Polenta – nenápadný zázrak italské gastronomie
Italové polentu milují. Odpradávna ji využívali jako jednu ze základních surovin na vaření, oblíbená je hlavně v severovýchodní Itálii, kde se daří kukuřici. Polenta, nejprve pohanková a později především kukuřičná, se postupně stala hlavním jídlem chudých, kterým nahrazovala drahý chléb – a to nejen v Itálii, ale i jinde po Evropě a Severní Americe. Jídlo spojované původně s rolníky a chudinou dnes ovšem naleznete na jídelních lístcích snad každé italské restaurace, nechybí ani v nabídkách těch luxusních.
Vděčné zlato v kuchyni
Oblíbeným jídlem se polenta stala nejen u Italů, ale i mezi dalšími národy Evropy – budete-li mít cestu například do Chorvatska, Rumunska, Černé Hory nebo Srbska, najdete ji zde pod názvy jako palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.
Díky neutrální chuti je vhodným základem jídla a je možné ji doplnit různými ingrediencemi. Italové tradičně servírují polentu samostatně nebo v kombinaci s kvalitním sýrem a vínem, využívají ji ale i jako přílohu k masu a zelenině. Výtečně chutná s ragú či jinými omáčkami, s horskými sýry, gorgonzolou, speckem a opečenou cibulkou. Osmažené nebo ogrilované plátky polenty se podávají jako příloha k masu a dají se skvěle použít i místo těsta na pizzu, obložit šunkou a sýrem a zapéct v troubě. Výborná je také ke zvěřinovým pokrmům s jakoukoliv omáčkou.
Příprava polenty je jednoduchá. Budete potřebovat kukuřičnou mouku nebo krupici, vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte a pak vsypte do vařící osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá 1 l vody) a pořádně míchejte. Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová. U nás se nejčastěji prodává v instantní podobě, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.
TIP! HOTOVÁ POLENTA
Můžete si ušetřit práci i mytí nádobí a zakoupit již hotovou polentu, kterou stačí nakrájet. Například v prodejnách s čerstvými sýry a italskými specialitami La Formaggeria Gran Moravia dostanete kvalitní Polentu Castello již hotovou v balení 2x 500g. Kromě výše uvedených tradičních italských kombinací můžete zkusit také experimentovat a využít ji jako originální přílohu k oblíbeným dušeným pokrmům české kuchyně, jako jsou guláše, ragú nebo třeba lečo.
Co jste možná o polentě nevěděli
• Termín polenta pochází z latinského slova, které znamená oloupaný ječmen. Spojitost má ještě s latinským slovem pyl, jež v překladu znamená jemnou mouku nebo mlýnský prach.
• Polenta je nejčastěji žluté barvy, ale může se pohybovat kdekoli mezi žlutou a bílou – její barva se liší podle použitého zrna.
• Polenta má vysoký obsah vitaminů C a A a vlákniny, která dodává pocit sytosti a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.
• Polenta má také vliv na snižování hladiny cukru v krvi.
Jedna čtvrtina šálku sušené kukuřičné mouky nebo polenty obsahuje asi 130 kalorií, 2 gramy vlákniny a 3 gramy bílkovin.
• Kukuřičná i pohanková polenta je bezlepková, proto je vhodnou alternativou i pro celiaky.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Češi mění přístup k bydlení: Institucionální nájemní bydlení na vzestupu
- Pohonné hmoty zmírní tempo svého zdražování. Uklidňuje se situace na Blízkém východě a Trump slibuje vyšší těžbu ropy
- Zbavit se problémového nájemníka je snazší. Soud vrátil do hry doložky umožňující rychlejší vystěhování
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)
- US - zájem o hypotéky v uplynulém týdnu rostl, průměrné úročení pokleslo
- Jakými zdroji se v Česku topí? Nejpopulárnější jsou plynové kotle, fosilní tuhá paliva topí nejvíce v Libereckém kraji