Vánoce bez lepku? I bez něj si je můžete užít
Ořechy jako náhrada mouky
I do klasických receptů se často společně s moukou používají namleté ořechy. A protože ořechy jsou přirozeně bezlepkovou surovinou, dá se tímto postupem rozhodně inspirovat také při přípravě bezlepkových sladkostí. Skvělou variantu představuje například mandlová mouka. „Mandlová mouka není vhodná jen k přípravě těsta na makronky, využijete ji i k přípravě bezlepkových vánočních sušenek nebo do veganských receptů. Je však třeba si dát při přípravě pozor, jaký druh mandlové mouky jsme zakoupili – některé druhy neobsahují zcela najemno namletou mouku a vyskytují se tak hrudky. Ty je třeba nejdříve přesát, využít se pak tyto zbytky dají třeba ke zdobení zákusků,“ vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů.
Zvolte přirozeně bezlepkovou mouku
Jednou z prvních věcí, kterou může člověk při bezlepkové dietě
udělat, je nahradit klasickou pšeničnou mouku bezlepkovou variantou. Na výběr
je mnoho druhů, jako je pohanková, rýžová, kukuřičná či ještě neobvyklejší
druhy jako mouka z cizrny nebo fazolí. Je však třeba mít na paměti, že
s těmito druhy nelze pracovat stejně jako s obyčejnou pšeničnou –
tedy nelze v klasickém receptu pouze nahradit klasickou mouku za
bezlepkovou, ale je třeba bezlepkové mezi sebou v ideálním poměru nakombinovat.
„Jestliže je člověk začátečník a netroufá si, nejjednodušší je pořídit
si už takto připravené „mixy“, které mají vychytaný ten správný poměr. Bez
problémů pak vytvoříte chutné linecké nebo rohlíčky. A pak stačí si jen
připravit si vykrajovátka a vrhnout se na pečení,“ doporučuje Michal
Kubíček.
Zkuste to syrové – raw cukroví
Raw nepečené cukroví se řadí mezi trendy posledních let, a to nejenom proto, že je mnohem rychleji hotové než to klasické. Díky svému složení je považováno za zdravější a vzhledem k tomu, že je mnohem více syté, tak ho člověk nedokáže spořádat na posezení takové množství. Nejčastěji se v receptech na raw dobroty objevují datle, různé druhy ořechů, kokos, ale také třeba vločky. Nemějte však obavy, i s těmito surovinami lze vykouzlit oku lahodící cukroví. Můžete vytvořit kuličky, vyrobit tyčinky, ale stejně tak použít vykrajovátka nebo formičky k vytvarování vánočních motivů. A vás vánoční stůl tak bude rozhodně rozmanitý nejenom chuťově, ale i na pohled.
Tip pro čokoholiky
Pokud se řadíte mezi milovníky čokolády,
přinášíme tip zaručeně pro vás. Není totiž nic jednoduššího, než rozpustit ve
vodní lázni kvalitní čokoládu a smíchat ji se vším, co máte rádi – se sušenými
plody, strouhaným kokosem nebo mandlemi a vlašskými ořechy. Z této směsi
pak můžete vytvořit hrudky nebo placičky, nechat je ztuhnout a vánoční dobrota
je na světě. Rozpuštěnou čokoládou je možné také plnit ozdobné košíčky, mezi
jednotlivé vrstvy čokolády se hodí třeba oříškové nebo burákové máslo. A pokud
si troufnete na trochu vyšší cukrařinu, můžete si doma vyrobit i čokoládové
pralinky. K tomu postačí správná formička a trezírovací sáček, kterým je
pohodlně bez problémů naplníte.
„Pokud ovšem patříte mezi celiaky, kteří musí bezlepkovou dietu
dodržovat opravdu striktně, dejte si pozor na jednotlivé suroviny a čtěte
pozorně etikety – i čokoláda, oříšková másla, ořechy nebo sušené plody mohou
obsahovat stopové množství lepku. Vybírejte proto opravdu pečlivě,“ upozorňuje Michal Kubíček.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Radioporadna: Bezpečné otužování. Jděte pěkně postupně krok za krokem, začít můžete odolností u studené sprchy (audio)
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- Online Plus: Je potřeba na internetu ověřovat věk? (audio)
- Zahrádkářské tipy: Někdo mu říká amarylis, ale je to hvězdník (audio)
- Vánoce v zoo: Štědrý den za korunu i soutěž
- Když Ježíšek potřebuje dodávku: jak na vánoční dárky, které kurýr nezvládne