Egypťané. Před třiceti lety jsme znali v podstatě jen šumavu, v dnešní době jsou k dostání stovky druhů chleba. U nás se denně vyrobí okolo miliónu bochníků.
Téměř nikdo si bez něj neumí představit svůj den. Chléb je u nás dokonce tak oblíbený, že se o něm i zpívá například v písni Václava Neckáře - Ten chléb je tvůj i můj.
Každý Čech ročně sní v průměru 40 kilogramů chleba. V sedmi stovkách pekáren po celé zemi ho denně vyrobí milión bochníků. "Chleba se skládá vlastně z vody mouky a soli. Poté se přidá přeničný kvas, poté se to hněte ve stroji. Ve chvíli pečení má chleba za sebou dvacet hodin kynutí," vysvětlil Oldřich Heřman, majitel pekárny v Jihlavě.
Chléb znali už ve starověku Egypťané, kteří ho používali i jako platidlo. Slované chlebem a solí odedávna vítali své hosty. A dostal se dokonce i do Otčenáše, tedy nejznámější křesťanské modlitby.
Na celém světě jsou stovky druhů chleba s nejrůznějšími příchutěmi. "S brusinkama a vlašskýma ořechama, s pečenou řepou, s pečenou dýní, pečenou bramborou, chilli chleba a semínkový chleba," vyjmenovávala druhy Martina Heřmanová, majitelka pekárny.
Chléb nemusíte jen kupovat, můžete si ho vyrobit i v domácí pekárně. Také se z kúrek chleba dá vytvořit chlebové víno a vypálit dokonce i chlebovica. Stačí jen, aby kúrky prošly kvasným procesem.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Vodovodní škody: zrádný (nejen) zimní nepřítel
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)
- Budňanská skála v Karlštejně je geologický unikát. Nabízí pohled na hranici dvou vývojových období (Výlety) (audio)
- Petr Fischer: Může dětem vadit, že neumí ve škole držet tužku? (Názory a argumenty) (audio)
- Advent v Livignu: Tradiční oslavy a kouzlo Vánoc v srdci italských Alp
- I v českých hotelech by se během příštího roku mohla objevit robotická recepční (Věda Plus) (audio)