K štědrovečerní večeři patří rodinná atmosféra, sváteční jídlo i slavnostní stůl
Luxusní ještě nutně neznamená nejdražší. Největší luxus totiž spočívá v úplně něčem jiném.
1. Myslete na hosty
Jednou z milých tradic je počítat s jedním místem u stolu navíc
pro neohlášeného hosta. A když nedorazí? Získáte alespoň trochu místa na
odkládání nejen nádobí (byť správně byste si měli odkládací prostor připravit
předem, může jím být třeba pojízdný servírovací stolek).
2. Na ubrusu záleží
Pro slavnostní okamžik se nejlépe hodí základ v podobě ubrusu, který
by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů. Zkrátka tak, aby se ani
nesmekal, ani nepřekážel při konzumaci. Jedinečnost daného večera podpoří ubrus
z damašku, třeba ubrus Carlo ornament s vytkávaným žakárským vzorem,
který krásně láme světlo, od českého výrobce Veba. Na něj se pokládá napron (ubrus
menší než stůl, zpravidla ve tvaru čtverce), případně běhoun (tvarem připomíná
šálu) a látkové ubrousky pro každého. A v jaké barvě? V té, která u
vás doma převažuje, slavnostní ráz naladí přírodní barvy, klasikou zůstává
červená či zelená barva. Na stole by rovněž neměl chybět některý ze symbolů
Vánoc, například ozdoby na stromeček. Zda budou skleněné nebo čokoládové, to už
je na vás.
3. Sedm chodů jako sedm dnů v týdnu
Běžné menu se skládá ze tří chodů, tradiční
štědrovečerní večeře by jich měla mít celkem sedm, přesně jako dnů
v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrůdl, což
jsou první dva chody. Co by mělo následovat poté? Podle odborníků na stolování
a etiketu je vhodné dodržovat klasickou posloupnost, což je předkrm, polévka,
hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, například kousky sýrů, paštiky na
ochutnání, výběr záleží na hospodyňce.
4. I stolování má svá pravidla
Na přípravě pokrmů i štědrovečerního stolu se
má podílet celá rodina včetně dětí. Přesto ve finále zpravidla platí, že jídlo
servíruje paní domu a pán domu se stará o nápoje. Co však na rozdíl od dob
minulých neplatí? Nic zlého se nestane, i když se hospodyňka zvedne od stolu,
pokud tedy nebude odbíhat často. Naopak jako velký prohřešek se vnímá, když
někdo dojí dříve a hned odchází, třeba ke stromečku. „Přitom na Štědrý večer
není nejdůležitější nazdobený stromek, ba ani dárky, ale právě skutečnost, že
se rodina sejde pohromadě. Pokyn k ukončení večeře, a tedy odejití od
stolu, by měla dát hostitelka či hostitel v momentu, kdy poslední hodující
odloží příbor,“ říká Helena Tomášová z české textilky Veba, která dodává
damaškové ubrusy i do luxusních restaurací a hotelů.
5. Slavnostní oblečení podtrhne atmosféru
Vhodně zvolené slavnostní oblečení si neberete jen kvůli sobě či kvůli fotkám. V první řadě jím vyjadřujete dík tomu či těm, s kterými sdílíte slavnostní stůl. Navíc takové „malé večerní“ u dam a košile s kravatou u pánů krásně naladí vánoční atmosféru. A dětem dáváme příklad, jak je pro rodinu důležitý právě tento den.
Důležité tipy:
3x u ubrousku
* Látkový ubrousek by měl být vyrobený ze stejného materiálu jako hlavní
ubrus. Sladěnost textilií podporuje slavnostní ráz tabule.
* Rozložte si ho na klín a v klidu hodujte (na krk si pověste raději něco
na ozdobu, třeba korále).
* Po ukončení stolování tento ubrousek položte vedle talíře, i když jíte doma.
S čím to nepřehánět
* Před jednoho hosta nedávejte více než dva talíře, samozřejmě položené na
sobě. Základ představuje podkladový neboli klubový talíř. Aby talíře
„nevrzaly“, položte mezi ně papírový ubrousek.
* Nepřehánějte to ani s počtem sklenic, maximum jsou tři pro jednu osobu:
zpravidla na nealko nápoj, pivo a víno. Vše ostatní, včetně přípitku, se podává
zvlášť.
* Do třetice zmiňme příbory. Pokládejte je směrem od talíře přesně v tom
pořadí, v jakém budou následovat chody, k nimž patří.
Štědrovečerní chody:
Sedm chodu symbolizuje sedm dnů v týdnu:
1. Na štědrovečerní tabuli by neměl chybět chléb, který máme doma každý den
v roce.
2. Sladké se třídí dle tradic krajů – jablečný závin, modlitbičky, peciválky s
mákem, vánoční cukroví – každý kraj má jiný mrav a záleží na paní domu, co
zvolí na štědrovečerní tabuli.
3. Předkrm – může být i houbový kuba.
4. Polévka – může být rybí, houbová, vývar.
5. Hlavní chod – dle tradice rodiny či kraje.
6. Dezert – můžeme použít sladké založené na stole či zmrzlinu.
7. Pozdní večeře – nakrájené sýry s ovocem, paštika s brusinkami, jednohubky,
chlebíčky.
Druhá večeře se podává většinou později po koledách a štědrovečerní nadílce,
aby se rodina opět sešla u stolu a podělila se o krásné zážitky z dárků.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie
Články Interiéry
- Podzim ve znamení teplých barev: Jak si zútulnit svůj domov na dlouhé podzimní večery?
- Každá vanová baterie má svůj styl, který je ten váš?
- Skrytá zárubeň — tajemství dokonalého designu s praktickým přesahem
- Stylový home office 6x jinak
- Jak vyzrát na pořádek v koupelně? Tipy na rozvržení úložných prostor a volba vhodných řešení
- Jak udržet pořádek v koupelně? Se stylovým nábytkem i pomocníky!